Stigende fødevarepriser koster familier 500 kroner om måneden

En gennemsnitlig børnefamilie bruger knap 500 kroner mere om måneden sammenlignet med sidste år.

Når køleskabet skal fyldes op med dagligvarer, er det blevet 490 kroner dyrere om måneden for en gennemsnitlig børnefamilie, viser beregninger fra Fødevareministeriet. (Arkivfoto). Henning Bagger/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når havregryn, hakket oksekød og pasta kommer i indkøbskurven, skal der graves dybere i pengepungen end sidste år.

Helt nøjagtigt er det blevet 490 kroner dyrere om måneden for en gennemsnitlig børnefamilie at købe dagligvarer.

Det viser nye beregninger fra Fødevareministeriet.

»Det er dyrere at gå ned og handle, uanset om vi skal købe en pakke smør eller en liter mælk. Det skal ses oveni at folk også har en højere el- og benzinregning. Så det er temmelig krasbørstig, det man oplever,« siger fødevareminister Rasmus Prehn (S).

Ifølge ministeren er det dog muligt at spare penge, hvis man begrænser madspild og følger kostrådene.

»Reducerer man for eksempel mængden af kød, er det rigtig godt for klima og sundhed, men de månedlige omkostninger bliver også reduceret,« siger Rasmus Prehn.

Han siger videre, at en børnefamilie ifølge ministeriets beregninger i gennemsnit smider ud, hvad der svarer til 60 måltider om året.

»Hvis man planlægger sin madlavning noget mere og får brugt de råvarer, man har, frem for at smide dem ud, så er det også penge at spare,« siger Rasmus Prehn.

Nogle af de varer, der er steget mindst i pris, er grøntsager og ris, mens nogle af de varer, der er steget mest, er pasta, olie, smør og kalve- og oksekød.

De varegrupper, der er steget mest, er også dem, som Fødevareministeriet anbefaler, at man spiser mindre af.

»Spis i stedet nogle gulerødder eller grøntsager i det hele taget, og linser og bønner. Det er også billigere,« siger fødevareministeren.

Ministeren vil igangsætte et arbejde for at undersøge, om der er andre forslag og ideer til, hvordan forbrugerne kan tackle de stigende fødevarepriser.

Det er en forskergruppe fra Københavns Universitet, der skal lede det arbejde.

»Det er op til folk selv at beslutte, hvad man vil. Vi kan bare se, at de stigende priser gør avs hos den enkelte forbruger,« siger han.

/ritzau/