Saxo Bank afskaffer negative renter: »Det har været ren omvendtslev«

Saxo Bank vælger at hæve sine renter på kundernes indeståender og afskaffer dermed negative renter.

Saxo Bank med Kim Fournais i spidsen har som den første bank i Danmark valgt at fjerne de negative renter. Arkivfoto: Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bankernes begrundelse for de negative renter på indlån er i den seneste tid forsvundet, og det får nu Saxo Bank til at afskaffe de negative renter.

»Det er positivt, at vi nu bevæger os væk fra negative renter. De er udtryk for en forfejlet pengepolitik fra centralbankerne og har i den grad skabt nogle skæve incitatmentstrukturer og store ubalancer i vores økonomi og samfund,« skriver stifter og administrerende direktør for Saxo Bank Kim Fournais i en e-mail til Berlingske.

Danskerne kan derfor igen få lov til at spare op, hvis de har pengene stående i Saxo Bank, uden at skulle betale for at have pengene stående.

»Det har været ren omvendtslev. Det har alle dage været sundt og fornuftigt at spare op – enten til en regnvejrsdag, drømmerejsen eller noget helt andet – og det har man jo fra centralbankernes side straffet med de negative renter,« skriver Kim Fournais.

Store dele af erhvervslivet kom da også torsdag med en klar opfordring til bankerne om at fjerne de negative renter på indlån.

For de private kunders vedkommende blev det bakket op af cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk Morten Bruun Pedersen.

»Argumentet med, at bankerne skal betale negative renter på det overskydende indestående i Nationalbanken, forsvinder på den måde. Det vil se meget underligt ud, hvis bankerne over for de private kunder ikke fjerner de negative renter,« sagde han.

Første bank i Danmark

Opfordringen kom i kølvandet på en ny rentemelding fra Den Europæiske Centralbank, ECB.

ECB forventer nu åbent, at renten vil blive sat op med et kvart procentpoint i juli og september, men at fortsatte overraskelser i inflationen kan nødvendiggøre en større renteforhøjelse i september. Dermed er de negative renter væk.

Da Danmarks centralbank, Nationalbanken, følger ECB tæt, er det ligeledes forventningen, at renten i Danmark skal op.

Og Saxo Bank har nu som den første bank i Danmark valgt at fjerne de negative renter.

Hidtil har Saxo Bank friholdt de første 500.000 kroner på kundernes opsparing for negative renter. Men havde man mere end en halv million stående i banken, skulle man betale 0,6 procent i rente.

Fra 1. juli bliver renten altså nul for alle privatkunder, uanset om ens indestående er 50.000 eller fem millioner kroner.

»Det er rigtig gode nyheder for de danske forbrugere og vores kunder, at det nu igen er sådan, at man ikke straffes med negative renter for at spare op. I Saxo Bank er vi glade for at kunne gå forrest, når det handler om at tilbyde bedre vilkår for danskerne og deres opsparinger,« skriver Kim Fournais.