Velpolstrede fonde åbner for sluserne for at beskytte arbejdspladser

Her er de vigtigste businessnyheder, du skal have styr på, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, inden du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Topchef i Danske Bank, Chris Vogelzang. Blandt dagens vigtigste erhvervsnyheder kan du læse, at bankerne melder sig godt rustet til økonomisk krise - og det kan komme virksomhederne til gavn. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Godmorgen, og velkommen til denne uges sidste Business-overblik.

Der har været nok at se til, og det vil der helt sikkert blive ved med at være. Selvom du må undvære Business-overblikket i løbet af weekenden, så holder vi dig selvfølgelig opdateret med de vigtigste nyheder og seneste udvikling i coronavirussen på Berlingske.dk og i papiravisen. Men først: Fredagens vigtigste nyheder.

I dag bør du bl.a. læse om en række af landets mest markante bankdirektørers syn på den økonomiske situation, hvordan virksomheder jagter kredit i frygt for likviditetsmangel, og at magtfulde pengetanke har slået ring om danske virksomheder.

Vi begynder med det sidste.

1
Magtfulde pengetanke slår ring om danske virksomheder

Finans skriver, at landets erhvervsdrivende fonde slår ring om de virksomheder, de ejer eller kontrollerer for at sikre bevarelsen af tusindvis af arbejdspladser, når coronakrisen er fortid. De erhvervsdrivende fonde har til formål at drive og sikre selskaberne, og derfor er opbakningen vigtig. Det gælder blandt andet Poul Due Jensens Fond, som ejer en aktiepost på 88 pct. i Grundfos. Her forklarer bestyrelsesformand Jens Maaløe, at krisen ikke må gå ud over de ansatte:

»Vi spørger hele tiden os selv, hvordan vi kan komme igennem dette, så det bliver mest skånsomt for virksomheden og medarbejderne. Ønsket i fondsbestyrelsen er, at vi ikke unødigt sætter folk på gaden og skal hyre igen senere. Man kan aldrig garantere det, men man har bedre tid i en fondsejet virksomhed,« siger han til Finans.

Mediet skriver, at både Poul Due Jensens fond, Carlsbergfondet, Sallingfondene og en række andre erhvervsdrivende fonde de seneste dage har doneret ekstraordinære millionbeløb.

2
»Vi står over for en dyb økonomisk krise«

Sådan lyder det fra en række af landets mest markante bankdirektører i Berlingske fredag.

Anders Dam fra Jyske Bank, Chris Vogelzang fra Danske Bank, Karen Frøsig fra Sydbank og Bjørn Bøje Jensen fra Nordea melder alle, at de er rustet til en dyb krise. Og en dyb krise er lige præcis, hvad de forventer.

Således vurderer de, at coronakrisen vil trække meget alvorlige spor i dansk og international økonomi.

»Spørgsmålet er, om denne krise vil være kortvarig eller langvarig. Uanset hvad vil den have skadelige konsekvenser,« siger Chris Vogelzang, der er adm. direktør i Danske Bank, bl.a. til Berlingske.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
Likviditet får nøglerolle hos danske virksomheder

Ovenstående melding  fra bankerne må anses for at være decideret godt timet, for Børsen skriver fredag historien om, at danske virksomheder jagter kredit i frygt for likviditetsmangel.

Det fremgår, at frygten for de økonomiske konsekvenser af coronakrisen sender virksomhederne i stormløb mod bankerne for at sikre, at eksisterende kreditlinjer er åbne og for om muligt at få nye kreditfaciliteter.

»Det er klart, at når virksomheder udfordres på, at deres indtægter falder bort, men de stadig har omkostninger, så er der et meget stort fokus på likviditet. Så der er i høj grad fokus på beredskabsplaner for likviditet,« siger Charlotte Jepsen, adm. direktør i FSR Danske Revisorer, til Børsen.

Bankerne har som bekendt meldt sig godt rustet til krisen. Ifølge Dansk Industris topchef, Lars Sandahl Sørensen, har bankerne nu virkelig mulighed for at understøtte virksomhederne, skriver Børsen.

4
Sådan stamper man milliarder af kroner op af jorden på rekordtid

Berlingske har også set nærmere på, hvordan vi er gået fra stramme offentlige budgetter med store sparemål og finanslovsforhandlinger, hvor der bliver kæmpet om hver eneste krone – og så til nu, hvor der pludselig er åbnet for en nærmest uendelig stor pengetank, der kan bruges til hjælpepakker.

Det er ikke Joakim von Ands store pengetank, der pludselig er åbnet for. Den er meget større, lyder det.

Det korte svar er, at vi ikke har råd til at lade være. Alternativet er meget værre blandt andet i form af et massivt antal ledige. Det kan sende den danske økonomi ned i så dybt et hul, at det kan tage generationer at komme op af igen.

»Den globale økonomi og Danmark gennemgår lige nu et nyrestød, som er uden sidestykke i fredstid. Hvor hårdt tilbageslaget bliver, afhænger naturligvis af, hvor lang nedlukningen bliver, men også af, hvor mange af vores virksomheder og arbejdspladser vi får med gennem krisen,« siger økonomisk redaktør på Berlingske Ulrik Bie, der fremhæver, at jo mere man redder nu, desto hurtigere kommer vi igen op i fart og kan vende tilbage til en hverdag, hvor de gamle prioriteter igen kan komme på dagsordenen.

 

Tre ting, investorerne skal holde øje:

Andreas Østerheden, chefstrateg i Nordea, peger i dag på tre forhold, som han mener, at investorer bør holde øje med:

  • Det ser endelig ud til, at centralbankerne har været i stand til at dæmpe markedsudsvingene, men der er sørme også sket meget på den front den seneste dag. Ikke mindst var den danske nationalbank ude torsdag og forsvare kronekursen ved at hæve renten 0,15 procentpoint. Der er også annonceret likviditet til bank og realkreditinstitutterne. Markederne vil fortsat have fokus på respons fra regeringer og centralbanker. Hvor stafetten ligger hos regeringerne for at reducere de negative effekter af nedlukninger af økonomien, så forsøger centralbankerne fortsat at få finansmarkederne til at virke.
  • Nogle investorer er nok lettede over at se, at markederne stabiliseres efter flere uger med rekordstore udsving. Det er dog vigtigt at have for øje, at det stadig kan blive værre, før det bliver bedre på kort sigt i takt med, at de økonomiske skader opgøres. Og ikke mindst den fortsatte usikkerhed om spredningen af virussen, som investorerne fortsat får information om, hvor Italien endnu kæmper med at knække smitten.
  • I går bød på nogle af de mere hyppige data for det amerikanske arbejdsmarked, antallet af ugentlige dagpengesøgende, som steg kraftigt – det er tidligere end det ellers kunne forventes, givet at de mere restriktive politikker ikke var slået igennem på det tidspunkt i USA. I dag vil der ikke i samme grad være interessante data, men man kan holde øje med det amerikanske boligsalg, selvom det ligesom med så mange andre nøgletal ikke får meget opmærksomhed. De økonomiske nøgletal kan dog hurtigt komme tilbage i fokus igen, når investorerne skal forsøge at gøre de økonomiske skader af virusudbruddet op.

Markederne her til morgen:

USA (lukkekurser torsdag)
Dow Jones +0,95pct.
S&P 500 +0,47 pct.
Nasdaq +2,30 pct.

Asien (indeks kl. 06.15)
Japan Nikkei -1,04 pct.
Hongkong Hang Seng +2,63 pct.
Kina CSI +0,50 pct.​