Russisk playboy med dusør hængende over hovedet formår stadig at leve et liv i ekstravagant luksus

Ung flamboyant russer beskyldes for at stå bag en række cyberangreb på flere store virksomheder. Selv om der er udsat en stor dusør for oplysninger, der kan føre til hans anholdelse, formår han stadig at leve et liv i ekstravagant luksus.

Tilbage i december 2019 blev Maksim Viktorovich Yakubets eftersøgt af det amerikanske mydigheder. Han er mistænkt for at stå bag en lang række cyberangreb på virksomheder verden over. Fold sammen
Læs mere
Foto: Samuel Corum
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den amerikanske techvirksomhed Garmin, der blandt andet står bag GPSer og smartwatches, har været udsat for et hackerangreb, som har lagt Garmins servicer ned i tre dage. Angrebet er angiveligt det seneste i en række angreb fra en ung eftersøgt russer med en overdådig livstil.

Ifølge flere medier, herunder The Guardian, har der i hackerangrebet mod Garmin været tale om såkaldt »ransomware«, der er software, som tager computersystemer som gidsel, så de først kan tilgås igen, når der er betalt en løsesum. Ifølge kilder skulle beløbet ligge i omegnen af ti millioner dollar.

Hackerangrebet menes at være udført af en berygtet russisk hackerbande, der med stor selvindsigt kalder sig selv »Evil Corp«. Den 33-årige Maksim Viktorovich Yakubets formodes at stå i spidsen for banden, hvilket har fået FBI til at udlove en dusør på fem millioner dollar for oplysninger, der kan føre til hans anholdelse. Dusøren er den højeste, der nogensinde er sat på en cyberkriminel.

Dusøren blev udlovet i december 2019, efter at det amerikanske finansministerium vurderede, at Evil Corp stod bag hackerangreb, der sammenlagt har forvoldt over 100 millioner dollar i finansiel skade på virksomheder verden over.

Hackerbanden har angiveligt været meget fokuseret på, hvem den har angrebet. I stedet for at gå efter små virksomheder og deres kunder er Evil Corp gået efter større virksomheder som banker, teknologi- og medievirksomheder, hvor Garmin altså er det seneste offer.

Skræddersyet Lamborghini og løveunger

Yakubets har angiveligt kørt hackeraktiviteterne siden 2009 fra kældre i Moskva, og det vurderes, at han under sig har flere ansatte, som hjælper med at tvinge penge fra firmaer uden for Rusland. Han skulle angiveligt have tjent styrtende med penge på hackeraktiviteterne. Ifølge den britiske avis, The Daily Mail, kører han rundt i en skræddersyet Lamborghini med en nummerplade, hvor der står »tyv« med kyrilliske bogstaver, og han skulle også være ejer af flere eksotiske dyr, herunder tigre og flere løveunger. Yakubets er vurderet til at være god for omtrent 620 millioner kroner, der angiveligt skulle stamme fra cyberkriminalitet.

Evil Corps ransomware, der er blevet døbt Wastedlocker, er kendetegnet ved at være meget mere målrettet end tidligere ransomwares, som ofte har spredt sig selv automatisk til nye computere. Det er endnu usikkert, hvordan Garmin fik ransomwaren ind i virksomhedens systemer, men cybersikkerhedsfirmaet Symantec vurderer, at det kan være sket gennem kaprede nyhedssider.

Garmin er de seneste dage begyndt at genoprette flere af sine tjenester.