Peter Warnøe har forbrudt sig mod erhvervslivets grundlov: Den gensidige tillid

To forretningspartnere – og i øvrigt tidligere venner – er røget i totterne på hinanden i et kulørt opgør. Det har fået en række navne fra det etablerede erhvervsliv til at vende Peter Warnøe og Lars Tvede ryggen. De to har forbrudt sig mod erhvervslivets grundlov: Den altafgørende tillid.

Peter Warnøe så sig selv som en succesrig iværksætter i DRs program »Løvernes Hule«. Virkeligheden som partner og CEO i venturefonden Nordic Eye er en noget mere blandet fornøjelse. Nu også med granskning Warnøes managementselskab.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Dramaet om iværksætteren Peter Warnøe og en række erhvervsfolk er meget mere end blot en banal sag om mindre uregelmæssigheder i en mindre investeringsfond Nordic Eye K/S. Og lidt skudder-mudder på bagklappen.

Det handler om noget så højtideligt som »grundloven« i erhvervslivet, nemlig om den gensidige tillid. Eller rettere sagt mangel på samme. Den tillid som er så hamrende afgørende for, at erhvervslivet overhovedet kan fungere. Man kan skrive nok så meget ned på papir og i lange, juridiske kontrakter; men når den gensidige tillid går fløjten, ryger også ofte mulighederne for at gøre forretninger.

»Når den gensidige tillid går fløjten, ryger også ofte mulighederne for at lave forretninger.«


Heldigvis fungerer denne tillid fortsat i langt den overvejende del af erhvervslivet, men når der kommer støj på linjen, afstedkommer det skarpe reaktioner.

Som i denne sag, der er eksploderet i hænderne på Peter Warnøe og Lars Tvede. En sag, som eksterne investorer og rådgivere ikke gider bruge tid på eller blive en del af. Foreløbig er der en granskning på vej i managementselskabet Nordic Eye Management af Warnøes dispositioner.

Der er alvorlige anklager fra Lars Tvede, som Peter Warnøe har kørt et tæt parløb med i de senere år. Nu er det parløb kommet til et foreløbigt klimaks med den annoncerede granskning af managementselskabet. Det er virkelig dårligt for business, når to tidligere venner ryger i totterne på hinanden på grund af uenighed om penge. Det kan udvikle sig til et bittert opgør, hvor alle midler, også pressen, tages i brug.

Lars Tvede og Peter Warnøe er blevet to profilerede erhvervsledere de seneste år. Ikke så meget på grund af størrelsen af deres forretninger, men fordi de begge to er gået all-in i offentligheden. De er business-kendisser – om end med blandet succes.

Lars Tvede har tjent penge som forfatter og investor. Han er i de senere år blevet en stemme i samfundsdebatten fra sin bopæl i Schweiz, og han er i øvrigt gift med Nye Borgerliges leder, Pernille Vermund. Ingen vil sige det direkte, men Tvedes »blanden politik og business« sammen fremmer ikke ligefrem hans sag i erhvervslivets »establishment«.

Peter Warnøe har markedsført sig som succesrig iværksætter og deltager i DRs populære program »Løvens Hule«. Men han har også erkendt, at det har været svært at få privatøkonomien til at hænge sammen.

Hvad der konkret er op og ned i denne sag svæver foreløbig i det uvisse. En granskning er en alvorlig sag. Men selv om det celebre slagsmål foreløbig foregår i managementselskabet og i det fælles ejerskab mellem Tvede og Warnøe (i Nordic Eye Invest), så har udvandringen fra personopgøret mellem Tvede og Warnøe været markant.

Et klart signal fra kendte erhvervsfolk som blandet andet Jeppe Christiansen, Carsten Dilling, Niels-Ulrik Moustsen, Hans Henrik Klovborg med flere, som allerede har sagt farvel og tak til at ville forbindes med Nordic Eye-projektet. Tilliden er brudt, investorerne vil ikke være en del af dette kulørte slagsmål.

Sagen om og dramaet med Warnøe begyndte med, at Peter Warnøe havde optaget ulovlige aktionærlån i sine egne selskaber for et anseeligt beløb på ti mio. kroner. Warnøe forsøgte sig med en forklaring om, at det var en ubetydelig fejl, og at de ulovlige aktionærlån sidenhen er betalt tilbage, herunder også en bøde.

Mange forsøger at neddrosle betydningen af ulovlige aktionærlån, men det er en fejlslutning. Det er ikke OK.

»Skaden er sket - et tillidsbrud er forbandet svær at genoprette.«


Det er et klart og markant brud på lovgivningen, som der selvfølgelig skal slås ned på. Der er en grund til, at denne type aktionærlån er ulovlige.

Selv om de omkring 20 investeringer i Nordic Eye afkastmæssigt ser ganske fornuftige ud, er tilliden i Nordic Eye-projektet brudt. Både Warnøe og Tvede har tabt. Skaden er sket – og et tillidsbrud er forbandet svært at genoprette.

Jens Chr. Hansen er Berlingskes erhvervskommentator.