Så meget er en typisk ejerlejlighed i København faldet i pris det seneste år

Priserne på ejerlejligheder i landets hovedstad er blevet presset ned det seneste år, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Se her, hvor meget en gennemsnitlig lejlighed har tabt i værdi.

En gennemsnitlig ejerlejlighed i Hovedstaden er blevet 0,6 procent mindre værd det seneste år, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ejerlejlighedsmarkedet i København er under pres. Efter flere år med priser på himmelflugt er det blevet så dyrt, at en del potentielle købere søger andre steder hen. Samtidig er det blevet sværere at låne penge til at finansiere de kostbare kvadratmeter.

Det har ført til færre handler og fået priserne til at falde, viser nye tal fra Danmarks Statistik. På den helt korte bane tog lejlighedspriserne i Region Hovedstaden et hop op på 0,6 procent fra marts til april. Men sammenligner man med april sidste år, er priserne faldet med 0,6 procent.

Boligøkonom Mira Lie Nielsen fra Nykredit har regnet på, hvor meget det skærer af værdien på en typisk københavnerlejlighed.

»Det svarer til, at en gennemsnitlig ejerlejlighed på 75 kvadratmeter har tabt cirka 16.600 kroner på et år. I Hovedstaden er det første gang siden 2012 med prisfald. Men i lyset af, at en gennemsnitlig ejerlejlighed i Hovedstaden siden da har øget sin værdi med cirka 70 procent, er det et ret beskedent prisfald,« skriver hun i en kommentar til tallene fra Danmarks Statistik.

I april 2018 kostede en ejerlejlighed på 75 kvadratmeter i Region Hovedstaden i snit 2.763.085 kroner. Den pris er faldet til 2.746.507 kroner i april i år.

11 procent færre handler

De nye tal viser desuden, at antallet af handler i Hovedstaden er faldet fra 2.860 ejerlejligheder i første kvartal 2018 til 2.534 i samme kvartal 2019. Trods den faldende aktivitet påpeger Mira Lie Nielsen, at der fortsat sælges fint med ejerlejligheder i København og resten af Hovedstaden, hvor boligkøberne har fået markant mere at vælge mellem.

»Rent faktisk ved vi fra andre kilder, at antallet af solgte lejligheder i netop København dette forår er øget i forhold til foråret 2018. Samtidig var det fra marts, at rentefaldet accelererede, hvilket formentlig har været udslagsgivende for, at tøvende købere har slået til og sikret sig nøglerne til et nyt hjem,« skriver hun.

De seneste måneder har vi set den ene renterekord efter den anden på såvel fastforrentede som variabelt forrentede lån. I øjeblikket kan man f.eks. få et 30-årigt lån til en fast rente på bare én procent. Og tidligere i denne uge blev renten på lånet med den korteste rentebinding – det såkaldte kort rente-lån – fastsat til -0,43 procent. Dermed kan man i øjeblikket låne en million kroner fra helt ned til 450 kroner om måneden efter skat.

Og det er ifølge Mira Lie Nielsen en medvirkende forklaring på, at priserne ikke er faldet mere, end de er.

»Når de faste renter bliver lavere, så kan boligkøbere på den ene side købe for mere med den samme indkomst, og samtidig giver rentefaldet en besparelse i husholdningsbudgettet i mange år frem. Derfor afbøder rentefaldet det nedadgående pres på ejerlejlighedspriserne, som det større udbud og længere salgstider giver,« skriver boligøkonomen.

Men selv ikke de ultralave renter kan ophæve det nedadgående pres, som stigende udbud og faldende efterspørgsel har skabt på priserne, understreger hun.

Forventer prisfald på -1,4 procent for hele 2019

Derfor er Nykredits forventning, at priserne på københavnske ejerlejligheder ved udgangen af 2019 vil være faldet med -1,4 procent på årsbasis. På landsplan lyder prognosen på en prisstigning på 1,2 procent på ejerlejligheder.

Ser man på udviklingen fra april 2018 til april 2019, ligger gennemsnitspriserne på ejerlejligheder i hele landet fladt – en udvikling som ifølge Danske Bank vil fortsætte.

»Den kommende tid forventer vi, at lejlighedspriserne bevæger sig sidelæns, blandt andet fordi de understøttes af den seneste tids rentefald. Til næste år kan de nye ejendomsvurderinger imidlertid give anledning til lidt uro på lejlighedsmarkedet, da navnlig lejlighederne i de dyre områder kan se frem til en kraftig stigning i vurderingerne,« skriver Louise Aggerstrøm Hansen, privatøkonom
i Danske Bank.