Overdommerne: Hun er dansk filmdronning – nu tværer hun Game of Thrones og scorer kassen

Ugens optur i dansk erhvervsliv tager filminstruktøren Susanne Bier. Hun gider ikke være smal, men leverer sublim filmkunst og slår selv »Game of Thrones« i seertal. Elsket TV-krimi om de rige i New York forvandler Bier til Business. Ugens største nedtur tager boligminister Kaare Dybvad Bek, som hyrer spindoktoren, der ellers ikke kunne tilgives.

Susanne Bier forstår at kombinere kunstnerisk succes med kommerciel succes med sin HBO-serie »The Undoing«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Der skal nok være dem, der rynker på næsen over at udnævne filminstruktøren Susanne Bier til ugens optur i dansk erhvervsliv. Det er dem, der misser, at Bier er business. Første afsnit af Biers TV-krimi i New York med klodens største stjerner på rollelisten slog første afsnit af gigantsuccesen »Game of Thrones«. Bier forvandler stor kunstnerisk succes til stor kommerciel succes, og i den proces løfter hun hele den danske filmindustri. Ud med jantelov og små sko.

Ugens nedtur er nem at udpege, nemlig boligminister Kaare Dybvad Bek (S). Når Dybvad Bek kan tilgive en spindoktor, som partifæller ikke kunne tilgive, må den unge karismatiske socialdemokrat afæskes svar på, om ikke Blackstone også skal tilgives deres synder. Ikke mindst efter at det er kommet frem, at det er Blackstone, som skal have æren for, at der nu verserer en retssag, hvor pæne andelshavere kan score kassen på købe deres egen andelsbolig til prisen i 1932. Tiden må være inde til et forsoningsmøde mellem Dybvad Bek og Blackstone.

UGENS OPTURE:

1. Susanne Bier: Hun gør filmkunst til business

Overdommerne har set Susanne Biers åndeløst spændende og dybt fascinerende HBO-miniserie »The Undoing«. Voyeur-indblik i New Yorks overklasse, fantastiske skuespilpræstationer fra Nicole Kidman (hvis ansigt helt modsætter sig tidens tand) som den besvegne hustru, Hugh Grant (som vi kun troede kunne være sjov) som den mordsigtede ægtemand og Donald Sutherland som enhver kvindes drøm af en far (rig med med en kæmpe lejlighed med stuepige, hvor man kan søge tilflugt under kriser) gør serien til noget ganske særligt, når hvert afsnit slutter med en udspekuleret cliffhanger, der igen-igen står tvivl om, hvem morderen er. Hugh, Nicole, sønnen eller den myrdedes ægtemand?

Derfor kan det ikke komme helt bag på nogen, at det første afsnit af »The Undoing« er det mest sete første afsnit på HBO med 2,78 millioner seere; mere set end TV-serien over dem alle »Game of Thrones«! Gisp.

Vi elsker herhjemme at hylde det små og det smalle. Susanne Bier smadrer det hele med fortællingen om, at man kan forvandle stor kunstnerisk succes til stor kommerciel succes.

2. Anders Holch Povlsen: Det er papirpenge

Anders Holch Povlsen, Bestseller, er igen Danmarks rigeste mand. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR/Hans Christian Jacobsen.

Måske årets sidste avishistorie om Bestseller og Anders Holch Povlsen bliver nyheden om, at den diskrete milliardær på målfoto overhaler en anden diskret milliardær, Niels Peter Louis-Hansen, i at være Danmarks rigeste, i følge en opgørelse fra Bloomberg.

Sikke et sært år for Anders Holch Povlsen, som for et år siden af Berlingske blev kåret som årtiets erhvervsmand for herefter otte måneder senere at stå i en krise, som truede selve Bestsellers eksistens og samtidig sendte Anders Holch Povlsen ud i et stormvejr, fordi han i forsøget på at redde sin virksomhed stoppede huslejebetalingen i lejemål over hele landet og fyrede 750 ansatte.

»Det er papirpenge,« siger Anders Holch til Finans om at være Danmarks rigeste mand. Bestseller-bossen ser ud til at have genopbygget sin virksomhed på rekordtid, og det hjælper altid på ens offentlige image, at man ikke er en pralhals. Det har Anders Holch aldrig været. Respekt for det.

3. Laila Mortensen: Grønne fingre uden en krone fra statskassen

Laila Mortensen, adm. direktør for Industriens Pension. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix.

Intet er mere klædeligt end at holde, hvad man lover. Det gør Laila Mortensen, adm. direktør for Industriens Pension, med sine 400 milliarder kroner under forvaltning, som ifølge Børsen er med til at rejse fire milliarder kr. til at sætte turbo på solenergi sammen med energiselskabet Better Energy.

Overdommerne er nysgerrige mennesker, som gerne vil vide, hvor meget grøn omstilling, man får i et land, hvor solen er en sjælden gæst halvdelen af året. For fire miliarder kroner kan man bygge solfangere på 1.000 hektar svaren​de til 1.400 fodboldbaner, lyder det.

Det er ikke alle, der interesserer sig for fodbold, så i stedet kan man opgøre det på den måde, at de 1.000 hektar svarer til, at Laila Mortensens penge er med til at sikre ti procent af den totale mængde solenergi, der er brug for i 2030. Og uden en krone i statsstøtte. Det er grønne fingre, Laila Mortensen. Og så ikke et ord om modstanden mod at plastre landet til med solfangere.

UGENS NEDTURE:

1. Kaare Dybvad Bek: Kan boligministeren også tilgive Blackstone?

Boligminister Kaare Dybvad (S) er en tilgivelsens mester og ansætter tidligere Falck-rådgiver Jens Christiansen som særlig rådgiver. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

»Lige en mand efter mit hoved,« tænkte boligminister Kaare Dybvad Bek (S), da han hyrede en af hovedaktørerne bag Falck-skandalen som særlig rådgiver.

Den nyslåede spindoktor Jens Christiansen var som direktør og partner i kommunikationsbureauet Advice med til at konstruere kampagnen mod konkurrenten Bios, som truede Falck og Falcks ansatte i 3F på det daglige brød.

Christiansen var blandt andet med til at oprette en Facebook-gruppe, som miskrediterede Bios og arrangerede en demonstration mod selskabet, og han deltog også i at formidle negative historier om Bios til pressen.

Christiansens tidligere chef har kaldt hans arbejde utilgiveligt. Kaare Dybvad Bek er en tilgivelsens mester. I hans departement er Christiansens fortid meritgivende. Dertil kommer, at den nye spindoktor er tidligere partisekretær i Socialdemokratiet og formand for DSU, hvor man øjensynligt lærer mange trick. Men mon ikke Blackstone gerne vil vide, om Dybvad Bek er lige så tilgivende overfor spekulanter som overfor spindoktorer med beskidte trick i ærmet.

2. Mads Nipper: En lidet velkommen arv fra forgængeren

Efter en tid i det fredelige Bjerringbro skal Mads Nipper som ny Ørsted-chef nu slås med de store drenge i Skattestyrelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Først var armene oppe, nu er de nede. I ugens løb jublede de hos Ørsted, efter at Højesteret blåstemplede energivirksomhedens ret til at opkalde sig selv efter en af Danmarks store sønner, videnskabsmanden H.C. Ørsted – til efterkommernes fortvivlelse.

Men knap var champagneglassene sat i opvaskemaskinen, før feststemningen bortvejrede. Allerede dagen efter sendte Skattestyrelsen en skatteregning på 6,6 milliarder kroner til Ørsted i gammel sag om beskatning af to britiske havvindmølleparker for 2015 og 2016.

Overdommerne håber for Mads Nipper, at han nåede at deltage i navnefesten i mandags. Som ny topchef i Ørsted bliver det ham, der kommer til at bøvle med skattesagen, som risikerer at vokse de næste mange år. Ørsted er nemlig uenig i afgørelsen og vil anke den til Landsskatteretten, og den slags har det med at trække ud – også i mere end ti år. Næppe det, Nipper havde drømt om, da han sagde ja til jobbet.

3. Andreas Helgstrand: Nul rabat på den næste krikke

Andreas Helgstrands milliardvirksomhed, Helgstrand Dressage, har mistet stort på coronakrisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Så ramte den tidligere toprytter Andreas Helgstrands milliardvirksomhed Helgstrand Dressage omsider noget modgang. En påmindelse om også at dvæle ved andre ofre for coronakrisen end restauranter og spillesteder. Men når det er sagt, så skal man næppe regne med slagtilbud hos en af verdens førende hesteopdrættere, hvor priserne starter ved syv cifre.

Det er kun meget velhavende mennesker, der overhovedet har råd til at handle hos Helgstrand, men de har ikke kunnet komme på besigtigelse i Nordjylland på grund af coronavirussen og rejserestriktioner. Bundlinjen i regnskabet, der blev afsluttet i juni, lyder derfor på et plus på bare 13 millioner kroner, hvilket er temmelig sølle sammenlignet med sidste års 82 millioner kroner, skriver Børsen.

Overdommerne tager hatten af for Helgstrands foretagsomhed. Nu har han minsandten også stutterier og træningscentre i både Tyskland og Florida. Andreas Helgstrand er optimist og regner med en ketchupeffekt, for de velhavende kunder til verdens næstmest uretfærdige sport efter Formel 1 – man kan stort set kun vinde internationale ridestævner, hvis man spenderer millioner på en hest – er der stadig. Vi krydser fingre.