Milliardæren fra Fyn – nu med egen bank

Konsul af Belgien er en af de mere kuriøse titler til en af Danmarks rigeste og mest alsidige erhvervsfolk. Blandt hans mange forretningsben er L'easy nok det, der er mest kendt i brede kredse. Nu udvider han med en bank.

Niels Thorborg mener, at han har fundet et hul i markedet, og lancerer sin egen bank, Facit Bank, hvor han garanterer kunderne et positivt afkast. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen

Med lidt god vilje ligner Niels Thorborg en lidt ældre udgave af den friske medarbejder Peter fra L'easy, som i talrige reklamer leverer og installerer fladskærme og elektronik i danske hjem. I øvrigt til Sjannes udelte begejstring, efter at det ikke er lykkedes Luffe at fuske sig frem til en løsning på problemerne med hjemmeelektronikken.

Om ligheden med Peter er tilfældig, vides ikke. Men L'easy er nok dét ben i Niels Thorborgs vidt forgrenede forretninger, der er bedst kendt.

Nu føjer han sin egen bank, Facit Bank, til sit forretningsimperium, der ud over L'easy tæller ejendomme, reklame- og kommunikationsvirksomhed, hoteldrift, robotvirksomheden Blue Ocean Robotics og den fynske fodboldklub OB.

Den samlede koncern med navnet 3C beskæftiger 2.600 ansatte og omsætter for tre milliarder kroner om året.

Niels Thorborg giver sjældent interview, men ejerskabet af OB har medført flere udtalelser end længe om ambitionerne for fodboldklubben – både på det sportslige plan og for de fysiske rammer for Odense-klubben.

Den 55-årige formand for Odense Sport & Event, som er selskabet bag Superliga-klubben, afslører i podcasten »Stemmer fra Ådalen«, at han tydeligvis brænder for fodbold og har ambitioner om at føre den fynske klub op i den bedre halvdel af Superligaen og til deltagelse i europæiske turneringer.

Efter barndommen og de unge år på Sjælland har det også været Fyn, der har dannet rammen om Niels Thorborgs liv. Efter en studentereksamen i Sorø fik han i 1987 en HA fra Odense Universitet og tog derefter fat på at læse en HD i afsætning, som dog ikke er færdiggjort.

Grundstenen til den store koncern blev lagt, da Niels Thorborg i 1985 etablerede virksomheden VaskRent, som i 1992 skiftede navn til L'easy. Virksomheden blev drevet frem af massiv markedsføring med førnævnte Peter i front.

L'easy voksede pludseligt og voldsomt i 2005 med opkøbet af konkurrenten D:E:R, og uden for landets grænser havde L'easy allerede fra 1998 etableret sig i først Sverige og et par år senere i Norge.

Et forsøg på at etablere sig i Holland i 2005 varede kun frem til 2009, da afdelingen blev lukket igen. Men Niels Thorborgs foretagsomhed har foruden de nævnte ført ham til delvise ejerskaber og samarbejde med en lang række virksomheder og brancher.

Fyn og fynboerne har kvitteret for Niels Thorborgs indsats på øen med en lang række priser.

I 2004 modtog han Odense Erhvervsråds Erhvervspris. I 2012 var han initiativtager og meget aktiv i stiftelsen af Natteravnene i Odense, og Niels Thorborg modtog som første privatperson Natteravnenes ærespris i 2012. I sommeren 2013 deltog han i Odense Business Task Force, som var nedsat af Odense Kommunes byråd og kom med fem vækstanbefalinger til Odense.
Endelig blev Thorborg i 2013 udnævnt til Honorær Konsul af Belgien for Fyn og øer.

Nu tager Niels Thorborg fat på et nyt område, men det er ikke hans første bekendtskab med bankverdenen. I 2007 købte han aktiemajoriteten i Gudme Raaschou Bank, som i 2009 i forbindelse med finanskrisen væltede og blev overdraget til Finansiel Stabilitet med et stort tab til aktionærerne.

Peter og L'easy har stået for et af de få minusser i koncernen og været med til at »suge pengene« ud af Thorborg, som Luffe fra reklamerne siger. L'easys reklamering i 2013 udløste en bøde på 600.000 kr. efter en politianmeldelse fra Forbrugerombudsmanden for vildledende markedsføring samt manglende og mangelfulde kreditoplysninger.