Stemplet som grådig og inhabil: Nu er topadvokat i krig mod revisorerne om ny konkurslov

Højere omkostninger, flere krak og mere snyd er prisen, hvis revisorerne pilles ud, når virksomheder skal reddes fra konkurs, mener revisorerne selv. Konkursdronning går stik mod sin egen branche – og får opbakning fra et af regeringens støttepartier.

Pernille Bigaard, partner i Skau Reipurth & Partnere, blev efter finanskrisen kendt som »konkursdronningen«. Nu sejler hun op mod sin egen branche i en strid med revisorerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold

Det er set før, at advokater og revisorer slås om milliardmarkedet for konkurser, men denne gang er kampen usædvanlig dramatisk. To velkendte københavnske konkursadvokater deltager nemlig på hver sin side – og den ene holder med ærkefjenden.

Pernille Bigaard blev kendt som Københavns konkursdronning efter finanskrisen og har håndteret en stribe store konkursboer, herunder OW Bunker, Fona og Arnold Busck. Nu går hun opsigtsvækkende imod sin egen branche og stiller sig på revisorernes side.

Over for hende står en anden tung konkursadvokat, Henrik Sjørslev, som repræsenterer brancheforeningen Danske Insolvensadvokater, hvor han sidder i bestyrelsen. Hans image har dog for nylig fået ridser og forlenet ham med et skær af dyr dreng, efter at Sø- og Handelsretten har stemplet ham som inhabil og fyret ham fra konkursboet efter flyselskabet Jet Time og hugget 40 procent af hans salær.

Konkursbølgen nærmer sig

Striden mellem de to topadvokater udkæmpes, mens en konkursbølge blandt små og mellemstore erhvervsdrivende på grund af coronarestriktioner nærmer sig faretruende. Det handler nemlig om ny lovgivning, som skal gøre flere virksomheder i stand til at overleve kriser frem for at krakke.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) ønsker at gøre det enklere at rekonstruere en virksomhed og redde den fra konkurs. Derfor skal det ikke længere være obligatorisk at bruge en sagkyndig og uvildig revisor, som ellers skal holde øje med mulig svindel og skattesnyd.

Danske Insolvensadvokater støtter justitsministeren i et nyligt brev til Folketingets Retsudvalg underskrevet af Henrik Sjørslev og foreningens formand.

Foreningen mener, at Hækkerups forenkling bør føre til færre og billigere rekonstruktioner. Henrik Sjørslev henviser til Konkursrådet, som regner med, at mindst 500 flere virksomheder vil blive rekonstrueret – virksomheder, som ellers ville blive lukket.

Charlotte Jepsen, direktør for de statsautoriserede revisorers branceorganisation, FSR

»Rekonstruktioner af kriseramte virksomheder bliver formentlig både dyrere og dårlige, hvis lovforslaget vedtages.«


Henrik Sjørslev og Danske Insolvensadvokater peger på, at regnskabskyndige tillidsmænd er vigtige i komplekse rekonstruktioner, hvor de ikke bør fravælges:

»Men samme hensyn bør ikke være så tungtvejende over for hensynet til behovet for effektive, fleksible og mindre omkostningstunge rekonstruktionsprocesser for betydeligt mindre virksomheder i den aktuelle covid-19-krise,« skriver han til Folketingets Retsudvalg.

Frygter snyd med moms og skat

Men revisorernes brancheforening, FSR, frygter, at snyd med moms og skat ikke bliver opdaget.

»Rekonstruktioner af kriseramte virksomheder bliver formentlig både dyrere og dårlige, hvis lovforslaget vedtages. Opgaverne med at granske regnskabs- og bogføringsmateriale og vurdere, om virksomheden kan overleve, skal stadig foretages. Nu bare af en advokat eller skyldners egen revisor, der nu muligvis skal kontrollere sig selv,« siger Charlotte Jepsen, som er direktør i FSR.

Revisorerne bakkes op af konkursadvokaten Pernille Bigaard:

»Min erfaring er, at nogle virksomheder i økonomisk krise ofte har rod i bogføringen, hvilket gør det vanskeligt at få overblik over deres økonomi og fremtidsmuligheder,« skriver hun til Folketingets retsudvalg og peger på, at en udefra kommende revisor vil se på en kriseramt virksomhed med objektive øjne.

Som reglerne er nu, må den regnskabskyndige tillidsmand nemlig ikke have været revisor to år før rekonstruktionen.

Men, Pernille Bigaard, er det ikke en god idé at gøre det simplere at rekonstruere en kriseramt virksomhed?

»Jo, men jeg er blot bange for, at vi om nogle år kan konstatere, at det offentlige står som taberen igen. Jeg ser derfor gerne, at Justitsministeriet overvejer sit forslag igen og finder en løsning, der sikrer for eksempel Gældsstyrelsen bedre. Man kunne for eksempel begrænse tillidsmandens rolle i mindre sager, men alligevel sikre et objektivt tjek på tallene,« siger Pernille Bigaard til Berlingske.

SF er betænkelig

SF, der er en del af regeringens parlamentariske grundlag, er ligesom Bigaard betænkelig.

»Jeg er bekymret for, at vi er ved at dumme os politisk. Jeg frygter, at vi ikke får opdaget svindel og snyd, og set i lyset af, hvor mange kontrolsystemer der ligger i ruiner i disse år – blandt andet hos Skat – synes jeg, det er en dårlig idé med deregulering på det her område,« siger SFs retsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt.

Men er det ikke en god idé at tage hensyn til mange virksomheder, som ventes konkurs på grund af coronarestriktioner?

»Jeg forstår godt det argument. Omvendt må vi også sige, at man laver en afvejning af, hvad man synes, der er vigtigst. Det er ikke altid, at billigst er bedst. Det handler også om retssikkerhed, at man får det lavet på en fornuftig måde,« siger Karina Lorentzen Dehnhardt.