Trump til angreb på Bitcoin og Libra: Vil stramme regulering af kryptovaluta

Hvis kryptovaluta som Bitcoin og Facebooks Libra skal kunne handle med deres digitale penge, må de underlægge sig en række regler som andre banker, siger USAs præsident Donald Trump i en direkte opfordring til techvirksomhederne. Dermed melder han sig i koret af kritikere, der kræver større regulering af kryptovaluta.

Amerikas præsident Donald Trump er den nyeste profil blandt kritikere af kryptovaluta som Bitcoin og Facebooks Libra. Hvis kryptovaluta vil opføre sig som banker, skal de også reguleres som banker, siger han. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dado Ruvic/Ritzau Scanpix

Den amerikanske præsident Donald Trump gik torsdag i et direkte frontalangreb på virtuel kryptovaluta som Bitcoin og Facebooks Libra. Ifølge præsidenten må de virksomheder, der udvikler kryptovaluta, indordne sig under kraftige reguleringer og registrere sig som banker, hvis de vil handle med deres valuta.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge præsidenten kan ureguleret kryptovaluta være med til at finansiere kriminalitet som narkohandel, og derfor er der behov for at få bedre styr på den. Desuden er der stadig stor økonomisk usikkerhed forbundet med den type valuta, mener han.

»Jeg er ikke en fan af Bitcoin eller andet kryptovaluta, som ikke er penge, og hvis værdi er ekstremt skrøbelig og baseret på den rene luft. Hvis Facebook og andre virksomheder vil være som en bank, bliver de nødt til at ansøge om en tilladelse og komme under samtlige bankreguleringer, ligesom alle andre banker, både nationale og internationale,« skrev præsidenten på Twitter.

Præsident Donald Trump tilføjede desuden, at der stadig kun findes én valuta i USA, som er stærkere end nogensinde før, og som er den dominerende valuta i hele verden – og det er den amerikanske dollar, skrev præsidenten i sit tweet.

Facebook har tidligere meddelt, at den vil lancere sin globale kryptoovaluta i 2020. Facebook og 28 andre partnere, der inkluderer Mastercard Inc., PayPal Holdings Inc. og Uber Technologies Inc., vil stå bag den såkaldte Libra Association, som skal regulere den nye virtuelle møntfod. Ingen banker er på nuværende tidspunkt med i gruppen, men den største amerikanske bank, JPMorgan Chase & Co., planlægger at søsætte deres egen digitale valuta, skriver Reuters.

Donald Trumps kommentarer kommer kun én dag efter at chefen for den amerikanske centralbank, Jerome Powell, meddelte, at Facebooks implementering af Libra ikke kan fortsætte, før der er taget hånd om alvorlige bekymringer og risici forbundet med valutaen i form af hvidvask, privatlivets fred, forbrugerbeskyttelse og finansiel stabilitet.

»Jeg mener ikke, at projektet kan gå videre, uden at der kan opnåes bred tilfredshed med den måde, som selskabet har forholdt sig til pengehvidvask og tilsvarende på. Der er flere bekymringer: databeskyttelse, privatlivets fred – alle disse ting skal håndteres meget indgående og nøje og i en velovervejet proces, som ikke skal haste en gennemførelse igennem,« sagde centralbankchefen.

Formanden for den amerikanske centralbank, Jerome Powell, har tidligere udtalt sig kritisk om kryptovaluta. Med en ny arbejdsgruppe, der skal gå kryptovalutas økonomiske betydning efter i sømmene, vil han sætte handling bag ordene. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIN SCOTT/Ritzau Scanpix.

Ifølge Jerome Powell har centralbanken allerede etableret en arbejdsgruppe til at følge Libra-projektet tæt, og gruppen koordinerer løbende med andre landes centrale banker, hvoraf flere også har givet udtryk for bekymringer om Libra.

Det amerikanske råd for finansiel stabilitet (FSOC), et panel under det amerikanske finansministerium, som overvåger potentielle farer mod finansverden, forventes også at lave deres egen undersøgelse for at få et overblik over fordele og ulemper ved kryptovaluta, skriver Reuters.

Hverken Facebook, Det Hvide Hus eller det amerikanske finansministerium ville kommentere sagen til Reuters.