V-forslag om coronastøtte møder hård modstand i blå blok: »Ingen socialisme ad bagvejen«

Både fra de Konservative og Liberal Aliance er der en kold skulder til Venstres forslag om endnu en håndsrækning til coronaramte danske virksomheder. Staten skal ikke blande sig i, om virksomheder må udbetale udbytte, lyder det.

Rasmus Jarlov (t.h.) er ikke begejstret for Venstres forslag om at forbyde udbytte til aktionærer i virksomheder, der modtager meget støtte under krisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Uenigheder om erhvervslivets vej ud af coronakrisen udløser nu et mindre skænderi i blå blok.

Anledningen er Venstres forslag om, at stærkt kriseramte virksomheder – til gengæld for mere økonomisk hjælp under coronakrisen – skal droppe at udbetale udbytte til aktionærerne i 2020.

Helt konkret foreslår Venstre, at de allerede vedtagne hjælpepakker skal forlænges en måned – altså frem til 9. juli – og samtidig forbedres på en række punkter. Blandt andet vil Venstre hæve det nuværende loft på 60 mio. kr., der er grænsen for, hvor meget virksomheder kan få i støtte.

Ifølge Venstre skal hjælpen så være betinget af, at virksomheder, der måtte modtage over 60 mio. kroner i støtte, viser »samfundssind« og dropper at udbetale udbytte til aktionærerne.

Forslaget falder dog ikke i god jord blandt øvrige borgerlige partier. De Konservatives finansordfører, Rasmus Jarlov, takker på sin twitterprofil nej til »socialisme ad bagvejen«.

»Vi vil helst holde fast i, at staten ikke skal detailstyre virksomheder og kapitalbevægelser. Hvis man er nervøs for, at der gives for meget statsstøtte, må man give mindre eller give det som lån.«

Rasmus Jarlov uddyber over for Berlingske:

»Det er altså ret vidtgående at foreslå, at staten skal bestemme, at der ikke må udbetales afkast til de mennesker, der har skudt penge ind i de danske virksomheder. Hvis man frygter, at der skulle sidde folk og score kassen på de her hjælpepakker, så må man give mindre støtte – eller også må den gives i form af lån.«

Forbeholdt Enhedslisten

Lederen af Liberal Alliance, Alex Vanopslagh, er heller ikke begejstret. Han peger på, at et forbud mod udbetaling af udbytte vil føre til »mindre risikovillig kapital«, som de kriseramte virksomheder netop har brug for i disse tider:

»Af samme årsag plejer den slags populisme at være forbeholdt Enhedslisten,« skriver han på Twitter.

En række store erhvervsorganisationer er derimod positive over for V-forslaget.

Dansk Erhverv vurderer over for Berlingske, at Venstres forslag om at forbyde udbetalingen af udbytte kun vil ramme et yderst beskedent antal af organisationens medlemsvirksomheder – formentlig højst et par håndfulde. Der vil nemlig være ganske få virksomheder, som vil få behov for at passere grænsen på 60 mio. kr. i støtte, som vil udløse forbuddet.

Og disse virksomheder – eksempelvis hotel- eller restaurationskæder – vil alt andet lige være så økonomisk pressede af krisen, at de næppe vil udbetale udbytte alligevel, lyder vurderingen fra Dansk Erhverv.

»Jeg har ikke noget problem med, at hvis man får nogle penge, så stiller det politiske system også nogle modkrav,« siger Brian Mikkelsen, direktør i Dansk Erhverv, til Ritzau.

Det argument køber de Konservatives Rasmus Jarlov ikke:

»Vi ved bare, at ting, der bliver vedtaget i en krisetid, har det med at gå hen og blive permanente. Og vi skal ikke hen et sted, hvor der pludselig bliver dannet præcedens for tiltag, vi normalt ville opfatte som meget socialistiske,« siger Rasmus Jarlov, der i stigende grad er bekymret over de enorme krisepakker, Folketinget har vedtaget over de seneste uger.

»Der bliver brugt ekstremt mange penge for tiden, og jeg kan godt frygte, at regeringen efter krisen pludselig mener, at skatten skal hæves for at betale regningen,« siger han.

Dansk Erhverv regner med, at der alene i marts vil være et samlet tab i omsætningen på mellem 35 og 52 milliarder kroner i de danske servicevirksomheder.