Det har været skrevet utallige gange, men det ændrer ikke på, at København er blevet en af verdens mest interessante gastronomiske destinationer.
På trods af hovedstadens internationalt set lille størrelse åbner der konstant nye, spændende og innovative restauranter i international topklasse.
Her er nogle af de allerbedste spisesteder, der er åbnet det seneste år.
Afstemningen er slut. Følg med når vi afslører vinderne på Berlingske.dk.
Læs om de fem nominerede her, og find de andre kategorier nederst i artiklen.

»Et af årets foreløbig mest spændende måltider,« kaldte Søren Frank oplevelsen på Akmē. Restauranten drives i det daglige af de to tidligere Sushi Anaba-drenge Emil Hassan Lyngbæk og Valdemar Junge Norvang, som har udviklet menuen sammen med Mads Battefeld, der tidligere stod bag Sushi Anaba (som i år fortjent modtog en Michelin-stjerne) på samme adresse, men som omkring årsskiftet rykkede et par hundrede meter til Mariehamngade.
Køkkenets stil er et raffineret møde mellem fransk og japansk gastronomi, og man spiser ved Anabas gamle, komfortable spisedisk i lyst træ med plads til blot otte gæster. Det er ren klasse.
Sandkaj 39, 2150 Nordhavn.

Mikkel Maarbjerg er en af landets bedste kokke, men han har været i hi i over et årti. Heldigvis er han nu tilbage med et velsmagende cirkelspark lige i smagsløgene med sin nye Restaurant Vie i Nordhavn. Vies køkken er skarpt og ukrukket og dyrker det nordiske og de sæsonbestemte råvarer – krydset med teknikker og velsmag fra resten af verden. Stedet kalder sig selv en moderne bykro, og det passer godt.
Der er virkelig rart at være på denne restaurant, da den er delikat og let indrettet. Samtidig er den et frisk pust i en ny bydel, der efterhånden er rigtig skøn at hænge ud i, og Nordhavn og København som helhed skal være glade for et nyt sted som Vie.
Århusgade 128 E, 2150 Nordhavn.

Hjørnet ligger skråt over for Tivoli, og bilerne suser forbi. Alligevel er der ro og seriøst god mad på Jade. Stedet er lækkert og intimt indrettet, og så er akustikken rigtig god. Stilen er pan-asiatisk med vægt på det kantonesiske køkken. Her er der nudler, dybstegte østers, koreansk friteret kylling og et asiatisk twist på klassikeren cacio e pepe.
Det er velsmagende og rigtig lækkert på Jade. Folkene bag Jade har blandt andet tidligere været inde over gode steder som Polly og Frank, og man kan godt fornemme, at der er tale om »serious people«. Smut en tur på Jade og smag selv.
Stormgade 35, 1555 København V.

Efter en tiårig tørkeperiode har Tivoli igen fået en permanent restaurant af høj kvalitet. Bag Restaurant Glassalen står Formel Family, der blandt andet står bag Michelin-restauranten Formel B. Maden er snorlige, altid velsmagende og med rod i klassisk fransk velsmag og nordisk elegance. Og så er der ikke mange udsigter, der slår Tivoli, når lygterne tændes.
Restauranten emmer af en svunden tids charme, og man er i den grad i behageligt selskab, når man er her. Hvis man drømmer om perfekt, moderne dansk/fransk luksusbistromad i smukke omgivelser, er det her, det findes.
Restaurant Glassalen, Tivoli, Vesterbrogade 3, 1620 København V.

»Pisserendens nye fine dining-restaurant serverer en kavalkade af luksusråvarer parfumeret med fjernøstens eksotiske aromaer. Det hele bliver tilmed serveret i et perfekt velkoreograferet tempo«. Sådan skrev Søren Frank, da han anmeldte Udtryk – han spåede også Michelin-stjerner til stedet. Og kun fem uger tog det Udtryk at indkassere sin første Michelin-stjerne, som dermed slog Restaurant Aure af tronen som den danske restaurant, der har fået en stjerne hurtigst.
På den lækkert indrettede restaurant er serveringerne et miks af fransk, japansk og kinesisk i køkkenet, og det sidder lige i skabet. Det er ambitiøst og lækkert.
Teglgårdstræde 8A, København K.