Mød borgmesteren, der vil bygge ni nye øer i Køge Bugt

Hvidovres borgmester, Helle Adelborg (S), bliver fra alle sider tildelt en stor del af æren for den ambitiøse vision for et helt nyt erhvervsområde bestående af ni øer i vandet ud for Avedøre Holme. Den tidligere elitesvømmetræner har kæmpet for udvidelsen i fire år.

Helle Adelborg, borgmester i Hvidovre, var flankeret af sin viceborgmester Mikkel Dencker (tv) fra Dansk Folkeparti, formanden for Folketingets erhvervsudvalg (th), to ministre og Københavns overborgmester, da hun præsenterede et nyt udviklingsprojekt om at skabe ni nye øer og 12.000 arbejdspladser i vandet ud for Hvidovre på et pressemøde på Avedøreværket mandag den 7. januar 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Uffe Weng

Dagen derpå er Hvidovres 58-årige borgmester, socialdemokraten Helle Adelborg, i højt humør, da Berlingske fanger hende på telefonen midt i forberedelserne til kommunens årlige nytårskur for erhvervslivet. Denne gang vil der være ekstra grund til at skåle i champagne.

Tre-fire års intensivt forarbejde for at få Hvidovre sat tydeligt på dansk erhvervslivs Danmarkskort og sikret fortsat vækst og udvikling for kommunens godt 53.000 indbyggere har tilsyneladende båret frugt.

Mandag kunne Helle Adelborg under stor opmærksomhed sammen med tre ministre og repræsentanter fra Dansk Industri, Dansk Metal og PensionsDanmark præsentere en vision om at etablere ni kunstige holme i Køge Bugt og give plads til et topmoderne, grønt og klimavenligt område til den forsynings-, fødevare- og logistikindustri, som en storby med Københavns vækstambitioner er nødt til at have i baghaven, hvis hovedstaden skal kunne fungere.

Det bliver et projekt, som vil skrive danmarkshistorie og i øvrigt også kunne ses fra rummet, hvis det bliver gennemført i sin tænkte form.

Spørger man rundt omkring blandt folk, der har fulgt visionens tilblivelse, bliver Helle Adelborg igen og igen fremhævet som primus motor for overhovedet at få sat en udvidelse af erhvervsområdet ved Avedøre Holme sat på dagsordenen.

Fra elitesvømning til politik

Helle Adelborg er født af arbejderforældre i en lejlighed på Gammel Køge Landevej i 1960 på et tidspunkt, hvor inddæmningen af industriområdet Avedøre Holme først lige var begyndt, og hvor der stadig gik køer rundt på markerne, der hvor S-togsstationen og indkøbscentret Friheden i dag ligger. Hun har set byen vokse fra en landkommune over en – i hvert fald i visse områder – socialt belastet forstad til i dag at blive et stadigt mere populært mål for tilflyttere.

Som barn og ung var svømning hendes altoverskyggende interesse, og hun endte med at uddanne sig til elitetræner og få ansættelse i Vallensbæk Svømmeklub for senere at gøre karriere som leder på det danske svømmelandshold.

I 1991, da hun var blevet gift med Kenneth Adelborg og havde fået sit første barn, stoppede hun dog med svømningen. Rejserne med landsholdet og de mange ture til Team Danmark-centret i Aalborg fungerede ikke med småbørn derhjemme. Hun arbejdede hun som pædagog og uddannede sig siden til lærer.

I stedet for elitesport kastede Helle Adelborg sig over lokalpolitik i Hvidovre og efter et venligt prik på skulderen fra partifællen Britta Christensen, der på det tidspunkt var nyvalgt borgmester, stillede Helle Adelborg op og blev – takket være en vis kendisfaktor fra det lokale gymnastik- og foreningsliv – valgt ind i byrådet med et brag i 1993. Der har hun siddet siden. Hun fejrer i denne måned 25 års jubilæum som byrådsmedlem og er i samme anledning blevet slået til Ridder af Dannebrog.

Helle Adelborg blev konstitueret borgmester i Hvidovre i maj 2012, og da den daværende borgmester måtte trække sig helt på grund af sygdom, gik posten til Helle Adelborg i december 2012.

Skolelukninger og DF-frikadeller i børnehaverne

Helle Adelborg har flere gange vist, at hun ikke er bange for at gå nye og kontroversielle veje i kommunalpolitik. I 2012 - på et tidspunkt, hvor hun var blevet borgmester »på afbud« - skaffede hun flertal for en kontroversiel beslutning om at lukke to af byens skoler.

Og da hun i 2013 stod med et mudret resultat af kommunalvalget, valgte hun at konstituere sig med støtte fra Dansk Folkeparti og SF, efter at hun havde lovet Dansk Folkeparti frikadeller i daginstitutionerne og genindførelse af juletræet på bytorvet.

Helle Adelborg fremhæver selv sit fokus på at skabe dialog og samarbejde kombineret med en holdning om, at man er nødt til at tænke visionært og langsigtet, hvis man vil ændre på tingene, som det, der driver hende som lokalpolitiker og borgmester sammen med et udtalt ønske om at kunne fastholde og udbygge den udvikling fra landsby til moderne storbyforstad, som hun har set Hvidovre gennemgå de seneste 50 år.

Helle Adelborg brænder dog ikke kun for erhvervslivet. Hun fremhæver selv socialt engagement – ikke mindst i udsatte børn og unges vilkår. Her har hun også i en årrække arbejdet for, at kommunen skal gå nye veje og satse på forebyggelse.