Mange bilkøb i starten af 2019 lagde dæmper på salget i april

Frygt for stigende bilafgifter fik mange til at købe bil før 1. april, og siden har salget være mere afdæmpet.

Der blev solgt 16.183 nye biler i april, hvilket er et faldt på (Arkivfoto) Claus Fisker/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

De danske bilforhandlere havde ikke så meget at rive i i april, hvor salget af biler gik tilbage.

Der blev indregistreret 16.183 biler i april, hvilket er et fald på 12 procent sammenlignet med året før.

Tilbagegangen skal dog ses, i lyset af at salget i månederne inden har været stigende. Salget i marts var det højeste nogensinde.

Mange danskere havde nemlig valgt at fremrykke bilkøbet til før 1. april, hvor en række modeller ville blive ramt af afgiftsstigninger.

Det endte de dog med ikke at gøre, da regeringen og Dansk Folkeparti i marts besluttede at udskyde de stigende afgifter til årsskiftet 2020/2021.

»Selv om de nu er udskudt til udgangen af 2020, så havde mange allerede truffet deres købsbeslutning, inden aftalen faldt på plads«, skriver privatøkonom Louise Aggerstrøm Hansen fra Danske Bank i en kommentar.

»Derfor var det også forventet, at april måneds salg ville blive svagt, og vi skal frem til sommer, før vi for alvor ser en normalisering af tallene,« skriver hun.

Bilsalget bliver ofte brugt som et blandt mange pejlemærker til at vurdere tilstanden i dansk økonomi.

Louise Aggerstrøm Hansen vurderer, at bilsalget vil være med til at trække privatforbruget op i 2019 - uden at fremgangen dog vil være prangende.

Hun vurderer, at de danske forbrugere generelt set har plads i budgettet til at købe nyt indmad til garagen.

Det skyldes dels en sænkning af bilafgifterne i 2017, der har gjort det billigere at købe ny bil, og at det går godt i dansk økonomi.

»Mange danskere oplever en forbedret privatøkonomi i år,« skriver Louise Aggerstrøm Hansen.

»Det skyldes navnlig, at lønningerne generelt stiger noget hurtigere end priserne, og når friværdierne samtidig vokser i store dele af landet, så er der mere luft i økonomien også til bilkøb,« skriver hun.

/ritzau/