Business-overblik: Elon Musk varsler massefyringer i Tesla

Her er de vigtigste Business-nyheder, som du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Elon Musk gør klar til at vinke farvel til en stor del af de fastansatte medarbejdere i Tesla. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jim Watson/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til onsdagens hurtige Business-overblik, der som altid klæder dig på fra morgenstunden med dagens vigtigste erhvervshistorier.

Vi skal blandt andet forbi Jyske Bank, der med købet af Handelsbankens danske aktiviteter nu også er blevet medejer af en stor ejendomsmæglerkæde.

Og så kan du læse om et dansk flyselskab, der er bekymret over en ny kapitaltilførsel til SAS, om en storbank, der nu forbereder sig på krise, og yderligere kursdyk, samt nyheden om kommende massefyringer i Tesla.

Jyske Bank er blevet medejer af stor mæglerkæde

Vi starter hos Jyske Bank, der mandag offentliggjorde købet af de danske aktiviteter i Handelsbanken.

For det er ikke kun bankaktiviteter, som Silkeborg-banken overtager.

Med i handlen følger nemlig en ejerandel på 54 procent af aktierne i den store ejendomsmæglerkæde Lokalbolig.

Det skriver Finans.

Hos Jyske Bank har man dog slet ikke taget stilling til, om man overhovedet ønsker at beholde aktierne i mæglerkæden. Det fortæller Lars Steensgaard Mørch, bankens direktør for forretningsstrategi:

»De øvrige eksisterende aktionærer har en forkøbsret, og vi har endnu ikke haft mulighed for at tage en dialog med dem om, hvad fremtiden skal bringe.«

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Dansk Flyselskab bekymret over nye penge til SAS

SAS er – som bekendt – på vej til at få ny kapital fra blandt andre den danske stat.

Men det er langtfra alle, som glæder sig over de milliarder, der er på vej til det kriseramte skandinaviske luftfartsselskab.

Det kan du læse her i Berlingske.

For konkurrenterne oplever hver dag en hård kamp om kunderne på blandt andet en række danske indenrigsruter. Og med milliarder af kroner fra staten frygter det mindre flyselskab DAT, at konkurrencen fra SAS bliver endnu større.

»Vi følger spændt med i, hvordan SAS kommer til at overleve den her krise. Fra min stol ser det svært ud, men jeg er særlig bekymret for, at vi skal slås med et selskab, som lever af statskroner, og hvor vi konkurrerer på absolut ulige vilkår,« siger Jesper Rungholm, administrerende direktør for DAT.

Kellogg’s skal splittes op i tre

Den globale fødevaregigant Kellogg’s, som blandt andet står bag en række populære morgenmadsprodukter, skal splittes op i tre selskaber.

Det skriver Financial Times.

De tre selskaber bliver: En forretning, der sælger snacks. En forretning, der sælger morgenmadsprodukter. Og så en mindre forretning, som skal sælge plantebaserede varer.

Ifølge Financial Times skal Kellogg’s manøvre blandt andet ses som et modtræk til den øjeblikkelige tendens med, at forbrugerne vælger de billigste varer på supermarkedernes hylder.

Musk gør klar til massefyringer i Tesla

Elon Musk – en af verdens rigeste personer – gør klar til at fyre tusindvis af ansatte i sit selskab, bilfabrikanten Tesla.

Det fortalte han ifølge flere medier tirsdag ved et event hos Bloomberg.

Her skulle Musk have fortalt, at han planlægger at reducere antallet af fastansatte i Tesla med omkring ti procent inden for de kommende måneder.

Ifølge Reuters arbejdede der 100.000 mennesker i Tesla ved årsskiftet.

De fyrede skal – i hvert fald i et vist omfang – erstattes med folk ansat på timebasis, fortalte Musk videre.

Storbank forbereder sig på krise og yderligere kursdyk

I de seneste uger er det gået meget op og ned for særligt de amerikanske aktier. Investorerne frygter centralbankernes hurtige rentestigninger for at tøjle inflationen, men har de også priset risikoen for en global økonomisk recession ind i kurserne?

Det mener Beata Manthey, global aktiestrateg i storbanken Citi, ikke, siger hun til Børsen.

Og det kan komme til at gøre ondt, vurderer hun.

Siden årsskiftet er det brede amerikanske indeks S&P 500 faldet omkring 23 procent, mens det danske eliteindeks C25 er faldet knap 20 procent. Men hvis en recession rammer, kan det komme til at koste yderligere 20-35 procent, vurderer Beata Manthey.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet følger i dag med i disse tre ting:

  • Den amerikanske centralbank Federal Reserve har travlt med at hæve renterne i et historisk højt tempo. Nu og de kommende kvartaler. Derfor er der god grund til at holde øje med og udkig efter nye pengepolitiske signaler i dag, når en lang række af Fed-medlemmerne taler forskellige steder i dag.
  • Aktierne har fået en nedturspause, men er det nu også et så solidt grundlag, at investorerne kan være sikre på, at nedturen har kulmineret? Det er langtfra givet. Hver dag er en ny dag i den henseende.
  • Salget af koppevacciner til brug ved abekopper har haft stor betydning for Bavarian Nordics aktie og investorerne. Aktien var en kort overgang mere end halveret i 2022, men efter en meget massiv stigning ligger den nu »kun« ti procent under årets start. Er shortsælgerne ved at forlade Bavarian Nordic som negativ investeringscase?

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser tirsdag:

  • Dow Jones: +2,15 procent
  • S&P 500: +2,45 procent
  • Nasdaq: +2,51 procent

Asien – indeks torsdag kl. 06.30:

  • Japan Nikkei: -0,24 procent
  • Hongkong Hang Seng: -1,24 procent
  • Kina CSI: -0,33 procent

Tak, fordi du læste med!