Novo åbner for alliance med Lundbeck: Vil bryde årtiers ørkenvandring

I jagten på fremtidig vækst kaster Novo Nordisk sig over sygdomme, som også Lundbeck satser tungt på. Hvis Novo finder nøglen til at behandle lidelser som Parkinsons og Alzheimers sygdom, kan et parløb mellem Novo og Lundbeck komme på tale, lyder det fra Novos forskningsdirektør, Mads Krogsgaard Thomsen.

Novos forskningsdirektør, Mads Krogsgaard Thomsen, er åben for et muligt samarbejde med Lundbeck, når det gælder lidelser som Parkinsons og Alzheimers sygdom. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med en klar mission om at fremtidssikre forretningen går Novo Nordisk og selskabets forskningsdirektør, Mads Krogsgaard Thomsen, til kamp mod komplicerede hjernelidelser som Parkinsons og Alzheimers sygdom. Novo Nordisk træder dermed et stort skridt uden for sin kerneforretning og udvikling af medicin mod diabetes og fedme.

At Novo kaster nettet ud på dybt vand og retter sigtet mod uhelbredelige hjernesygdomme, skyldes helt enkelt, at der begynder at være en grænse for, hvor mange flere midler mod diabetes, det giver mening at udvikle og sende på markedet.

»Der er sket store fremskridt inden for cancerforskning og også inden for diabetesforskningen med alle de resultater, som både vi og eksempelvis Eli Lilly har genereret. På hjerneområdet med sygdomme som både Parkinsons og Alzheimers har det omvendt været en ørkenvandring, hvor der ikke er kommet et nyt seriøst middel til de sygdomme i mere end to årtier,« siger Mads Krogsgaard Thomsen.

Parkinsons og Alzheimers sygdom har det til fælles, at de to lidelser i dag ikke helbredes, men udelukkende behandles med symptomdæmpende medicin. Den mest udbredte behandling mod eksempelvis Parkinsons sygdom foregår fortsat med et middel, der blev udviklet i slutningen af 1960erne.

Hvis Novo Nordisk skulle komme op med en behandling, der kan stoppe eller hæmme de to frygtede sygdommes udvikling, vil Novo kigge sig om efter en partner, da det danske selskab ikke er ekspert, når det kommer til hjernesygdomme.

Har stor respekt for Lundbeck

»Der er ingen tvivl om, at hvis vi skal ud og lægemiddelbehandle Alzheimer- og Parkinsons-patienter, så findes der firmaer, der har større ekspertise end os. Derfor vil vi, hvis vi ender med at gå ind i det, indgå et partnerskab på det her område,« siger Mads Krogsgaard Thomsen.

Der findes jo en ekspert på det her område, der bor få kilometer uden for København, nemlig Lundbeck. Er det ikke oplagt at ringe til dem?

»Jeg er stor fortaler for, at danske virksomheder arbejder sammen for at blive endnu større og stærkere, så Lundbeck er en mulighed, men jeg kan også nævne tre-fire andre firmaer fra Schweiz, USA og Storbritannien, som også er stærke på det område. Men jeg har stor respekt for Lundbeck, som er en pioner inden for CNS-sygdomme,« siger Novo-direktøren.

De tre store danske medicinalselskaber, Novo Nordisk, Lundbeck og Leo Pharma, har i dag ikke noget forretningsmæssigt overlap. Derfor vil det på mange måder være banebrydende, hvis Novo Nordisk og Lundbeck skulle finde sammen i et samarbejde.

Når det gælder jagten på ny medicin mod Parkinsons sygdom, bliver Novos forhåbninger på netop det område bakket op af en videnskabelig artikel, som i juli blev publiceret i det prestigefyldte tidsskrift Nature.

Artiklen i Nature indikerer, at dyreforsøg med rotter viser, at såkaldte GLP-1-midler, som bliver reformuleret til at krydse blod-hjerne-barrieren, kan stoppe progressionen af Parkinsons sygdom.

Disse resultater peger i retning af, at behandling af såkaldt neurodegenerative sygdomme, hvor der sker en gradvis nedbrydning af hjernen, i fremtiden kan komme til at foregå med GLP-1-midler, som i dag primært bruges mod diabetes.

Novo satser på hajer

Når det kommer til udvikling af GLP-1-midler, er Novo absolut verdensførende med medikamenter som eksempelvis Victoza og det nyeste skud på stammen kaldet Ozempic.

Molekylet bag Ozempic hedder Semaglutid og er tiltænkt en nøglerolle i Novos forretning de næste 15 år. Hos Novo er det planen, at Semaglutid skal være bærende i medicin mod diabetes, fedme, hjerte-kar-sygdomme, fedtlever og måske også kronisk nyresygdom.

Og det er også dette molekyle, som Mads Krogsgaard Thomsen ser et potentiale i, når det gælder neurodegenerative sygdomme som Alzheimers og Parkinsons sygdom.

»Jeg vil sige, at Semaglutid kan være en god kandidat til Alzheimers og Parkinsons, hvis ellers studierne arter sig,« siger Mads Krogsgaard Thomsen.

Problemet med behandling af hjernesygdomme er, at mere end 95 procent af alle lægemidler fejler, fordi hjernen bliver beskyttet af en meget effektiv forsvarsmur kaldet blod-hjerne-barrieren, der holder alle fremmede stoffer ude.

For at løse den problemstilling indgik Novo i september et samarbejde med det britisk-amerikanske biotekselskab Ossianix, som også Lundbeck har en samarbejdsaftale med. Ossianix råder over teknologi baseret på strukturer fra en bestemt hajart, som kan gøre behandling af hjernesygdomme langt mere effektiv.

Ved at fusionere lægemidler med antistoffer fra hajer bliver det muligt at få medicin frem til hjernen. Hajens antistof er helt grundlæggende den nøgle, der sikrer, at hjernen lukker medicinen ind bag blod-hjerne-barrieren. Aftalen med det britisk-amerikanske biotekselskab giver Novo adgang til at teste »et afgrænset antal midler«, som primært kommer fra selskabets pipeline.

Strukturer fra en nursehaj kan gøre behandling af hjernesygdomme langt mere effektiv. Nursehajen er ikke en truet art, og den lever fortrinsvis i den vestlige del af Atlanterhavet, Det Caribiske Hav og i den østlige del af Stillehavet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rungjrog Yongrit/Reuters/Ritzau Scanpix.

Selv om Novo Nordisk med Ossianix-samarbejdet har kig på hjernesygdomme, er det danske selskab i første omgang på jagt efter nye muligheder inden for fedmebehandling, som er et kerneområde for det danske medicinalselskab. Til det formål vil Novo teste en række midler.

»Det er ikke bare Semaglutid. Det kan være forskellige lægemiddelkandidater, som kan have en effekt i hjernen. Det kan være til fedmebehandling, som er vores primære interesse. Der vil vi gerne udnytte Ossianix’ teknologi til at komme endnu bedre ind i de hjernestrukturer, der afgør, om vi bliver mætte,« siger Mads Krogsgaard Thomsen.

Om muligheden for, at Novo Nordisk og Lundbeck på et tidspunkt kan indgå en alliance om at udvikle medicin mod eksempelvis Parkinsons og Alzheimers sygdom, svarer Lundbeck således i en skriftlig udtalelse:

»Vi er altid interesserede i samarbejder om nye innovative behandlingsmuligheder af de sygdomme, vi fokuserer på, herunder Parkinsons sygdom. Det kunne også være med Novo Nordisk, som er en seriøs og kompetent virksomhed, men det vil altid afhænge af det konkrete projekt«.

Det globale marked for medicin mod Parkinsons og Alzheimers sygdom lå i 2016 på omkring 55 mia. kroner.