Hver anden ved stadig ikke, at velbehandlet hiv ikke kan smitte. I film, serier og bøger er emnet taget til i styrke

Byens Bedste – Podcast: 1. December er world aids day. En international, årlig markering, der har til formål at udbrede viden om hiv og aids, og mindes dem, der har mistet livet. Der mangler endnu at blive tegnet et helt billede af sygdommen og dens ankomst i kulturelle produktioner, men måske er der startet et nyt kapitel med serien »It's a sin«?

Fra serien »It's a sin«. Neil Patrick Harris i rollen som Henry Coltrane og Calum Scott Howells i rollen som Colin Morris-Jones. Serien kan ses på HBO MAX. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ben Blackall/HBO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I år er det 40-året for de første konstaterede tilfælde af hiv i Danmark, ligesom det er 25-året for den første kombinationsbehandling.

Siden de første tilfælde af den dengang mystiske sygdom blev kendt, har angsten for sygdommen været altoverskyggende. Og det kan være hæmmende for udbredelse af viden om sygdommen og om livet som hivsmittet.

Dugfriske tal fra en undersøgelse foretaget af YouGov på vegne af Hiv-Danmark viser, at 49 procent af danskerne ikke ved, at velbehandlet hiv ikke kan smitte. Noget tyder på, at repræsentationen i kulturen længe har været mangelfuld.

Især en bestemt tv-serie har i år sat et skarpt fokus på, hvordan en sygdom, som i sin tid fik mærkatet »bøssepesten«, skabte panik, angst, smerte og sorg. Fortalt gennem hjertevarme karakterer og fuld af håb og liv.

Serien »It' a sin« portrætterer en vennegruppe bestående af en gruppe unge, homoseksuelle mænd og en enkelt kvinde, der lever det vilde, bekymringsfrie liv i 1980ernes London. Indtil en uhyggelig, mystisk, dødelig sygdom sniger sig ind i tilværelsen.

Berlingskes teateranmelder, Jakob Steen Olsen, gæster »Byens Bedste« og fortæller om sine unge dage som aktivist, hvor han turnerede rundt med oplysningskampagner for at udbrede viden om hiv og aids.

Samtidig fortæller Jakob Steen Olsen om, hvordan »It's a sin« giver en fornemmelse af, at det i virkeligheden var dengang, hiv dukkede op, og om hvorfor sygdommen på ny dukker op i kulturen netop nu.

Programmets vært er Aminata Amanda Corr – det er produceret af Josefine Maria Hansen.

Følg Byens Bedste på mobil

AOK anbefaler

»Tør aldrig tårer bort uden handsker« af Jonas Gardell

»Tør aldrig tårer væk uden handsker« skildrer en gruppe stockholmske bøsser, som rammes hårdt af aids-epidemien  i 1980erne. Heller ikke det helt unge kærestepar, Rasmus og Benjamin, der forelsker sig i hinanden en juleaften, hvor sneen daler over byen, og som står foran at skulle leve livet, går ram forbi.

»Jeg har skrevet mine venner levende igen,« sagde forfatter Jonas Gardell, da første bind udkom på dansk i 2013.

»Da døden blev aflyst«

I flere årtier holdt Mikkel Emborg historien helt tæt til kroppen, og fortalte den kun til sine allernærmeste. Det skal være slut nu. Nu er Mikkel Emborg gået på pension, og hiv er ikke længere et spørgsmål om liv og død. Derfor er han nu klar til at fortælle om de mere end 35 år, hvor hans krop har båret på en hemmelighed. Mikkel Emborg er en af de otte personer, der fortæller deres personlige historie om, at få hiv, overleve hiv og leve med hiv.

Bogen er skabt på initiativ af AidsFondet og realiseret og udgivet sammen med nonprofitforlaget Ordskælv. Overskuddet ved salg af bogen går til aids-Fondets arbejde for en verden uden hiv og aids.