Overdommerne: Superiværksætter ville redde verden – men så ramte coronakrisen

Mette Lykke tager på nedtur med et kæmpestort underskud i sin madspildsapp, Too Good To Go, men reddes af investorer, der tror på hende. Ugens opture befolkes blandt andet af en anden iværksætter, Le Gammeltoft, der er sprunget ud som en ny, anderledes og markant ambassadør for iværksætterne.

Mette Lykke, iværksætter. Medstifter af Endomondo og CEO i Too Good To Go. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Velkommen til ugens op- og nedture, hvor Mette Lykke, en af Danmarks mest hypede kvindelige iværksættere, tager en tur nedad. Hendes madspildsapp, Too Good To Go, noterer et kæmpe underskud på grund af coronakrisen, men heldigvis tror investorerne stadig på hende. Hun skal måske sætte sin lid til, at en af ugens opture hjælper med at forbedre rammevilkårene for landets iværksættere.

Le Gammeltoft, dj, radiovært og iværksætter, springer ud som formand for et ambitiøst iværksætterpanel med 28 konkrete anbefalinger – også nogle af de politiske ukorrekte som at sænke aktieskatten. Respekt for hende.

Trustpilots topfigur, Peter Mühlmann, har blikket stift rettet mod sejrsskamlen som unicorn med en markedsværdi på over en milliard dollar. Foreløbig satser han som grossist i tillid på at rejse 300 millioner kroner på børsen. Han stiger højt til vejrs – og desværre i London, hvor Trustpilot skal børsnoteres.

UGENS NEDTURE

 

1. Mette Lykke: Lidt modgang tager man ikke skade af

Succesiværksætteren Mette Lykke, som tjente en mindre formue på motionsappen Endomondo, er blevet ramt stenhårdt af coronakrisen. Et planlagt underskud på 75 millioner kroner i hendes ekspanderende madspilds-startup Too Good To Go er fordoblet til næsten 150 millioner kroner, efter at omsætningen faldt med 60 procent på ti dage, da Europas restauranter lukkede ned sidste forår.

150 millioner kroner er mange penge, og med en egenkapital på godt 40 millioner kroner i sit holdingselskab er Mette Lykke ikke nogen Lars Seier, som blot kan gribe dybere i lommen, når investeringerne giver tab. Men Mette Lykke betegner sig selv som optimist af natur og fortsætter ekspansionen i USA med friske 190 millioner fra blandt andre ventureselskabet Blisce.

Iværksætteren er jyde af fødsel og sind og lægger vægt på, at medarbejderne i Too Good To Go nu også har prøvet modgang, samtidig med at virksomheden viste styrke og lader alle ansatte arbejde, selvom pengene er fosset ud. Målet for 2021 er at redde 65 millioner måltider, som ellers ville være smidt ud.

Enhedslistens teknik- og miljøborgmester, Ninna Hedeager Olsen, har sammen med Alternativets kultur- og fritidsborgmester, Franciska Rosenkilde, glemt de erhvervsdrivende i deres nye plan for fredeligere nætter i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg.
Franciska Rosenkilde, Alternativet. Kultur- og fritidsborgmester i Københavns Kommune. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

2. Ninna Hedeager Olsen/ Franciska Rosenkilde: Man kan også more sig uden alkohol

Lige på det tidspunkt, hvor vi alle sammen har mest brug for en drink, bliver baren lukket. Sådan nogenlunde er modtagelsen af nattelivsudspillet fra Enhedslistens teknik- og miljøborgmester, Ninna Hedeager Olsen, og Alternativets kultur- og fritidsborgmester, Franciska Rosenkilde.

Sagen er så dårlig, at Enhedslistens superstjerne Pelle Dragsted på Twitter må forsikre om, at Enhedslisten elsker at feste. Måske Ninna Hedeager bare bedre kan lide at feste privat.

Nuvel, det københavnske erhvervsliv ser til i stille undren. Med et fingerknips lægger Hedeager Olsen og Rosenkilde op til at foretage dybe ændringer i alkoholbevillinger og nattilladelser uden et eneste sted at skrive en linje om, hvad det betyder for dem, hvis levebrød det er at sætte gang i København om aftenen og natten. Man bør vel bruge bare lidt tid på konsekvenserne, når man vil more sig uden alkohol.

Nordea-chef Frank Vang-Jensen må klare sig for en lavere løn end sin kollega hos Danske Bank, Chris Vogelzang. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix (arkiv).

3: Frank Vang-Jensen: Han skotter misundeligt til Vogelzangs løncheck

Verden er og bliver uretfærdig, og ikke alle får løn som fortjent. Selvom han er topchef for Nordens største bank, så må Frank Vang-Jensen lide den tort at blive takseret af sin bestyrelse til en lavere løn end kollegaen hos Danske Bank, Chris Vogelzang.

Vang-Jensen hiver en grundløn på 13.687.547 kroner hjem hos Nordea, hvilket mange ville være tilfredse med. Men Vogelzang får hele 15 millioner kroner, eller knap ti procent mere, selvom Danske Bank er en mindre bank og slæber en hale af problemer med hvidvask, kritisabel investeringsrådgivning og gældsinddrivelse efter sig.

Når bonus lægges oveni, haler Frank Vang-Jensen ind på Chris Vogelzang, men sidstnævntes samlede honorering er stadig højst. Hvad kan forklaringen være? Enten er Vogelzang en dygtigere bankdirektør og bedre end Vang-Jensen til at forhandle løn, eller også har Danske Banks bestyrelse bare været nødt til at bøsse lidt ekstra for at få Vogelzang til at tage det utaknemmelige topjob i banken

UGENS OPTURE

Iværksætter Le Gammeltoft kan fremsætte traditionelle forslag om lavere skat på en måde, der ikke afføder røde automatreaktioner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

1. Le Gammeltoft: Modige Le satser på den flade skat

Kan man på nogen måde forestille sig en bedre og stærkere ambassadør for dansk iværksætterkultur end Le Gammeltoft, en DJ, radiovært med en fortid på DR og iværksætter med medievirksomheden Heartbeats?

Man kunne naturligvis frygte, at Le Gammeltoft i sit første job som formand for et seriøst udredningsarbejde i en stor erhvervsorganisation som Dansk Erhverv måske ville putte med politiske forslag, der kunne dele vandene alt for meget. Men Le Gammeltoft og de andre 14 iværksættere, herunder Mia Wagner fra »Løvens Hule« og Rasmus Schmiegelow fra Goodiebox, er ikke bange.

Frisk og frejdigt gentager de forslaget om, at en af vejene til at få flere iværksættere er, at man sænker den høje aktie- og kapitalskat – til en flad skat på 27 procent. Måske Le Gammeltoft netop er stemmen, som kan sætte den slags på den politiske dagsorden – uden at udløse røde automatreaktioner.

Peter Holten Mühlmann, topfigur i Trustpilot, har gjort tillid til en god forretning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix (arkiv).

2. Peter Mühlmann: Storgrossist i tillid

Peter Mühlmann er fantastisk. Han har ingen varer på hylderne og er sådan set ikke en platformsvirksomhed som Just Eat eller Uber. Peter Mühlmann formidler tillid. Derfor smart at kalde sin virksomhed med nu over 700 ansatte for Trustpilot. Måske det er mere interessant, at Trustpilot i dag er rangeret som nummer 316 på hele kloden, når det gælder evnen til at engagere brugerne. Det er dog immervæk noget.

Ugens store dansk erhvervshistorie er, at Peter Mühlmann børsnoterer Trustpilot på børsen i London for at rejse 300 millioner kroner. Håbet er, at markedsværdien med tiden vokser til over en milliard dollar.

Og så er man pludselig enhjørning sammen med de øvrige dansk unicorns som Zendesk, Unity, Tradeshift, Just Eat, Sitecore, Netcompany og Chainalysis. Godt selskab, men der måtte nu gerne være endnu flere – også med børsnoteringer i København.

Sydbanks direktør, Karen Frøsig, frygtede milliontab på mink, men så kom statsminister Mette Frederiksen hende til hjælpe med milliarder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix (arkiv).

3. Karen Frøsig: Uventede minkmillioner luner i kassen

Sydbanks topchef, Karen Frøsig, nyder godt af de milliardstore erstatninger, som udbetales til minkerhvervet. Da alting så sort ud med statsminister Mette Frederiksens (S) aflivning af alle danske mink, havde bankdirektøren regnet med at måtte vinke farvel til omkring 150 millioner kroner i tab hos minkavlerne, som Sydbank traditionelt låner mange penge.

Men så blev Karen reddet af Mette, der leverede en gigantisk pakke til minkavlerne, som har fået deres forretning smadret. Så hvad Karen Frøsig havde kvindet sig op til at miste på minken, kommer nu alligevel hjem.

Nu håber overdommerne bare, at Sydbanks topchef vil se med milde øjne på tidligere minkavlere, der måtte komme for at få lån til nye projekter til erstatning for deres tabte livsværk.