Mød Danmarks grønne klimavagthund

Med den nye klimalov i hånden kommer formanden for Klimarådet, Peter Møllgaard, til at spille en helt central rolle i dansk klimapolitik i de kommende år. Som rådgiver men også som bidsk grøn vagthund.

Peter Møllgaard, formand for Klimarådet, er en travl mand. Udover at være regeringens rådgiver og vagthund i klimaanliggender, er han også dekan og professor for School of Business and Economics ved Maastricht University i Holland. Her er han fotograferet til en konference i marts 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

I årtier har De Økonomiske Vismænd og deres formand haft en helt særlig position som økonomiske vagthunde, der bider skiftende regeringer i haserne, når deres politik ikke lever op til det, økonomer mener er sund fornuft. Og selv om politikerne ikke altid har været enige, har de alligevel i et vist omfang rettet ind.

I de kommende år tyder meget på, at vi skal vænne os til, at Klimarådet og dets formand overtager rollen som bidsk vagthund, som skiftende regeringer må rette ind efter. I hvert fald lægger den nye klimalov, som et stort flertal i Folketinget blev enige om tidligere på måneden, op til, at Klimarådets rolle styrkes markant. Både når det gælder ressourcer, uafhængighed og indflydelse.

Dermed kommer Klimarådets forholdsvis ukendte formand, den 55-årige Peter Møllgaard, frem i rampelyset.

Dekan i Holland

Peter Møllgaard, der er født og opvokset i det nordsjællandske og matematisk-fysisk student fra Marie Kruses Skole i Farum, er en travl herre. Han er leder af (dekan, red.) og professor på School of Business and Economics på Maastricht University. Inden han blev hentet til Maastricht i april 2018, var han i 22 år ansat i ledende stillinger på Copenhagen Business School, senest som forskningsdekan.

Som den første eksterne leder af den 34 år gamle hollandske business-skole, har Peter Møllgaard nok at se til. Han har fået til opgave at sikre, at uddannelse er relevant for både studerende, forskere og erhvervslivet. Derfor er han i gang med at sætte en ny retning, hvor skolen skal fokusere på de tre megatrends, som tegner verden i disse år: bæredygtig udvikling, digitalisering og globalisering.

Peter Møllgaard, professor, dekan og formand for Klimarådet

»Der er nogle ting, vi skal have gjort, og nogle ting, vi skal have ændret. Både i det danske samfund og i en i øvrigt udmærket univeritetsafdeling. Og så ser det ud til at lykkes. Det gør det altid lidt lettere, når der er medvind, ikke mindst på klimaområdet«


Derudover er han stærkt optaget af at få flere kvinder ind i de øverste akademiske luftlag på sit institut. Blot 18 procent af lektorerne og professorerne er nemlig kvinder, mens fordelingen blandt de studerende er nogenlunde ligelig.

Umiddelbart virker en topleder fra et universitetsinstitut, som uddanner unge til at indtage ledende positioner i erhvervlivets top, ikke som det oplagte valg som formand for Klimarådet. Men tidligere klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) var ikke i tvivl, da han for godt et år siden besluttede at finde en afløser for den daværende formand, tidligere overvismand og professor Peter Birch Sørensen.

Bundtland-rapport vakte klimainteresse

Klima og grøn omstilling har spillet en stor rolle for Peter Møllgaard, siden han som ung ph.d.-studerende ved Det Europæiske Universitet i Firenze med speciale i energiøkonomi læste FN-rapporten om bæredygtig udvikling, »Vores fælles fremtid« fra 1987, også kendt som Brundtland-rapporten.

Rapporten beskrev en række af de udfordringer med miljø og klima, som verden fortsat kæmper med i år 2019.

Da Peter Møllgaard i 1996 vendte tilbage til Danmark og blev ansat på CBS, begyndte han at beskæftige sig med elmarkedet, som på det tidspunkt var under etablering, samtidig med at vindenergi begyndte at finde vej ind i det danske elsystem. På grund af sin ekspertise blev han i 2005 hentet ind i bestyrelsen for det statslige selskab Energinet, som ejer og driver den danske energiinfrastruktur, en post han først forlod, da han blev dekan i Holland i 2018.

Selv om der er visse logistiske udfordringer ved at sidde i Holland og være formand for Klimarådet i Danmark, klager Peter Møllgaard ikke. Logistikken klares med klimavenlige løsninger som telefon- og Skypemøder, så antallet af køreture med elbilen og flyrejserne kan holdes på et minimum.

På nogle punkter ser Peter Møllgaard det endda som en fordel at sidde lidt væk fra den danske andedam.

»Man bliver ikke på samme måde involveret i det daglige fnidder. Nogle gange får jeg først tjekket, hvad der er sket i Danmark hen mod aften, fordi jeg har andre opgaver, og så undgår jeg fristelsen til at kaste mig ind i en eller anden debat i løbet af dagen,« siger Peter Møllgaard, der selv mener, at han klarer fuldtidsjobbet som dekan og det omsiggribende hverv som formand for Klimarådet, fordi han er drevet af at gøre en forskel.

»Det er meget sjældent, jeg føler mig udbrændt. For begge dagsordener er rigtig vigtige, både som klimarådsformand, men sandelig også som professor og dekan. Der er nogle ting, vi skal have gjort, og nogle ting, vi skal have ændret. Både i det danske samfund og i en i øvrigt udmærket univeritetsafdeling. Og så ser det ud til at lykkes. Det gør det altid lidt lettere, når der er medvind, ikke mindst på klimaområdet,« siger Peter Møllgaard.