»Udgangsforbud light« i København efter kl. 22.00 – statsministeren gentager alle fejlene fra foråret

»Udgangsforbud light« i København kommer til at koste trecifrede millioner i nye hjælpepakker – hertil kan lægges de uundgåelige fyringer og konkurser.

 
På et pressemøde i sundhedsministeriet kom sundhedsminister Magnus Heunicke med yderligere restriktioner i hovedstadsområdet. Video: Ritzau Scanpix, redigering: Mathilde Geertsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Genåbningen af København – og Danmark – efter coronakrisen vakler. Det er dramatisk, når regeringen genindfører forholdsvis skrappe restriktioner i Storkøbenhavn for at forsøge at stoppe smitten. Coronalandkortet, som hver dag opdateres af Statens Serum Institut (SSI), fortæller en tydelig historie om, at dansen med corona, som statsministeren også i går kaldte den nuværende fase af coronakrisen på Facebook, især foregår i hovedstadsområdet.

Statsminister Mette Frederiksen (S) holder tale til danske soldater på Tapa Army Base i Estland, fredag 11. september 2020. Nu står hendes regering bag yderligere restriktioner i Danmark på grund af covid-19. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen.

Man kan være konkret eller finde et ord for de nye restriktioner. Man kunne eksempelvis hæfte sig ved, at »restauranter, barer, cafeer og lignende serveringssteder med bevilling skal lukke klokken 22.00 med virkning fra 17. september 2020«. Man kan være mere fri og sige, at regeringen har indført et »udgangsforbud light« i København. Politiet kan således med god ret spørge folk i København, hvad de render rundt i gaderne for efter kl. 22, når alle serveringssteder og de fleste butikker har lukket.

Ansvaret for nedlukningen af Storkøbenhavn er placeret. Det gjorde statsministeren i sit Facebook-opslag tirsdag: »Og vi har selvfølgelig et særligt blik på nattelivet. For vi kan ikke have, at det fortsætter med fest i nattelivet i København, som vi har set den seneste tid.«

Thomas Bernt Henriksen er erhvervsredaktør på Berlingske. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Statsministeren har måske – måske ikke – ret i at pege fingre ad de unge i nattelivet. På pressemødet tirsdag, som sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) stod for, kunne ingen imidlertid klart placere ansvaret for den stigende smitte på nattelivet – eller på fodboldfolket. Regeringen blev spurgt direkte, og der blev talt udenom.

Kendsgerningen er, at de nye restriktioner i 17 kommuner – der rammer cirka en million danskere – er et tegn på, at regeringens strategi for at genåbne samfundet er slået i hvert fald delvist fejl.

Det er behændigt at skyde skylden på festglade unge, på fodboldfans eller københavnere, der har savnet at spise ude. Endnu værre er det, at det kan undergrave opbakningen til restriktionerne, hvis »udgangsforbud light« bliver opfattet som tilfældigt og ulogisk.

Hen over hovedet på erhvervslivet

Der skal nok stadig være dem, som opfatter enhver kritik af regeringens restriktioner som civil ulydighed, der undergraver det fælles ansvar for at inddæmme smitten. Den går ikke. Regeringens restriktioner skal respekteres, men regeringen skal holdes til ansvar for, om der er sammenhæng mellem restriktionerne og deres formål.

Hvad er eksempelvis meningen med, at »bryllupper, konfirmationer og lignende arrangementer,« bør slutte kl. 22? Pæne og ordentlige mennesker, som holder bryllup eller konfirmation, må undre sig, for hvis man har festet sammen siden kl. 12, så er alle, der kan smittes, formentlig blevet det.

Kendsgerningen er, at regeringen indfører restriktioner, som uden megen bøvl kunne være indført fra starten, herunder kravet om mundbind eller visir på restauranter, barer, cafeer og lignende serveringssteder – undtagen når man sidder ned.

Selvfølgelig er restauranter og barer i oprør. Men læg mærke til karakteren af protesten: »Indtil nu er vi blevet holdt fuldstændigt i mørket. Vi har ingen chance for at planlægge noget som helst. Det er simpelthen ikke fair og virker en anelse respektløst fra myndighedernes side,« siger Peder Blak, direktøren for The Old Irish Pub.

Regeringen gentager seks måneder efter nedlukningen af Danmark 11. marts samme mønster som i foråret. Regeringen, sundhedsmyndighederne og politiet regerer hen over hovedet på erhvervslivet.

»Vi har kæmpe respekt for den her epidemi, men det her er helt forkerte tiltag. Der er ikke bevist nogen smitte på nogen restauranter overhovedet, og samtidig ser vi partybusser, der kører fyldte rundt, og lange køer foran kiosker, der sælger spiritus om natten,« siger Torben Olsen, der står bag Café Victor, Fiat, Bistro Boheme, Geist og Ravage, til Berlingske.

Han tager Ole Palmå, adm. direktør i fodboldklubben Brøndby, i hånden:

»Vi er uforstående og ærgelige over, at regeringen i dag har valgt at pålægge os voldsomme tilskuerrestriktioner frem til 1. oktober. Superligaen udviklede i sommer en omfattende protokol for afvikling af Superliga-kampe med de måske mest restriktive protokoller i det danske samfund, hvor vi blandt andet kan smittespore alle, der har været på stadion,« siger Palmå i en pressemeddelelse.

Regeringen nægtede i halvanden måned efter nedlukningen af Danmark 11. marts at lukke økonomerne ind i rummet i håndteringen af coronakrisen. Det var en fejl.

Og det er en fejl seks måneder inde i krisen ikke at lukke både økonomerne og virksomhederne ind i rummet, så Danmark kan blive holdt kørende. »Udgangsforbud light« i København kommer til at koste tre-firecifrede millioner i nye hjælpepakker – hertil kan lægges de uundgåelige fyringer og konkurser, som næsten er værre, fordi det er folks drømme og livsværk, der drejer nøglen om.