Træt af at skrive mødereferater? Danske iværksættere har fundet løsningen

Den danske iværksættervirksomhed First Agenda har ved hjælp af talegenkendelse og kunstig intelligens fundet en løsning på de fleste mødedeltageres skræk: mødereferatet. Nu satser virksomheden stort på det amerikanske og britiske marked.

Kasper Lyhr, CEO i First Agenda, har sammen med medstifter Morten Ditmer udviklet en mødeplatform, der klarer mødereferater automatisk. Fold sammen
Læs mere
Foto: First Agenda/PR

Du kender det sikkert godt. Den larmende tavshed omkring mødebordet, når spørgsmålet lyder: »Hvem tager referat?«

Står det til den danske iværksættervirksomhed First Agenda er det imidlertid snart slut med overhovedet at stille spørgsmålet. Virksomheden har nemlig udviklet en mødeplatform, som ved hjælp af talegenkendelse, kunstig intelligens og maskinlæring klarer opgaven.

Efter mindre end fire år på markedet har First Agenda i dag omkring 400 kunder i Norden, er vokset til 45 ansatte og havde en omsætning på omkring 25 mio. kr. sidste år. Virksomheden har en samarbejdsaftale med Microsoft og har det seneste år været i gang med at etablere sig i Boston i USA, hvor kontoret foreløbig tæller fem ansatte.

Åbner kontor i Dublin

I begyndelsen af februar i år tog virksomheden så endnu et skridt mod international ekspansion ved at åbne et nyt kontor i Dublin. Planen er mere end 20 medarbejdere i Dublin inden udgangen af året.

Målet er at skalere forretningen til det britiske og irske marked og ikke mindst ekspandere på det amerikanske marked, som First Agenda anser for sit vigtigste marked. Går alt som planlagt, forventer First Agenda at have 300 ansatte globalt i 2023.

Bag First Agenda står IT-mand og iværksætter Kasper Lyhr og investor og bestyrelsesmedlem Morten Ditmer, der er indehaver af den aarhusianske softwarevirksomhed Ditmer A/S.

»Både Morten Ditmer og jeg har arbejdet med software i mange år. Jeg har boet syv år i udlandet og arbejdet med rigtig mange forskellige ting. Men det undrede mig mere og mere, at møder var et område, som ikke var blevet disruptet,« fortæller Kasper Lyhr.

Vækstfonden som medinvestor

Sammen med Morten Ditmer gik han derfor i gang med at udvikle en platform, som kan holde styr på mødereferater og også indsamle data om en virksomheds eller offentlig organisations mødeaktiviteter.

I 2015 tog de to iværksættere produkt og udvikling ud af Ditmer A/S og etablerede selskabet First Agenda – i første omgang finansieret af egne midler og den omsætning, som forholdsvis hurtigt begyndte at tikke ind. For godt et år siden kom Vækstfondens venturearm, VF Venture, med som investor med en kapitaltilførsel på 18 mio. kr.

»Man kan ikke sige, at vi har en kerneindustri, som vi henvender os til. Men vores produkt er især relevant for mødetunge industrier. Derfor har vi mange kunder i det offentlige og i finansverdenen. Men det gennemsyrer alle videnstunge virksomheder, at de bruger mere og mere tid og flere og flere ressourcer på møder,« siger Kasper Lyhr.

For nylig lancerede First Agenda en ny, komplet mødeplatform, som kobles på fra det øjeblik, man opretter et møde i sin kalender, og bl.a. sørger for, at den seneste version af dagsordenen og alle tilknyttede dokumenter er opdaterede.

Når mødet går i gang, sørger stemmegenkendelse for, at der bliver taget et søgbart mødereferat med beslutninger, opgaver, evt. fotoer, personlige noter, bogmærker og opsummering. De opgaver, der aftales undervejs, og de beslutninger, der bliver truffet, kan indtastes.

Mødereferat er klar til at blive sendt ud

Når mødet er slut, får deltagerne tilsendt et referat, som i realiteten er en oversigt over mødet med centrale nøgleord og bogmærker, som angiveligt skal gøre det lettere at huske mødets indhold. Mødet gemmes som en lydfil, som man har mulighed for at søge i, og det er også muligt at få mødeplatformen til at publicere dagsordener og referater på f.eks. virksomhedens hjemmeside.

Endelig indeholder platformen data og statistikker, som kan være med til at gøre fremtidige møder mere effektive. Det er f.eks. muligt at se, hvor lang tid man bruger på møderne, og hvor god man er til at følge op på aftalte opgaver.

Sydbank og Oslo Kommune

First Agendas 400 kunder tæller så forskellige virksomheder og organisationer som Sydbank, Landbrug & Fødevarer, Region Syddanmark, Oslo Kommune og noget så eksotisk som byrådet i byen Douglas på den irske ø Man.

Ifølge Kasper Lyhr har First Agenda indtil videre markedet for sig selv. Men det er nødvendigt at rykke hurtigt, før andre store techgiganter kaster sig over området.

Kasper Lyhr, CEO og medstifter, First Agenda

»Det gennemsyrer alle videnstunge virksomheder, at de bruger mere og mere tid og flere og flere ressourcer på møder.«


»Vi befinder os lige nu på et blåt ocean. Der er stort potentiale. Vores produkt virker, og det har stort impact. Men vi skal skalere rigtig hurtigt nu. Vi skal lave et ryk i markedet og skabe et brand, der bliver så etableret ude i verden, at vi ikke er til at komme udenom. Vi er first movers lige nu, og når det gælder den her type produkter, handler det netop om at være first movers,« siger Kasper Lyhr, der ikke vil afvise, at First Agenda på et tidspunkt får nye investorer om bord.

»Det kan meget vel være, at vi skal det, når vi vil vokse så hurtigt. Der er stor interesse for at investere i os, men vi har et godt cashflow, så der er intet pres på for at skulle rejse penge lige med det samme,« siger Kasper Lyhr.