Vestager spænder ben for Snabe: Vil blokere kæmpe fusion

Margrethe Vestager vil ikke godkende en fusion mellem industrigiganterne Siemens og Alstom, skriver Financial Times.

REUTERS/Francois Lenoir/File Photo Fold sammen
Læs mere
Foto: Francois Lenoir

EUs konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, er på kollisionskurs med Jim Hagemann Snabe, der bestyrelsesformand i Europas største teknologivirksomhed Siemens.

Margrethe Vestager vil nedlægge veto mod et forslag om at fusionere industrigiganterne Siemens og Alstom fra henholdsvis Tyskland og Frankring. Det skriver Financial Times.

Siemens og Alstom søgte i september 2017 om tilladelse til at fusionere i håb om at skabe »en ny europamester i togindustrien på lang sigt«. Planen om en sammenlægning var samtidig et modsvar til kinesiske CRRC, som er verdens største togproducent.

Hidtil har Margrethe Vestager forholdt sig kritisk over for sammenlægningen, da hun blandt andet ikke mener, at Alstom og Siemens har gjort nok for at overbevise hende om, at sammenslutningen ikke går imod EUs konkurrenceregler. Og de to industrigiganter har altså ikke formået at gøre Margrethe Vestagers bekymringer til skamme, skriver Financial Times med henvisning til kilder tæt på beslutningen.

Siemens og Alstom kan stadig nå at få grønt lys til en fusion, når 28 EU-kommissærer sandsynligvis skal stemme om sagen på et møde i næste uge. Men højtstående EU-embedsmænd fortæller til Financial Times, at kun en eller to kommissærer forventes at modsætte sig Margrethe Vestagers anbefaling.

Både Frankrig og Tyskland har på det seneste forsøgt at lægge pres på EU-kommissionen. I weekenden udtalte den franske finansminister, Bruno Le Maire, at »intet kan retfærdiggøre« et nej til fusionen.

Siemens' topchef, Joe Kaeser, erkendte onsdag på et pressemøde, at mulighederne for en fusion er spinkle. Han mener, at EU har et naivt og bagudskuende tankesæt.

En fusion mellem Alstom og Siemens vil skabe et selskab med tilstedeværelse i 60 lande. Det forventes at have en årlig omsætning på cirka 116 milliarder kroner.