Torsdagens aktier: Carlsberg stjal rampelyset med opjustering

Et bedre end ventet regnskab sendte fra børsåbning FLSmidth til tops i det danske eliteindeks, men i løbet af formiddagen stjal Carlsberg rampelyset med en opjustering og tog topplaceringen i C25-indekset, der torsdag steg 1,6 pct. til 1121,75.

Opjusteringen sendte Carlsberg-aktien op med 11,3 pct. til 975,20 kr., og i løbet af handelsdagen var aktien oppe med 12 pct., hvilket var den største stigning siden 2009 for bryggeriaktien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen

Efter et flot første halvår venter Carlsberg nu en høj encifret organisk vækst i driftsresultatet i 2019 mod den tidligere forventning om en midt-encifret fremgang på den post.

»Det er klart bedre end analytikerforventningen. Nogle var meget skeptiske om, hvorvidt selskabet kunne levere konsensus, og nu overgår det markant. Det ser meget stærkt ud«, vurderer Christian Thatje, senioraktiehandler i Sydbank.

Opjusteringen sendte Carlsberg-aktien op med 11,3 pct. til 975,20 kr., og i løbet af handelsdagen var aktien oppe med 12 pct., hvilket var den største stigning siden 2009 for bryggeriaktien.

Carlsberg-aktiens kursridt henviste FLSmidth, der steg 10,1 pct. til 270,10 kr., til den sekundære placering, efter at selskabet fra morgenstunden leverede et regnskab, der over en bred kam var bedre end ventet.

»Jeg synes umiddelbart ikke, at den skal så meget op på tallene. Men jeg tror, der er nogle, som bliver klemt og bliver nødt til at lukke deres shortpositioner«, lyder det fra senioraktiehandleren.

NOVOZYMES FALDT - OG TRAK CHR. HANSEN MED NED

I bunden af det danske eliteindeks endte torsdag Novozymes med et fald på 4,3 pct. til 288,80 pct. oven på et regnskab for andet kvartal, hvor det ifølge Christian Thatje var svært at finde positive elementer.

Enzymproducentens salg viste i andet kvartal en negativ organisk vækst på 2 pct., og omsætningen endte på 3458 mio. kr., hvor der blandt analytikerne var ventet 3550 mio. kr.

Kursfaldet til Novozymes var ifølge senioraktiehandleren med til at trække Chr. Hansen-aktien ned. Den dykkede 1,3 pct. til 561 kr.

Også Ørsted var torsdag aktuel med regnskab for årets andet kvartal, og det takserede investorerne til et kursfald på 0,8 pct. til 637,20 kr. Det skete, til trods for at driftsoverskuddet (EBITDA) var højere end ventet blandt analytikerne.

»Jeg synes ikke, regnskabet var negativ læsning, så jeg er ret sikker på, at det er gevinsthjemtagning, aktien bliver ramt af efter dens stærke stigning i 2019«, vurderer Christian Thatje. Aktien er indtil videre steget 46,3 pct. i 2019.

B-aktien i Mærsk steg torsdag 1,6 pct. til 7134 kr., til trods for at Morgan Stanley satte kursmålet for aktien ned til 6827 kr. fra 9000 kr. Storbanken har stadig anbefalingen "equalweight" af aktien.

ALK PRESSET AF DNB-ANALYSE

Uden for det danske eliteindeks var der torsdag fokus på Solar, hvis regnskab for andet kvartal viste en højere omsætning end ventet, mens indtjeningen udviklede sig som ventet. Aktien steg 0,3 pct. til 291,50 kr.

Også Københavns Lufthavne leverede regnskab, og det bød på en nedjustering af forventningerne til 2019, så der nu ventes et fald i omsætningen på 2-3 pct. Aktien endte uændret i 5900 kr.

SAS-aktien steg 3,8 pct. til 9,87 kr. oven på offentliggørelsen af trafiktal for juli. De viste en negativ trafikvækst på 0,5 pct. målt på antal fløjne passagerkilometer (RPK).

Vaccineselskabet ALK-Abéllo fik analysenyt fra DNB og Nordea, hvilket aktien reagerede på ved at falde 2 pct. til 1462 kr.

DNB sænkede sin anbefaling til "sælg" fra "hold", mens kursmålet blev løftet med 50 kr. til 1300 kr. Nordea løftede omvendt kursmålet for ALK-aktien til 1573 kr. fra 1456 kr.

Banken kiggede også nærmere på Ringkjøbing Landbobank, hvor anbefaling blev sænket til "sælg" til "hold", mens kursmålet blev fastsat til 390 kr.

Også Danske Bank havde kig på aktien, der faldt 2,6 pct. til 416,50 kr. Her blev anbefalingen sænket til "hold" fra "køb", og kursmålet blev sat ned til 460 kr. fra før 500 kr.

/ritzau/FINANS