To danskere rejser millioner: »Vi tror, at vi kan udkonkurrere LinkedIn«

Her er de vigtigste businessnyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

De to danske iværksættere Christian Wylonis (foto) og Andreas Jarbøl rejser 80 mio. kroner til ny startup. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen!

Og velkommen til en torsdag morgen, hvor vi skal forbi Mærsks amerikanske opkøbseventyr og to danske iværksættere, der drømmer om at udkonkurrere LinkedIn.

Men først skal vi runde FLSmidth, der indrømmer at have været involveret i en korruptionssag i Tunesien.

1
FLSmidth indrømmer korruption i Tunesien

Den danske cementgigant FLSmidth indrømmer over for Finans at have betalt penge under bordet i en kriminalsag i Tunesien.

Tilbage i 2010 indgik FLS og den tyrkiske entreprenørkoncern Prokon-Ekon en aftale om at bygge en cementfabrik til 281 mio. euro. i samarbejde med Carthage Cement i Tunis. Ifølge Finans accepterede FLS og Prokon-Ekon imidlertid en hemmelig aftale om at overfakturere Carthage Cement med 30 mio. euro, svarende til cirka 225 mio. kr., for efterfølgende at udbetale pengene til Carthages to ejere.

Seks personer blev sidste år idømt fem års fængsel i den tunesiske korruptionssag, herunder en FLSmidth-medarbejder.

»Det var en klokkeklar fejl,« siger Fleming Voetmann, vice president i FLSmidth med ansvar for kommunikation og marketing, til Finans.

Ledelsen i FLSmidth blev klar over korruptionssagen i 2014 og har efterfølgende indført et træningsprogram, der skal understrege virksomhedens nultolerance over for korruption og bestikkelse.

2
Amerikansk centralbank holder sig på måtten

Der var ingen store overraskelser i mødereferatet fra den amerikanske centralbanks seneste møde. Referatet, der kom ud onsdag aften, viste, at var bred enighed hos Federal Reserve – som centralbanken hedder i USA – om at holde renten i ro, med mindre de økonomiske udsigter ændrer sig væsentligt.

Centralbanken satte renten ned tre gange i 2019, hvilket bliver set som en af de væsentligste grunde til, at aktiemarkedet havde et stærkt år.

Mødet fandt sted den 28-29 januar, og centralbankmedlemmer har derfor ikke kunnet tage højde for, hvor hurtigt og voldsomt coronavirussen har spredt sig. Udbruddet, der startede i Kina, frygtes at lægge en dæmper på kinesisk og dermed den globale økonomi, og derfor har der de seneste uger været stigende spekulation om, at centralbanken snart kunne komme med endnu en rentenedsættelse.

Markedet har ifølge CME Group indregnet en 70 pct. sandsynlighed for, at Fed sætter renten ned inden september, selv om centralbankchef Jerome Powell tidligere i februar sagde, at det er for tidligt at fastslå, hvordan virusudbruddet kommer til at påvirke økonomien.

3
Mærsk går på rov i USA med milliardopkøb

A.P. Møller - Mærsk tager et skridt nærmere mod at blive en logistikkæmpe og offentliggjorde onsdag eftermiddag opkøbet af det familieejede logistik- og varehusselskab Performance Team for knap 3,8 mia. kroner. Nyheden kom dermed dagen inden rederigiganten fremlægger årsregnskab for 2019.

Med overtagelsen mere end fordobler Mærsk sit antal af logistik- og distributionscentre i USA, og kommer samlet op på 46 centre.

Overtagelsen ses som et led i topchef Søren Skous planer om at transformere Mærsk-konglomeratet til en toptunet, digital og effektiv container- og logistikvirksomhed. Det er blandt andet sket ved at frasælge olieaktiviteterne og opkøbe rederikonkurrenten Hamburg Süd, men der har ikke tidligere været meget aktivitet inden for logistikdelen.

4
To danskere rejser 80 mio. kroner til ny startup: »Vi tror, at vi kan udkonkurrere LinkedIn«

De to danske iværksættere Christian Wylonis og Andreas Jarbøl er blevet en efterspurgt vare i Silicon Valley med deres nye techstartup, The Org.

Den blot to år gamle virksomhed har allerede rejst 80 mio. kroner fra højtprofilerede amerikanske venturefonde og investorer og fortæller til Børsen, at de var »verdens hotteste startup i cirka en uge«.

Virksomheden er en platform for jobsøgende, headhuntere og sælgere, og ambitionen er ifølge de to stiftere, at stort set alle virksomheder i verden skal være repræsenteret på The Org.

»Vi tror, at vi kan udkonkurrere LinkedIn. Hvis man ikke tror, at man kan blive den største på det område, som man bevæger sig ind på, så skal man ikke bygge et selskab,« siger Christian Wylonis til Børsen.

Det holder investorerne øje med:

Chefstrateg hos Nordea Andreas Østerheden holder særligt øje med følgende:

  • Onsdag genvandt markederne den positive stemning bl.a. i lyset af, at antallet af nye smittede med coronavirussen fortsætter med at vokse i et lavere tempo. Der vil være en række økonomiske data, der er værd at holde øje med i dagens løb. Her til morgen kommer vi til at starte ud med forbrugertilliden i Tyskland, og senere på eftermiddagen får vi en måling for hele eurozonen. Der vil også være møde i det europæiske råd, hvor man skal diskutere de langsigtede budgetter. Indtil videre har fokus fra et investorsynspunkt været på, hvorvidt der ville være udsigt til finanspolitisk stimulans i Europa, og når man lytter på, hvad de forskellige regeringer siger, så bliver det forventeligt først et tema, hvis Europa oplever en større afmatning.
  • Interessant bliver det også at følge det regionale tillidsindeks Philadelphia Fed for fremstillingssektoren, hvor vi ikke udelukker, at man kan se noget svaghed i de fremadskuende komponenter grundet usikkerheden om coronavirussen. Det er dog usandsynligt, at det for alvor har påvirket virksomhederne og målingen fra New York-området, som kom tidligere på ugen, viste pæn fremgang.
  • Den amerikanske centralbank Fed udgav onsdag deres referat af det pengepolitiske møde i januar, og ECB kommer på banen i dag. Her får vi mulighed for at grave ned i deres møde i januar, som gav meget lidt nyt omkring den strategiske gennemgang af deres pengepolitiske værktøjskasse. Vi ved dog, at der i højere grad bliver diskuteret emner som ulighed og bæredygtighed i forbindelse med at definere den fremadrettede værktøjer. Vigtigt for aktieinvestorerne er, at ECB (ligesom Fed) står klar til at understøtte økonomien, hvis der skulle blive brug for det.

Det sker på markederne:

Indeks i procent:

Lukkekurser USA tirsdag
Dow Jones 0,4 pct.
S&P 500  0,5 pct.
Nasdaq   0,9 pct.

Asien
Japan Nikkei  0,36 pct.
Hong Kong Hang Seng  0,8 pct.
Kina CSI  1,1 pct.

Indeks kl. 6.40