Guide: Her er Byens Bedste Åndehul 2019

Sommerfugle, petanque eller en god dukkert? Flere og flere vil bo i København, men der findes heldigvis steder, hvor man kan finde ro og få en lille pause fra byen.

Foto: Botanisk Have, Statens Naturhistoriske Museum
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Prognoserne siger, at indbyggertallet i København vil stige med 100.000 frem mod 2030. Det betyder alt andet lige, at der kommer mere i trængsel i byen, og at de små åndehuller bliver endnu vigtigere. Men hvor finder man ro midt i byens larm? Alle i denne guide var nomineret i kategorien Byens Bedste Åndehul 2019.

Sommerfuglehuset i Botanisk Have

Der findes næppe noget mere eventyrligt end at være omgivet af farvestrålende sommerfugle. Det får man for alvor fornemmelsen af i Sommerfuglehuset i Botanisk have, som åbnede sidste sommer. Igen i år kan man opleve sommerfuglenes liv på nærmeste hold, når de florlet flyver rundt i væksthusene omgivet af orkideer og andet grønt øjeguf. Samtidig kan man naturligvis nyde en tur i den smukke have eller i Palmehuset. Sommerfuglehuset er blevet til som en del af et generelt formidlings- og oplevelsesløft i Botanisk Have.

Sommerfugl Botanisk Have Fold sammen
Læs mere
Foto: PR/Naturhistoriske Museum.

Badevigen for enden af Bryggen

Islands Brygge har længe været stedet, hvor overophedede københavnere har dyppet kroppen. Sidste år blev det muligt at bade endnu et sted i området nemlig i Badevigen – eller Havnevigen – for enden af Bryggen. Det rene vand i havnen gør det muligt at bade mange steder i byen, og her er det muligt at slænge sig på sandstranden og samtidig få fornemmelsen af, hvordan nye kvarterer skyder op i havneområdet. For eksempel med en is i hånden fra cafeen på hjørnet, som havde ekstraordinært travlt sidste år.

Havnevigen på Islands Brygge – også kaldet Badevigen – har givet københavnerne endnu et sted at dyppe kroppen. Og så er her endda sandstrand. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Huss.

Bakkehusets orangeri

På Rahbeks Allé lige ved siden af Bakkehusmuseet er der indrettet et lille hyggeligt mødested i og omkring et stort ottekantet drivhus eller: et orangeri. Stedet er en nyfortolkning af orangerier, der lå i den omgivende, rekonstruerede romantiske have i guldalderens tid og tilbyder i kultiverede omgivelser et pusterum i en hektisk hverdag. Oplagt efter en pilsner fra det lokale bryghus - Frederiksberg Bryggeri - kan man efterfølgende slentre gennem ægteparret Rahbeks mindestuer og tænke på guldalderen.

Foto: Bakkehuset.

La Banchina – Refshaleøen

Den lille havneknejpe La Banchina ligger en god cykeltur fra Indre By, men når kilometerne er tilbagelagt, befinder man sig i en fantastisk oase på Refshaleøen. Her er industriel romantik og en fin badebro, som er et oplagt sted at nyde aftensolen. Er man saunasøgende kan man året rundt også komme en tur ind i varmen. På La Banchina kan man spise en let morgenmad, eller man kan nyde sin økologiske firerettes aftenmenu ledsaget af naturvine eller drikke en Aperol Spritz med noget nær byens bedste udsigt.

La Banchina er det oplagte sted at få en pause fra byens larm – cykelturen derud er det hele værd. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen.

Petanquebanerne Kongens Have

Skal den indre franskmand vækkes til live med et par tunge kugler i hænderne, så er petanquebanerne i Kongens Have et oplagt sted til at udleve den fantasi. Petanque er et dejligt afstressende spil - om man er nybegynder eller øvet. Samtidig kan det spilles hele året, og så egner det sig særligt godt til at drikke og spise samtidig. Lav en pivlækker picnickurv, fyld en pose med køleelementer og hank op i noget god rosé – og saml så vennerne på banerne ved statuen af Hesten og Løven i Kongens Have, der løber langs Gothersgade.

Kongens Have ligge som bekendt midt i København – men når man spiller petanque ledsaget af god mad og vin er det lidt som en tur til Sydeuropa. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Vandall Ørtvig.