Tilliden til bankerne er væk – politikerne vil stramme grebet

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

På baggrund af af en intern undersøgelse holder Danske Bank onsdag d.19.09.2018 pressemåde om hvidvask-sagen, der forinden mødet betød at CEO Thomas F. Borgen fratrådte sin stilling. Her Thomas F. Borgen (th) sammen med bestyrelsesformand Ole Andersen (tv) Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Velkommen til en overflyvning af de vigtigste erhvervsnyheder på ugens sidste hverdag. Vi begynder med et af de store temaer i det forgangne år. Oven på de store skandaler i bankverdenen i 2018, som blandt andet omfatter Berlingskes afsløring af hvidvask i Danske Bank, har 71 procent af danskerne ikke længere tillid til, at myndighederne gør nok for at kontrollere og overvåge de danske banker.

Mere præcist har de 71 procent af de 1.133 adspurgte ikke tillid til, at myndighederne gør nok for at overvåge og kontrollere bankerne. Det fremgår af en meningsmåling fra Greens Analyseinstitut, som Børsen skriver om i dag. Samtidig er et udspil fra regeringen på vej med det formål at styrke tilsynet med bankerne.

»Jeg har heller ikke selv tillid til det setup, vi har i dag. Derfor har vi også sat gang i et større arbejde for at få styrket tilsynet med bankerne,« siger erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) til Børsen.

Han forventer inden for få uger at modtage en ny redegørelse fra Finanstilsynet på baggrund af Danske Bank-sagen, og ministeren har bred opbakning i Folketinget til at gribe ind. Over det seneste halve år er bøderne for hvidvask mangedoblet, ligesom der er tilført flere ressourcer til Bagmandspolitiets hvidvaskenhed. Men der er politisk vilje til at gøre mere, fremgår det af udtalelser fra både DFs partiformand Kristian Thulesen Dahl og formanden for Folketingets Erhvervsudvalg Morten Bødskov (S).

»Det er helt afgørende for vores velfærdssamfund, at befolkningen har tillid til myndighederne. Derfor er det her også dybt alvorligt,« siger han til Børsen.

Morten Bødskov nævner muligheden for som i Storbritannien at uddele administrative bøder eller fængselsstraf til personer, der har udvist en uhæderlig adfærd.

Både Finansdanmark og Finanstilsynets adm. direktør, Jesper Berg, bakker op om politikernes ønske om et strammere tilsyn.

1
Vækstkomet sælger firma for trecifret millionbeløb

Fra vores egen avis kan vi fortælle, at den syv år gamle vækstvirksomhed Falcon.io netop er blevet solgt til den amerikanske gigant inden for medieovervågning, Cision, i en stor millionhandel. Den danske virksomhed bliver i Danmark, og stifter Ulrik Bo Larsen fortsætter med at være direktør.

For Ulrik Bo Larsen ændrede tanker om opkøb sig til tanker om at et salg i løbet af 2018, og på den tredje dag i 2019 skrev han under på salget for et ikke nærmere oplyst trecifret millionbeløb.

»Vi går nu fra at være en top 5-spiller på vores marked til, at en førerposition er inden for rækkevidde i løbet af få år,« siger Ulrik Bo Larsen.

Falcon.io producerer et onlineredskab, som store virksomheder kan bruge til at styre digital markedsføring på sociale medier. Blandt kunderne er kendte megabrands som Carlsberg, Toyota, L’Oréal og Coca-Cola. Ulrik Bo Larsen stiftede i 2010 Falcon.io, som i mellemtiden er vokset til over 250 medarbejdere, hvoraf hovedparten sidder på kontoret på H.C. Andersens Boulevard i København, som forbliver hovedkontor. Derudover har Falcon.io kontorer i New York, Berlin, Budapest, Melbourne og Sofia.

Berlingske har talt med flere kilder med kendskab til virksomhedshandler for at få et bud på, hvad prisen på Falcon kunne være. Det kan være en kompliceret opgave at prissætte en blot syv år gammel virksomhed i stor vækst med en knaldrød bundlinje. Men et bud er mere end 700 mio. kroner, men mindre end en milliard kroner. Et andet bud er en anelse mere konservativt på i omegnen af 600 mio. kroner.

Ulrik Bo Larsen kalder det en attraktiv pris for de nuværende aktionærer og ikke mindst ham selv, der ejer 20 pct. af virksomheden.

Den danske vækstvirksomhed har de seneste år rejst 238 mio. kr. i venturekapital fra bl.a. danske Northcap, tyske Target Partners og hollandske Prime Ventures. De største ejerandele tegner de to sidstnævnte sig for på godt 25 pct. hver.

2
Apples trone vakler

Vi kan også i Berlingske berette om, at Apples trone er truet, fordi iPhonen har mistet pusten. For første gang i mere end 15 år må topchef Tim Cook se i øjnene, at iPhonen, der udgør 59 procent af Apples omsætning, ikke sælger som forventet - især ikke på Apples næststørste marked i Kina.

Cook måtte rykke ud med den overraskende melding til investorerne onsdag aften, og det medførte, at der i et hug blev skåret endnu 7,7 procent af værdien af Apple. Dermed er selskabet blevet mere end 300 mia. dollar (svarende til 1.964 mia. kroner) mindre værd, siden selskabet i begyndelsen af august som det første rundede en markedsværdi på en billion dollar.

Tim Cook overtog i oktober 2011 roret efter Apple-medstifter Steve Jobs. Nu må han tackle den udfordring, at Apples julesalg af iPhones ligger helt op til ti procent lavere end forventet for blot to måneder siden.

I en intern besked til Apples ansatte, som nyhedsbureauet Bloomberg har set, lægger Tim Cook skylden for nedturen på »en række faktorer – nogle makroøkonomiske, andre specifkke for Apple og smartphonebranchen«.

Han fastholder dog, at Apple vil få rekordomsætning på andre dele af forretningen såsom sine nettjenester, smarture og Mac-forretninger. Det opvejer bare ikke nedturen på iPhone-salget, som har været længe undervejs.

3
Novo-selskab kan blive tvunget til frasalg

Fra vores kolleger på Jyllands-Posten berettes det, at uroen på aktiemarkederne har ramt biotekselskabet Symphogen, der håbede på en børsnotering op mod jul. De vaklende aktiemarkeder stak en kæp i hjulet for de planer, og nu kan Symphogen blive tvunget til at skrotte sin nuværende strategi og sælge sin mest lovende lægemiddelkandidat Sym004 - et potentielt lægemiddel mod tarmkræft.

Børsnoteringen skulle have rejst mere end én mia. kroner, så Symphogen kunne igangsætte det sidste og afgørende studie for at sende Sym004 på markedet, skrier avisen.

»Der skal være en løsning på vores pipeline inden for tre-seks måneder. Hvis man ikke kan tiltrække kapitalen, må man tage konsekvensen af det. Så kan det være, at det (Sym004, red.) skal videreføres af nogle andre,« siger adm. direktør Martin Olin til avisen.

4
»Sprækker i USAs opsving«

Endelig skal vi have med, at alt tyder på, at den amerikanske økonomi kommer til at gå ned i gear her i det nye år. Opsvinget har toppet, og amerikanernes lyst til at bruge penge bliver en uhyre vigtig faktor for, hvor meget vækst der kommer i USA i 2019. Blandt andet på grund af beskæftigelsesboom og skattelettelser har privatforbruget i de senere år trukket op mod 80 pct. af fremgangen i økonomien. I Danmark trækker privatforbruget normalt kun omkring halvdelen.

Det er en rundspørge blandt otte økonomer, der varsler de lidt dårligere tider for den amerikanske økonomi. Over en bred kam mener økonomerne, at væksten i år vil blive på to pct. til to-en-halv pct. Det vil i givet fald være nogenlunde samme vækst som i 2017, men lavere end seneste jubelår, hvor væksten sandsynligvis kom helt op på tre pct. De endelige tal for 2018 er ikke kendt endnu.

Der skal investorerne holde øje med:

  • På nøgletalsfronten er der »full-house« med amerikansk ISM for service (som bliver ekstra interessant efter det store fald i ISM, fremstilling), den amerikanske jobrapport og en række europæiske PMI tillidsindikatorer. I USA forventes der at være skabt 182.000 nye job i december, og efter de seneste måneders svage nøgletal vil arbejdsmarkedsrapporten blive gransket ekstra meget. En svag rapport kan gøre indtryk på FEDs førte pengepolitik, og det er noget som investorerne aktuelt spejder efter.
  • Apple trak ikke kun teknologisektoren ned, men tog hele aktiemarkedet som gidsler. Har investorerne fået raset ud, og var afstanden mellem en amerikansk nedtur på det dobbelte af Europa et forvarsel om, at det nu er bedre at have investeret i europæiske end amerikanske aktier?
  • Bristol Myers Squibbs køb af Celgene, kan tænde M&A-lamperne i pharma/biotekindustrien. Efter annonceringen i går kan investorerne være på udkig efter, hvilke større selskaber med solide tegnebøger, som ønsker at styrke deres pipeline.

Kilde: Investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet

Markederne lige nu:

USA:

S&P 500: - 2,5 pct.

Nasdaq: - 3 pct.

Dow Jones: - 2,8 pct.

Asien:

Nikkei: - 2,7

Hang Seng: + 1,3 pct.

Shanghai: + 1,8 pct.

 

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik