Professionelle barselsnetværk er det nye sort: Nu er det slut med at drukne i amning og babysvømning

Er du også klar til faglighed og kompetenceløft under orloven? Mærsk er blandt flere store virksomheder, der tilbyder ansatte på barsel fagligt netværk, så de kan føle sig inkluderet i arbejdslivet under orloven.

»Jeg havde et stort behov for at fortælle, at selvom jeg gik på barsel, var jeg fortsat meget interesseret i min karriere. Bekymringen gik simpelthen på, at min leder og omgivelser straks ville placere mig bagest i bussen, og at jeg ville gå glip af mange muligheder på jobbet,« siger Christina Eriksen, der er mellemleder hos Ørsted. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søs Savage/Instagram savagefoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kan man nu ikke længere få lov til at holde sin barsel i fred og ro? Fylde dagene med glæder og bekymringer om amning af den lille ny, sovetider, bleskift og hygge-latte på hovedstadens cafeer?

Joda, hvis det er det, man har lyst til. Men op mod 30 procent føler sig faktisk ensomme under barsel og mister tilknytningen til jobbet. Det er trist for barselskvinden eller -manden og skidt for arbejdsgiveren, der risikerer at tabe talenter.

Det forklarer Anne Sophie Sehested Münster, som har stiftet det professionelle barselsnetværk, Inspires Beyond Babies (IBB), som tilbyder at supplere babysvømning og rytmik med faglig inspiration og ny viden til mor eller far.

»Der er en udbredt og misforstået hensyntagen til medarbejderne under barsel om, at de skal have fred under deres orlov. Men mange barslende vil faktisk gerne stimuleres fagligt og have inspiration,« siger hun og peger på en undersøgelse blandt IBBs medlemmer, som viser, at to ud af tre gerne vil have løbende forventningsafstemning og dialog med arbejdsgiveren.

»Vores netværk tilbyder mænd og kvinder at få fagligt input og udvide deres netværk gennem foredrag, sparring og videndeling under barslen – alt imens babyen er med på armen,« siger hun og råder arbejdsgivere til at gøre en indsats for at fastholde, inkludere og udvikle medarbejdere under barsel.

Barsel ind i kampen om talenter hos Mærsk

Konceptet barselsorlov er ved at blive omkalfatret fra irritationsmoment for virksomheden og hæmsko for barselskvinden eller -manden til et nyt forum, hvor virksomheder kæmper om talent.

Det har flere store virksomheder – herunder Mærsk, Chr. Hansen, IBM, Plesner og KPMG – forstået og tilbyder medlemskab af Inspired Beyond Babies som et personalegode. Hos Mærsk understreger man, at deltagelse i Inspired Beyond Babies er et frivilligt tilbud til både kvinder på barsel og mænd på fædreorlov i A.P. Møller - Mærsk. De barslende melder sig til med en Maersk-kode uden indblanding fra virksomhedens side.

Julie Odefey, Head of Marine People Europe i A.P. Møller - Mærsk, har været glad for at deltage i Inspired Beyond Babies.

»For mig var Inspired Beyond Babies et godt fagligt indspark og en anden form for mødregruppe, hvor jeg lærte nogle spændende mennesker at kende i netværket. Her fik jeg ny inspiration gennem interessante oplæg og kunne ad den vej fortsætte min faglige udvikling under min barsel, men det afgørende for mig var helt klart de personlige relationer,« skriver hun i en mail.

Anne Sophie Sehested Münster, direktør for barselsnetværket Inspired Beyond Babies: »Har du lyst til at supplere babysvømning og rytmik med ny viden?« Fold sammen
Læs mere
Foto: Pr/Isabelle Denaro Isabel.

Anne Sophie Sehested Münster supplerer: »Hvis virksomheder skal have adgang til fremtidens talentpool og sørge for, at de realiserer deres potentiale i selvsamme virksomheder, skal der investeres i dem. Det er vigtigt at tilbyde dem inspiration og udviklingsmuligheder – også under barsel.«

Et overset konkurrenceparameter

En undersøgelse blandt 1.400 medlemmer af Inspired Beyond Babies understreger ifølge Anne Sophie Sehested Münster, at barselsvilkår er et overset konkurrenceparameter. Over 20 procent svarer, at de har skiftet job i forbindelse med barselsorlov, og syv ud af ti overvejede at gøre det.

Undersøgelsen viser desuden, at ud af de 70 procent, der har overvejet at skifte job, har 42 procent gjort det, fordi udviklingsmulighederne i virksomheden ikke var tilstrækkelige i forhold til deres karrieremæssige ambitioner, og 41 procent, fordi de ikke følte, at de udlevede deres potentiale i virksomheden godt nok.

»Det handler altså langt fra kun om mulighed for deltid eller et ændret ambitionsniveau hos de nye forældre. Nej, det handler også om virksomhedernes evne til at skabe rammerne, så medarbejderne kan forene arbejdsliv og familieliv,« siger Anne Sophie Sehested Münster.

Barsel koblet til bundlinjen

»Der er ved at ske paradigmeskift i virksomhederne lige nu. Hvor mange i topledelsen måske tidligere har set det som »nice to have«-tiltag i den blødere ende, er det nu gået op for mange, at forhold omkring barsel er direkte koblet til bundlinjen.

»Det er omkostningstungt at omsætte medarbejdere, ligesom det er en udfordring for virksomhederne, hvis de ikke kan fastholde de dygtigste talenter og de kompetencer, der er brug for i fremtiden. Så barsel er altså også bundlinje,« fortsætter Anne Sophie Sehested Münster.

Iben Christoffersen, der er HR-direktør i PA Consulting Group, supplerer.

»Barsel er et vigtigt parameter for talentfastholdelse, men det er ikke kun de økonomiske vilkår, der er vigtige. Vi skal som virksomhed investere i vores medarbejderne både før, under og efter orlov, tilbyde dem udviklingsmuligheder og sikre en god onboarding efterfølgende. På den måde sender vi et klart signal om, at barsel ikke er en hindring for karriere,« skriver hun i en kommentar.

Frygten for pladsen bagest i bussen

Christina Eriksen, der er mellemleder hos Ørsted, frygtede, at hendes barselsorlov ville være en belastning for virksomheden og en karrierstopper for hende selv. Hun er lige nu på barsel med sin søn på nu seks måneder:

»Inden jeg gik på orlov, havde jeg længe gået og tænkt på, hvordan verden skulle se ud, når jeg kom tilbage på jobbet fra barsel. Jeg havde alle de typiske bekymringer: Ville de glemme mig og det, jeg kan? Ville jeg glemme det selv?«

»Tankerne sværmede både om, hvordan jeg kunne vise, at jeg var på til det sidste, men også hvordan min stilling mon ville se ud, når jeg kom tilbage. Jeg havde et stort behov for at fortælle, at selvom jeg gik på barsel, var jeg fortsat meget interesseret i min karriere. Bekymringen gik simpelthen på, at min leder og omgivelser straks ville placere mig bagest i bussen, og at jeg ville gå glip af mange muligheder på jobbet,« fortæller hun.

Men sådan gik det langt fra. Kort før orlovens begyndelse blev hun forfremmet og fik flere folk under sig – med virkning fra day one. Dealen med Ørsted er, at Christina Eriksen får fleksibilitet i planlægningen af sin barsel og inviterer hun kolleger på gåture og onlinemøder og drikker kaffe med chefen.

»Jeg bruger og har brugt netværket Inspired Beyond Babies til at forstå, at man godt kan lære ting og gøre andre ting end at tage sig af babyen, mens man er på barsel,« siger hun.

Barsel i fred?

Men ikke alle er begejstrede for de professionelle barselsnetværk. Etnolog og omsorgsaktivist Gry Søbye advarer mod, at barslende presses til at deltage i faglige netværk:

»Det er individuelt, om det fungerer for én. Derfor er det vigtigt, at der ikke er noget pres i det, så de kvinder, som ikke kan være med, fordi de for eksempel har et kolikbarn, bliver yderligere stemplet udenfor.«

»Jeg frygter, at der kan opstå et pres fra virksomhedernes side forstået på den måde, at hvis du skal være den gode medarbejder, og du også skal have dit job tilbage, så skal du være med i det her barselsnetværk. Det ville jeg synes var meget problematisk,« siger hun.

Skal kvinder ikke få lov til at have deres barsel i fred, Anne Sophie Sehested Münster?

»Jo, bestemt, men nogle har også behov for at supplere deres barsel med fagligt indspark, komme uden for hjemmets fire vægge, blive stimuleret, få nogle vitaminer til hjernen og få ny arbejdsrelateret viden om for eksempel projektledelse, adfærdsdesign og feedback-kultur. Udover ensomhed føler mange et identitetstab. Før var de vant til arbejde og have kolleger. Så bliver de mor eller far, men de har stadig brug for den samme kontakt og udvikling,« siger stifteren af Inspired Beyyond Babies.

Er barselsmænd og deres måske anderledes behov med til at bære netværket frem?

»Nej, barslende mænd og kvinder har samme behov. Men kvinderne tager stadig langt hovedparten af barslen, og 90 procent af netværkets medlemmer er kvinder. Dermed et netværket udtryk for deres behov.«

»Efter corona har folk fået smag for større fleksibilitet i arbejdslivet. Virksomhederne skal signalere, at de gerne vil understøtte deres medarbejdere, når de stifter familie. Barsel er og bliver en naturlig del af arbejdslivet, også når man kommer tilbage,« siger Anne Sophie Sehested Münster, som ser de store virksomheders opslutning om barselsnetværket som udtryk for, at de ønsker at skabe optimale rammer for medarbejdere på barsel, så de kan føle sig tilstrækkelige både på arbejdsmarkedet og på hjemmefronten.

Hvad siger 3F?

Men er professionelle barselsnetværk ikke bare noget for karriereminded djøf'ere?

Pia Walther, som sidder i 3Fs hovedbestyrelse med ansvar for privat service, hotel og restauration, siger:

»Det er meget forskelligt, om vores medlemmer har lyst til at have kontakt med arbejdspladsen under barsel. At være kok eller tjener kan være en livsstil, og så kan jeg godt forestille mig, at de stadig har kontakt med arbejdspladsen, hvis de brænder for jobbet. Men vores rengøringsassistenter vil nok lægge jobbet på hylden den tid, de er på barsel. Jeg tror ikke, at de har lyst til kontakt med arbejdspladsen. Det skulle da være for at kontakte kollegerne.«