Tidligere direktør varetægtsfængslet i kæmpe sag om bedrageri

Mandag eftermiddag blev en 42-årig mand varetægtsfængslet i to uger af Retten på Frederiksberg. Han er sigtet for at have bedraget en lang række investorer for mere end 300 millioner kroner. »Et usædvanligt stort beløb,« siger advokat med speciale i økonomisk kriminalitet.

Den varetægtsfængslede mand har ifølge politiets sigtelse benyttet sig af en såkaldt Ponzisvindel, da han snød sine ofre. Han nægter sig skyldig i anklagerne. På billedet Retten på Frederiksberg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han har været øverste direktør i en lang række selskaber. Men der var ikke meget pondus over den 42-årige mand, da han mandag eftermiddag kom slentrende ind i retslokalet iført en kortærmet polo, hullede bukser og en blå kasket.

To bevæbnede politibetjente fulgte ham med øjnene.

Og sagens alvor blev kun understreget yderligere, da anklager Magnus Petersen tog ordet i Retten på Frederiksberg. Han fortalte, at manden – som er beskyttet af navneforbud – er sigtet for bedrageri af særlig grov beskaffenhed mod mindst 42 personer.

Svindlen løber ifølge politiet op i 307 millioner kroner, hvilket bringer sagen op i den tunge kategori, når det gælder danske retssager om bedrageri.

»Det lyder, som om den formodede kriminalitet i sagen er ret almindelig. Men det er et usædvanligt stort beløb,« siger Morten Bjerregaard fra Bjerregaard Advokatfirma, der er specialiseret i økonomisk kriminalitet.

I Retten på Frederiksberg blev den tidligere direktør dømt til at sidde varetægtsfængslet i to uger. Det havde politiet begæret, da man mistænker, at medgerningsmænd i sagen er på fri fod.

Den nu fængslede mand nægter sig skyldig i anklagerne, men ønskede ikke at udtale sig til retten. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra hans advokat, Kåre Pihlmann.

Slog til på fem adresser

Den 42-årige mand blev anholdt tidligt mandag morgen, da Københavns Politiet ransagede fem adresser i Hellerup, Gribskov, Halsnæs, Sorø og København.

Alle fem adresser har tilknytning til manden.

Ifølge politiets sigtelse har manden i en periode fra 2020 til 2022 bedraget en række investorer, som har betroet ham store millionbeløb.

Den anholdte har ifølge politiet bildt investorerne ind, at de mange millioner skulle investeres i blandt andet nødlidende selskaber. Men i virkeligheden har han brugt dem på at tilbagebetale gammel gæld og forsøde sit eget liv, lyder anklagen.

»Det er en ret velkendt fremgangsmåde, at man lader folk tro, at deres penge går til én ting – og så går de i virkeligheden til noget helt andet. Det er en slags kriminalitet, som oftest foregår mellem folk, der har et tillidsforhold til hinanden. Derfor er det også usædvanligt, at man når op på så stort et beløb, før korthuset falder sammen,« siger Morten Bjerregaard fra Bjerregaard Advokatfirma.

Efterforskningen i sagen er endnu ikke afsluttet. Men ifølge politiet tegner der sig allerede nu et tydeligt mønster: At den 42-årige har benyttet sig af en såkaldt Ponzisvindel.

Det er et fupnummer, hvor man tiltrækker investorer ved at love dem et højt afkast.

I virkeligheden driver man dog en forretning med meget lidt eller ingen aktivitet. I stedet betales Investor A tilbage med de penge, der kommer ind fra Investor B. Og investor B betales med de penge, som kommer ind fra Investor C.

På den måde får svindleren det til at se ud, som om han/hun driver en god forretning – og så kan karrusellen ellers køre, indtil den løber tør for nye penge.

Og det er ifølge politiet dét, der er sket i sagen mod den tidligere direktør.

»Fremgangsmåden er fortsat med flere investorer, indtil der nu mangler et større millionbeløb,« udtalte vicepolitiinspektør Peter Reisz fra Københavns Politi i en pressemeddelelse mandag.

En tung sag

Den anholdte i sagen er endnu hverken tiltalt eller dømt.

Men skulle det komme så vidt, at han bliver dømt i henhold til sigtelsen, vil der være tale om en af de større sager om bedrageri herhjemme.

Af andre kendte sager i samme boldgade kan nævnes Amanda Jacobsen, som for knap ti år siden blev idømt fire et halvt års fængsel for at bedrage sin daværende arbejdsplads Gate Gourmet for 130 millioner kroner.

På samme måde blev Britta Nielsen i 2020 idømt seks et halvt år bag tremmer for gennem 25 år at have udnyttet sin stilling i Socialstyrelsen til at overføre 117 millioner kroner til sig selv.

De to strengeste straffe, som er uddelt for økonomisk kriminalitet i nyere danmarkshistorie, relaterer sig også til bedrageri:

Den ene blev givet til Stein Bagger, som i 2009 blev idømt syv års fængsel for at svindle for i alt 831 millioner kroner som direktør for IT Factory.

Og knap ti år senere fik Lars Nørholt, tidligere direktør i lampefirmaet Hesalight, den samme hårde straf, da han blev fundet skyldig i svindel for 630 millioner kroner.