Dansk Folkeparti vil tage penge fra »mandefagene«, så sygeplejersker kan få mere i løn

Dansk Folkeparti vil sætte »mandefags« lønstigning i bero. Forslaget møder opbakning hos Enhedslisten.

5.000 sygeplejerske har strejket i over en måned. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De røde skilte og bannere er i mere end en måned blevet båret af sygeplejerskerne under konflikten, og det lader nu til at have haft en effekt.

I hvert fald vil Dansk Folkeparti sætte lønstigningerne for klassiske mandefag i bero i en årrække for at give kvindefag et lønløft.

»Man skal lave en aftale om, at man over en årrække lader nogle stå lidt stille på lønskalaen, mens andre får et løft, så man ad åre når frem til noget, der er mere rimeligt,« siger DF-formanden Kristian Thulesen Dahl til TV 2.

Tidligere på ugen meldte Enhedslisten og Dansk Folkeparti sig klar til, at der fra politisk side blev givet flere lønkroner til sygeplejerskerne.

Derfor møder forslaget da også opbakning fra Enhedslistens Pernille Skipper, der på Twitter har fremhævet, hvor vigtigt det er, at Dansk Folkeparti råber op.

Kristian Thulesen Dahl har ikke specificeret, hvilke mandefag der i så fald er tale om, men siger til TV 2, at man nemt kan finde ud af det.

Fastsættelse af lønstigning fra 1969

Årsagen til skelnen mellem kvindefag og mandefag skal findes i Tjenestemandsreformen fra 1969, som blev til, da man fra politisk hold ønskede at fastsætte lønrammer for de offentlige ansatte. Her blev fag, som primært beskæftiger kvinder, placeret lavere lønmæssigt end typiske mandefag.

I rapporten »Kvindefag i historisk skruetvinge« udarbejdet af postdoc i historie ved Aarhus Universitet Astrid Elkjær Sørensen i samarbejde med Institut for Menneskerettigheder fremgår det, at lokomotivførere, politi- og fængselsbetjente for eksempel er typiske mandefag.

Det var også på baggrund af rapporten, at borgerforslaget om at afskaffe Tjenestemandsreform blev til. Her stemte netop Dansk Folkeparti, SF, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne for, mens et flertal stemte imod forslaget.

Dansk Sygeplejeråd er glad for, at politikerne melde sig på banen, men understreger, at det aldrig har været et krav fra fagforeningen, at der skal tages penge fra andre faggrupper.

»Vores mål er, at sygeplejersker bliver placeret bedre lønmæssigt, end tilfældet er i dag. Vi får simpelthen ikke løn i forhold til den uddannelse og det ansvar, vi har derude i hverdagen,« siger Grete Christensen til TV 2.

I stedet ønsker sygeplejerskerne, at regeringen griber ind i konflikten, så politikerne kan forhandle om, hvor meget en sygeplejerske skal have i løn.

Her har statsminister Mette Frederiksen (Smeddelt, at hun ikke vil gå ind i diskussionen.