Trumps nye straftold gør ondt på techindustrien: Forbrugerne kan blive ramt på pengepungen

USAs præsident, Donald Trump, indfører yderligere told på varer fra Kina. I første omgang presser det virksomhederne, men på lang sigt kan regningen ende hos forbrugerne, forklarer analysechef.

I sidste ende kan regning for Trumps handelskrig ende hos forbrugerne, siger analysechef i Sydbank Jacob Pedersen. Fold sammen
Læs mere
Foto: JIM LO SCALZO/EPA/RITZAU SCANPIX

Flere amerikanske virksomheder er allerede ramt af USAs handelskrig med Kina, og nu er turen kommet til teknologikæmperne.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, annoncerede nemlig torsdag, at stort set alle varer importeret fra Kina til USA, der ikke allerede er pålagt straftold, bliver omfattet af en sådan fra 1. september. Toldsatserne bliver på ti procent, og det drejer sig om varer for ca. 300 milliarder dollar eller 2.000 milliarder kroner.

Det skriver CNN.

Rammer techvirksomheder

Den nye straftold omfatter bl.a. bærbare computere, smartphones og anden teknologi, og det står derfor klart, at USAs store teknologivirksomheder, som i høj grad importerer varer fra Kina, bliver ramt af denne eskalering af handelsstriden mellem de to lande. Det forklarer Jacob Pedersen, der er analysechef hos Sydbank.

»Det er efter alt at dømme noget, der kommer til at ramme amerikanske virksomheder endnu hårdere, end vi har set hidtil,« siger han.

Tidligere på måneden bad Apple amerikanske handelsrepræsentanter om at blive fritaget for told på en række dele til Mac Pro-computeren, som firmaet importerede fra Kina. Det afslog præsidenten og sagde, at Apple bare kunne bygge deres produkter i USA.

Nu bliver endnu flere amerikanske techfirmaer omfattet af straftold og vil sandsynligvis få den samme besked. Jacob Pedersen forklarer dog, at den amerikanske techindustri lige nu ikke har noget reelt alternativ til at importere sine varer fra Kina.

»Når man ser på den størrelse, importen fra Kina har, står det klart, at man ikke bare kan flytte leverandørkæderne andre steder hen. Der er ikke noget alternativ til Kina,« siger han.

Mulig prisstigning for forbrugere

Prisstigningerne på varer importeret fra Kina har endnu ikke for alvor ramt forbrugerne. Det vil dog overraske Jacob Pedersen, hvis man ikke på et eller andet tidspunkt kommer til at kunne se effekterne af handelskrigen på priserne, som forbrugere betaler for eksempelvis elektronik.

»De prisstigninger, der kommer på de kinesiske produkter, der bliver importeret til USA, vil på et eller andet tidspunkt forplante sig videre til forbrugerne i form af højere priser,« siger han.

I første omgang er det dog virksomhederne, der absorberer tæskene. Det kan de ifølge Jacob Pedersen godt holde til i et stykke tid endnu, fordi deres indtjening trods alt er så høj. Det bliver først spændende, når virksomhedernes økonomi ikke længere kan holde til presset.

Herefter kan de nemlig blive tvunget til at sende regningen videre til forbrugerne, som så må betale højere priser for de varer, der er omfattet af straftold.

»Alternativet er, at handelskrigen får så tung en negativ effekt på forbrugslysten, at virksomheder ikke kan formå at vælte omkostningerne over på forbrugerne, og at det så i stedet ender med at erodere virksomhedernes indtjening,« siger Jacob Pedersen.

De to amerikanske elektronikfirmaer AMD og Qualcomm kunne onsdag præsentere mindre imponerende regnskaber for det sidste kvartal. Hos begge virksomheder er indtjeningen faldet med en tocifret procentsats, skriver CNN.