Man skulle ikke tro, at der var plads til flere smørrebrødsrestauranter i København og omegn, men de bliver ved med at åbne – og aldrig har de været bedre. 

Der kunne nomineres langt flere steder, men her er de udvalgte fem fra i år.

Vi har dog valgt at nominere flere af byens mere klassiske steder, fordi de, ærligt talt, er knaldgode til det, de laver.

Læs om de fem nominerede her, og find de andre kategorier nederst i artiklen.

Thomas Lekfeldt

Den gamle sømandsknejpe Lumskebugten for enden af Esplanaden ved Nordre Toldbod er en institution i den københavnske restaurationsverden. Her hersker en klassisk atmosfære af nobelt gammelt københavneri, mens smørrebrødet står knivskarpt. 

Det er klassisk, men med den helt rigtige nænsomme mængde innovation, der ikke bare sikrer velsmagen, men også pirrer både smagsløg og øje. Og så er der bare hyggeligt med servietter og hvide duge, der passer perfekt til lækkert smørrebrød. 

Esplanaden 21, 1263 København K.

Mathias Svold

På trods af en placering klos op ad turisthelvedet på Strøget har denne smørrebrødsinstitution bevaret sin integritet og værner om sit klassiske håndværk. Stedet er en unik tidslomme, som elskere af Danmarks uofficielle nationalret bør aflægge et visit.

Det er rent faktisk en bundsolid perle. Siden 1910 har der været beværtning her, og der er ikke sket meget de senere 100 år. Det er klassisk, og det er dejligt. Det er vigtigt at værne om de lækre, gamle steder, der bare holder.

Gammeltorv 20, 1457 København K.

Nicoline Kjems-Krognos

Ingen anden frokostrestaurant i København indkapsler bedre hele anatomien af det danske smørrebrød end Restaurant Schønnemann. Det er stedet, man viser frem til udlændinge, og det er en ægte institution – både gastronomisk og kulturhistorisk. Det er svært at få bord, og ikke billigt, men altid et besøg værd.

Det her er virkelig kompromisløst klassisk smørrebrød, og man har bare altid lyst til at tage herned og spise. Det er imponerende, at stort set alt, hvad der kommer ud af køkkenet, står skarpt og smager hamrende godt.

Hauser Pl. 16, 1127 København K. 

Tobias Kobborg

Palægade er en af de gamle kendinge i Byens Bedste-regi, og de fortsætter bare med at levere på allerhøjeste niveau.

Denne nyklassiske og smukke restaurant er et af de steder, der har været med til at sætte nye standarder for moderne, innovativt smørrebrød – samtidig uden at glemme den særegne spises oprindelse. Bundniveauet er altid tårnhøjt, og desuden er aftenkøkkenet også et besøg værd, med spændende, lækre og delikate retter.

Palægade 8, 1261 København K.

Asger Ladefoged

Efter at have ført en stedmoderlig tilværelse som spisested er der i den grad kommet nye boller på suppen i Peter Liep's Hus i Dyrehaven. Selve stedet er formidabelt, med grønne omgivelser og en dejlig ro fra Dyrehaven. 

I dag serverer man på det historiske sted noget af landets mest innovative smørrebrød, funderet på originale og lokale råvarer. »Next level«, skrev Søren Frank efter sit første besøg på stedet, og han var i særdeleshed en glad mand. Så er det bare med at komme en tur i Dyrehaven. 

Dyrehaven 8, 2930 Klampenborg.