Sygeplejerskernes strejke udvides for tredje gang – rammer fertilitetsklinikker

Dansk Sygeplejeråd (DSR) har i en pressemeddelelse oplyst, at de fra 25. august vil tage yderligere 215 sygeplejersker ud til strejke. Det kommer oven i de to tidligere udvidelser, der rammer fra 10. og 17. august, hvor henholdsvis 702 og 225 sygeplejersker bliver udtaget oven i de cirka 4.750 sygeplejersker, der allerede strejker.

Sygeplejersker delte torsdag materiale ud og lavede larm ved Nørreport Station i København for at få opmærksomhed på sygeplejestrejken og overenskomstforhandlingerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Omkring 6.000 sygeplejersker vil være i strejke fra 25. august.

Det skyldes, at Dansk Sygeplejeråd (DSR) nu for tredje gang varsler en udvidelse af strejken, hvor yderligere 215 sygeplejersker vil blive udtaget.

Med strejken vil DSR hovedsagelig ramme fertilitetsbehandlingen i regionerne.

Det oplyser DSR i en pressemeddelelse:

»Vi er selvfølgelig kede af, at det vil gå ud over nogle borgere. Men strejken er vores eneste våben, og vi udtager områder, som ikke er livstruende, og det gælder blandt andet fertilitetsområdet. Det er den måde vi kan presse arbejdsgiverne på, og det håber vi danskerne har forståelse for,« siger Grete Christensen, formand for DSR.

»Vi bliver ved med at lægge et større og større pres på arbejdsgiverne og politikerne, for de er nødt til at komme på banen, hvis vi skal have løst den her konflikt. Det vil kræve nogle håndgribelige løfter overfor sygeplejerskerne om at rette op på mange års lønefterslæb,« siger hun i pressemeddelelsen.

I regionerne Hovedstaden, Nordjylland og Sjælland vil det primært være fertilitetsklinikkerne, der rammes.

Det betyder ifølge DSR, at ingen nye behandlingsforløb vil blive sat i gang.

Derudover rammer strejken »området for kvindesygdomme« i Region Syddanmark, som omfatter fertilitetsbehandling samt forskellige specialområder, mens det nye udtag i Region Midtjylland primært vil ramme området for planlagte operationer.

Det er lidt uvist, hvor mange sygeplejersker der i alt vil strejke fra 25. august.

DSR udtog lidt over 5.000 sygeplejersker ved strejkens start 19. juni, men flere er siden taget tilbage i det såkaldte nødberedskab, hvorfor det seneste tal for aktive strejkende lød på cirka 4.750 sygeplejersker.

Hertil vil der efter DSRs plan udtages yderligere 702 sygeplejersker fra 10. august, der primært vil ramme områderne for planlagte operationer. Det samme er planen med udtagelsen af yderligere 225 sygeplejersker fra 17. august.

Er konflikten ikke ophørt inden 25. august, vil der altså være omkring 6.000 sygeplejersker i strejke i den konflikt, der kører på sjette uge.

Og arbejdsgivernes chefforhandler, Anders Kühnau, har allerede meddelt, at de strejkende sygeplejersker gør ondt på sundhedsvæsenet.

Hvad siger politikerne?

Den seneste konflikt, hvor sygeplejerskerne strejkede, i 2008, endte med at vare i alt otte uger.

Dengang var det en storkonflikt, hvor også FOA, Sundhedskartellet og BUPL strejkede. I 2008 endte det ikke med et regeringsindgreb, da arbejdstagernes organisationer til sidst indgik et forlig.

DSR ønsker et politisk indgreb, hvor der tilføres en pose penge eller kommer et politisk løfte om, at man vil afsætte midlerne til at gøre op med et løngab hos kvindefag i det offentlige.

Indtil videre er regeringen bomstille og henviser til den danske model, mens både Enhedslisten, Dansk Folkeparti og SF er kommet med varierende udsagn om, at man er villig til at gøre ligelønsspørgsmålet til en politisk dagsorden.