Topadvokat blev fyret for inhabilitet – nu kræver han millionbeløb fra konkursbo

Sø- og Handelsretten har for nylig fyret to af domstolens betroede konkursadvokater, fordi de var inhabile. Nu forlanger en af dem millionsalær, og det er helt efter reglerne, siger retspræsident.

Sø- og Handelsretten har fyret to af sine betroede kuratorer på grund af inhabilitet. Nu forlanger – og får – den ene millionsalær. Fold sammen
Læs mere
Foto: Casper Christoffersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I løbet af efteråret har Sø- og Handelsretten fyret to af sine fast tilknyttede og højt betroede konkursadvokater fra coronakrisens mest kendte konkursboer, flyselskabet Jet Time og boghandlerkæden Arnold Busck.

Nu har den afsatte konkursadvokat i Jet Time, Henrik Sjørslev fra advokatkontoret DLA Piper, sendt en millionregning på sit salær. Det samme vil den fyrede konkursadvokat fra Arnold Busck, Peter Krarup fra Mazanti, formentlig gøre. Sådan er reglerne, siger Sø- og Handelsrettens præsident.

Henrik Sjørslev har fremsendt en regning til skifteretten under Sø- og Handelsretten og bedt retten godkende et salær på godt to millioner kroner plus moms for to måneders arbejde fra 21. juli 2020, da Jet Time blev erklæret konkurs, og frem til 9. september, da Henrik Sjørslev blev afsat.

Johan Tufte, Ekspert i interessekonflikter

»Kuratorrollen minder jo lidt om en dommerrolle, og for dommere giver det sig selv. Selvfølgelig skal dommeren være uvildig.«


Og det er helt efter bogen, forklarer Sø- og Handelsrettens præsident, Lotte Wetterling:

»Når en kurator afsættes på grund af inhabilitet, så følger det af konkursloven, at han fremsender en salærindstilling til skifteretten, når han stopper. Skifteretten vurderer så konkret, om arbejdet har værdi for boet og dermed for kreditorerne. Er det tilfældet, godkender retten salæret. Selvom en kurator er inhabil i et hjørne af konkursboet, så får han sit honorar for det arbejde, han har lavet vedrørende det øvrige bo,« siger hun.

Lotte Wetterling vil ikke udtale sig om konkrete sager, men siger:

»Kuratorerne plejer at få det, de beder om, men retten er ikke forpligtet til at følge indstillingen, men vurderer den konkret. Det er heldigvis meget sjældent, at vi afsætter en kurator. En kurator må jo ikke skrive noget til retten, der ikke passer. Det er helt tilfældigt, at der lige har været de to sager her i efteråret.«

Henrik Sjørslev oplyser, at retten endnu ikke har godkendt hans honorar.

Advokatens kernevaluta

En advokats habilitet, det vil sige hans uvildighed, er hans vigtigste valuta, hvis han vil være troværdig. Sø- og Handelsretten behandler hvert år omkring 4.000 konkursboer, og i hvert eneste bo er det op til konkursadvokaten, også kaldet kuratoren, at erklære sig selv habil.

Konkursadvokaten skal være uafhængig af de ofte modsatrettede interesser i et konkursbo, hvor kreditorer og medarbejdere slås om værdierne.

Lotte Wetterling, præsident for Sø- og Handelsretten

»Kuratorerne plejer at få det, de beder om.«


En af Danmarks førende eksperter i interessekonflikter har som adjunkt ved Københavns Universitet Johan Tufte-Kristensen forsket i området. Han forklarer:

»Kuratorrollen minder jo lidt om en dommerrolle, og for dommere giver det sig selv. Selvfølgelig skal dommeren være uvildig. Kuratoren er ikke dommer, men kuratorens beslutninger kan have stor betydning for konkursbehandlingen og kreditorerne. Den yderste konsekvens af en inhabil kurator kan være, at kreditorernes interesser bliver tilsidesat, eller at nogle kreditorer bliver stillet bedre eller dårligere end andre.«

Topadvokater fra kendte kontorer

Både Henrik Sjørslev og Peter Krarup er partnere i to af Københavns kendte advokatkontorer, og begge er tilknyttet Sø- og Handelsrettens faste panel af særligt udvalgte, erfarne konkursadvokater.

Både Sjørslev og Krarup havde – som konkursloven foreskriver – på forhånd erklæret sig habile, altså uvildige og uafhængige af de ofte modsatrettede interesser i et konkursbo, inden de tiltrådte deres betroede hverv.

Flyvebranchens Personale Union, der repræsenterer de ansatte i Jet Time, satte imidlertid spørgsmålstegn ved Henrik Sjørslevs habilitet, fordi Sjørslevs partnerkollega hos advokatkontoret DLA Piper i en årrække frem til Jet Times konkurs har været medlem af bestyrelsen i selskabet samt advokat for selskabet.

Derudover var Sjørslev fra juni formand og advokat for et nyt selskab, Jettime, som i dag har overtaget en række aktiviteter fra konkursboet, herunder et antal fly.

Berlingske blev i december november gjort opmærksom på en parallel situation i konkursboet efter boghandlerkæden Arnold Busck. Her havde kurator Peter Krarups partnerkollega fra Mazanti været formand eller næstformand for bestyrelsen i Arnold Busck siden 2008 og frem til tre uger før konkursen i april 2020. Kollegaen havde desuden været fast advokat for boghandlerkæden.

Berlingske spurgte ind til forholdene hos retspræsident Lotte Wetterling, og i begyndelsen af december 2020 blev også Peter Krarup afsat.

Begge kuratorer søgte at løse deres inhabilitet ved at få en medkurator ind til at tage sig af de dele af konkursboet, hvor de måtte være inhabile. Henrik Sjørslev skal da også afgive en del af sit salær til sin medkurator. Men indsættelse af medkuratorer var altså ikke tilstrækkeligt for Sø- og Handelsretten i de to tilfælde.