Novozymes er klar med ny strategi: Stiler efter salgsvækst på fem pct.

Novozymes lancerer en ny strategi, der skal sikre en bedre udnyttelse af den danske enzymkoncerns kernekompetencer i jagten på at skabe øget vækst i løbet af de kommende tre år.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det oplyste selskabet søndag. Mandag præsenteres den på selskabets kapitalmarkedsdag.

Den nye strategi løber over en periode på tre år, fra 2020 til og med 2022, og her sigter Novozymes efter at kunne fremvise en årlig organisk salgsvækst på fem pct. eller mere. Det første år af strategiperioden vil dog formentligt blive negativt påvirket af porteføljeændringer, skriver selskabet i en meddelelse til fondsbørsen.

Novozymes fastsætter også et nyt mål for bundlinjen, og senest i 2022 forventer selskabet at kunne vise en overskudsgrad på 28 pct. eller mere samt et afkast af den investerede kapital inklusive goodwill på 23 pct. eller derover.

»Vores strategiproces har påvist, at der er vægtige grunde til at investere i at finde biologiske løsninger til at skabe bedre levevilkår i en voksende verden, således som vores målsætning lyder.«

»Jeg ser med glæde og spænding frem til, at Novozymes øger investeringerne i disse muligheder, og i takt med at vi gør det, vil vi se en forbedring i væksten på kort og mellemlangt sigt,« siger Peder Holk Nielsen, der er administrerende direktør hos Novozymes, i meddelelsen.

Vil investere i projekter med højt vækstpotentiale

Som et led i den nye strategi vil enzymkoncernen frigøre 200-300 mio. kr. fra selskabets eksisterende porteføljer og fra forenkling samt effektivitetsforbedringer, der skal være med til at mindske kompleksiteten i den samlede koncern.

Pengene, der kommer fra reallokerings- og effektivitetsprogrammet, skal blandt andet skydes ind i projekter med et højere vækstpotentiale.

»Vi vil geninvestere en væsentlig del af dette beløb i nye strategiske muligheder, projekter med stort vækstpotentiale samt kommercielle aktiviteter, som genererer bedre resultater over de kommende år og skaber væsentlige muligheder og resultater for Novozymes og vores interessenter«, siger Peder Holk Nielsen.

Et andet hovedpunkt i den nye strategiplan er, at Novozymes vil skabe en ny porteføljestruktur, som skal sikre en bedre udnyttelse af forretningens potentiale.

Derudover vil koncernen investere "væsentligt" i nye strategiske områder, hvor enzymer og mikroorganismer kombineres. Allerede nu har Novozymes planer om at investere i fjernelse af forurenende stoffer i vand, tarm- og mundsundhed samt alternative specialproteiner, fremgår det af meddelelsen.

NOVOZYMES FASTHOLDER NYLIGT NEDJUSTEREDE FORVENTNINGER

2019 har indtil videre ikke været det nemmeste år for Novozymes, der i løbet af de seneste måneder har nedjusteret forventningerne til i år to gange.

Den seneste nedjustering kom i juni, og forventningerne fra dengang fastholdes for hele 2019. Enzymkoncernen forventer fortsat, at 2019 vil byde på en organisk salgsvækst i niveauet en-tre pct.

»I de seneste år har vores forretning været negativt påvirket af en lang række eksterne faktorer. Strategiprocessen har gjort det klart, at der er behov for en mere fokuseret tilgang og en gennemgang af forretningsporteføljen med henblik på at skabe højere vækst. Novozymes vil reallokere ressourcer og investere på en anden måde med henblik på at sikre større gennemslagskraft«, lyder det i meddelelsen.

For 2019 venter Novozymes også fortsat at kunne fremvise en overskudsgrad på 28-29 pct. og 26-27 pct., når udskudte indtægter og engangsposter fraregnes.

Derudover venter enzymkoncernen også fortsat et afkast på investeret kapital inklusiv goodwill på 23 pct. Den post ventes at lyde på 22 pct., når udskudte indtægter og engangsposter fraregnes.

/ritzau/FINANS