Venstre åbner dør på klem for at få vurderet klimagevinst ved at stoppe for yderligere oliejagt i Nordsøen

Venstres klimaordfører, Thomas Danielsen, åbner døren på klem for at sætte efterforskningen af nye olie- og gasforekomster i Nordsøen på pause, indtil det er bekræftet, om det giver en global klimagevinst eller ej. Han frygter dog, at en vurdering vil have lange udsigter, fordi regeringen har udskudt debatten om klimaløsninger til foråret.

Mens politikerne diskuterer, om olieselskaber skal have lov til at indlede ny jagt på olie og gas i Nordsøen, er det franske olieselskab Total gået i gang med at renovere den centrale procesplatform, Tyra, i Nordsøen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Total
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Venstres klimaordfører, Thomas Danielsen, åbner nu en dør på klem for at lytte til den miljøøkonomiske vismand, Lars Gårn Hansen, og bruge tid på at få undersøgt, om et stop for yderligere oliejagt kan være et samfundsøkonomisk effektivt klimaredskab, der rent faktisk nedbringer udledningen af CO2 i udlandet.

Spørgsmålet om et stop for ny olieudvinding i Nordsøen er blevet en varm kartoffel, efter at regeringens støttepartier Radikale Venstre og SF har krævet, at der sættes en stopper for ny oliejagt i den danske havbund.

Kravet er kommet, efter at formanden for Det Miljøøkonomiske Råd, vismand og professor Lars Gårn Hansen, har opfordret til, at politikerne sætter ny efterforskning på pause, indtil en ny klimaplan ligger klar, formentlig en gang næste forår. Opfordringen kommer, fordi ny norsk forskning for første gang viser, at der – modsat hvad der hidtil har været den gængse antagelse – ser ud til at være en CO2-reduktion at hente ved at stoppe olieproduktion.

Sagen er højaktuel, fordi Energistyrelsen i øjeblikket er inde i sidste fase af et udbud af nye licenser til efterforskning, som vil medføre, at olieselskaber får lov til at hente ny olie og gas i Nordsøen i perioden fra 2046 til 2055, selv om Danmark har et mål om at være klimaneutralt i 2050. Fire selskaber har afgivet bud.

Forskningen bør bekræftes

Selv om Venstres holdning fortsat er, at Danmark skal fortsætte med udbuddene som planlagt, åbner Thomas Danielsen for at bruge tid på at undersøge, om de norske forskeres konklusioner holder vand.

»Det er positivt, at man læner sig op ad forskningen. Men du har jo aldrig set nogen agere efter kun én forskningsrapport. Grundreglen har altid været, at det skal verificeres. Derfor er det eneste, som vismændene faktisk er ude at sige her, at vi skal være opmærksomme på de norske forskere, der anslår, at det kun er to tredjedele af produktionen, der flytter et andet sted hen, hvis man stopper olieproduktionen. Det bør man vel få verificeret,« siger Thomas Danielsen.

Thomas Danielsen (V), klimaordfører. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pressefoto.

Vil I være med til, at man tager en pause for at finde ud af, hvad der er op eller ned?

»Jamen selvfølgelig skal vi finde ud af, hvad der er op eller ned på det hele. Og der er ikke noget som sådan, der haster her og nu. Derfor hilser vi også diskussionen velkommen. Men det er ikke sådan, at vi bare helt ukritisk skal importere et forskningsresultat, som står helt alene, fra et naboland,« siger Thomas Danielsen.

Økonomisk betydning bliver mindre

Ifølge ham har logikken hidtil været, at et ensidigt stop for produktion af olie og gas i Danmark vil føre til, at andre lande, for eksempel Saudi-Arabien, øger deres olieproduktion. Derfor bifalder Venstre som udgangspunkt ikke, at der sættes prop i den danske olieproduktion.

Det skyldes ikke bekymring for, at den danske statskasse vil miste skatteindtægter fra nordsøolien, men hensynet til klimaet, siger Thomas Danielsen.

»Det økonomiske argument bliver mindre og mindre. Der er selvfølgelig nogle indtægter forbundet med det, men det er ikke afgørende. Det afgørende for os er klodens klima og ikke Danmarks klimaregnskab. Vi går op i det globale klima, ikke bare i den symbolpolitiske klimadebat. I Danmark har vi verdens mest klimavenlige olieudvinding. Så længe der er behov for olieudvinding, bør man udvinde olien i de områder, hvor det er mest klimavenligt,« siger Thomas Danielsen.

»Men hvis logikken ikke længere er, at hvis Danmark stopper med at udbyde olie, så flytter produktionen til Saudi-Arabien, så har jeg brug for at få det verificeret,« tilføjer Thomas Danielsen.

Thomas Danielsen (V), klimaordfører

»Men hvis logikken ikke længere er, at hvis Danmark stopper med at udbyde olie, så flytter produktionen til Saudi-Arabien, så har jeg brug for at få det verificeret.«


Sætter grøn omstilling i stå

Vismanden foreslår at sætte udbuddet på hold, indtil den samlede klimaplan er på plads, og man ved, om det er et redskab, politikerne vil bruge, fordi man ikke bare kan rulle det tilbage, hvis man først har givet tilladelse til at efterforske. Hvad siger du til det?

»Jamen det er rigtigt. Men det er en kombination af mange spørgsmål. Vi savner simpelthen, at regeringen kommer i arbejdstøjet på den her dagsorden. Mette Frederiksen og Dan Jørgensen (klima-, energi- og forsyningsminister, red.) har ikke lavet andet end at trække det ud og har nu meldt ud, at vi først skal have en ny klimalov til jul. Først derefter skal vi diskutere virkemidler. Regeringen har sat hele den grønne omstilling i stå. Det er selvfølgelig utrolig skuffende,« siger Thomas Danielsen.

Det giver problemer i forhold til at få undersøgt, om de norske forskningsresultater er valide og kan bruges som et redskab i dansk klimapolitik, da det er uklart, om man rent faktisk kan sætte udbuddet på pause indtil engang i foråret.

»Lige nu er regeringen særdeles fodslæbende, og vi ved ikke, hvor lang tid vi kan vente på, at vi får det vurderet,« siger Thomas Danielsen.

Tidligere på ugen gjorde direktør for olieindustriens brancheorganisation, Olie Gas Denmark, Martin Næsby det klart i Berlingske, at industrien hellere vil have en pause i udbuddet end et stop for yderligere efterforskning her og nu.

Står det til Radikale Venstres klimaordfører, Ida Auken, skal udbuddet dog ikke udskydes for at vente på en nærmere undersøgelse af de norske forskeres konklusioner.

»Nej, det skal droppes,« skriver Ida Auken i en e-mail til Berlingske.

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen er ikke vendt tilbage på Berlingskes henvendelse. Hans ministerium har dog tidligere oplyst, at der ikke kommer nogen udmelding i sagen fra ministeren.

Klimaminister Dan Jørgensen – her på vej til indvielsen af vindmølleparken Horns Rev 3 i Nordsøen – vil ikke løfte sløret for, om regeringen vil fortsætte med olieudvinding i Nordsøen efter 2047. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger.