SSI har fået nyttig viden om coronavåben på Bornholm

Efter et forsøg på Bornholm har Statens Serum Institut fået tillagt sig ny viden om et billigt og effektivt coronavåben. På et samråd i eftermiddag skal sundhedsministeren forklare, hvorfor man ikke har taget metoden i brug noget før.

 
Genåbningen af Danmark er i gang. Få overblikket over seneste nyt om situationen her. Video: Ida Marie Odgaard, Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere

En ventet rapport fra Statens Serum Institut er onsdag blevet offentliggjort.

I forbindelse med genåbningen på Bornholm blev spildevandsovervågning således taget i brug i en forsøgsordning, og nu er resultaterne klar.

»Vores foreløbige erfaringer tyder derfor på, at spildevandsmålinger kan gå hen og blive endnu et nyttigt redskab i vores værktøjskasse til at holde øje med forekomsten af covid-19 smitte i samfundet,« siger Steen Ethelberg fra SSI.

Der blev taget lidt over 200 prøver fra de syv rensningsanlæg, og i 11 procent af dem blev coronavirus påvist.

I samme periode blev 33 bornholmere testet positive.

Rapporten er blevet offentliggjort forud for et samråd i eftermiddag klokken 14, hvor sundhedsminister Magnus Heunicke (S) skal redegøre for årsagen til, at spildevandsovervågning endnu ikke er taget i brug i Danmark på nationalt plan.

Sundhedsminister Magnus Heunicke ankommer til åbent samråd. Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) var i samråd om anvendelse af smitteopsporing via spildevand til bekæmpelse af covid-19 tirsdag den 9. februar 2021. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix.

Spildevandstest er udbredt i en lang række lande, fordi det er en billig måde at overvåge smittetrykket både på landsplan og helt ned på en enkelt bygning. Desuden gør den det muligt at opdage stigende smitte hurtigere end ved traditionelle test, fordi virus bliver udskilt med afføringen, flere dage før de smittede får symptomer og lader sig teste.

I februar forklarede SSI-direktør Henrik Ullum til Berlingske, at man har afvist spildevandsmetoden, fordi medarbejderne har haft for travlt med andre opgaver.

»Vi har haft tre store sejre. Kæmpe pcr-aktivitet, den epidemiologiske overvågning og vores sekventering. Her har vi performet rigtig godt,« sagde direktøren for Statens Serum Institut, Henrik Ullum.

Men SSI har ikke sejret på alle områder, erkendte Henrik Ullum. Det er England, Holland og USA, som er førende inden for spildevandsovervågning, men direktøren mener, at det er vigtigere at være førende dér, hvor det er muligt at få individuelle diagnoser.

»Vi ville også gerne have været førende på spildevand, og det kan også være, at det kunne have været en fordel, hvis vi havde rakt før ud til kapaciteter på det område, men når jeg snakker med mine eksperter, siger de, at de løber så stærkt, de overhovedet kan,« sagde Henrik Ullum.

På Bornholm har smittetrykket været lavt, men det har givet gode erfaringer omkring følsomheden for testning af spildevandet.

»Projektet har givet os gode erfaringer omkring, hvordan man rent praktisk kan sætte et stort system med spildevandsmålinger op. Vi kan også se, at metoden er meget fintfølende. Man kan faktisk finde virus i vandet, selvom kun ganske få af beboerne i et stort område er smittede,« siger Steen Ethelberg fra SSI.

Derudover kunne Statens Serum Institut ligeledes se stigningen i positive spildevandsmålinger henover påsken.

»Det tyder også på, at spildevandsundersøgelser er følsomme over for bevægelser i samfundet. Fordi smitten er så lav på Bornholm, kunne projektet ikke give os erfaringer med situationer, hvor der er store mængder af virus i vandet. Man er nu ved at forberede sig på at afprøve metoden i større skala på rensningsanlæg flere andre steder i landet«, skriver Statens Serum Institut.

Der er dog brug for at samle erfaringer i områder med høj forekomst af smitte, lyder det fra seruminstituttet.

Men der findes allerede erfaringer fra Ishøj Kommune, som har delt resultaterne fra deres forsøg med metoden med Berlingske.

Ligeledes går Københavns Kommune i gang med metoden inden for få uger.