Mandagens aktier: Global optimisme trak FLS, DSV og Drilling til tops

Foto: BRENDAN MCDERMID
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De selskabsspecifikke nyheder var få, men til gengæld var der omfattende optimisme på de globale finansmarkeder, og det gavnede også de cykliske aktier på den danske børs, hvor FLSmidth, Maersk Drilling og DSV var trioen i toppen af C25-indekset. Det lukkede i 1180,60 efter en stigning på 0,7 pct. i forhold til fredagens lukkeniveau.

Det var ikke helt så prangende som på de europæiske markeder, hvor det fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks lå 1,0 højere ved danske lukketid.

»Vi har haft en grøn dag generelt på markederne trukket op af gode udtalelser omkring handelskonflikten fredag, om at man var nået konsensus om en aftale. I Europa bliver vi i særdeleshed løftet af udtalelser fra handelsministeren om, at man ikke behøver at indføre tariffer for europæiske biler,« konstaterer afdelingsdirektør Ole Kjær Jensen i Sydbank.

Den amerikanske handelsminister Wilbur Ross sagde i weekenden, at tariffer ikke er nødvendige efter konstruktive samtaler med bilproducenter fra Europa, Japan og USA.

»Det løfter jo ikke kun bilaktierne, men generelt de cykliske sektorer,« vurderer Ole Kjær Jensen.

»UNDERBEMANDET« MED CYKLISKE AKTIER

»Og der må vi jo så sige, at vi er jo lidt 'underbemandet' i C25, og derfor følger vi ikke helt med Tyskland, og det vi ser andre steder. vi er knapt så cykliske. Men FLSmidth, Mærsk, DSV og Maersk Drilling ligger ganske pænt i dag,« nævner Ole Kjær Jensen som cykliske aktier i det danske eliteindeks.

Maersk Drilling sluttede mandagens handel med et plus på 3,1 pct. til 389,80 kr., FLSmidth blev løftet 3,9 pct. til 252,90 kr. Mærsks B-aktie steg 1,2 pct. til 8882 kr., og DSV Panalpina steg 3,9 pct. til 725 kr.

For DSV Panalpinas vedkommende er der tale om, at aktien fortsætter sin sprint fra fredag, hvor regnskabet trak logistikaktien 7,4 pct. op. Med mandagens stigning er der igen tale om rekordkurs for aktien.

I bunden af C25 tabte Carlsberg 1,5 pct. til 941,80 kr., Chr. Hansen gik 0,6 pct. tilbage til 530 kr., og Tryg faldt 1,4 pct. til 187,20 kr. Det skete uden aktuelle selskabsspecifikke nyheder for de tre selskaber, der ofte karakteriseres som defensive.

»Det er den defensive side af sagen, den defensive del af indekset, der ligger i bunden,« noterer Ole Kjær Jensen.

ÆNDREDE KURSMÅL FOR DANSKE BANK OG NOVO

Mere selskabsspecifikt justerede en række finanshuse henover weekenden og mandag deres kursmål for Danske Bank, efter at banken fredag offentliggjorde regnskab for tredje kvartal og nedpræciserede forventningerne til året. Blandt andet Morgan Stanley, Deutsche Bank og JPMorgan reducerede kursmål for aktien, mens SEB omvendt løftede sit en smule.

Aktien i Danske Bank steg 1,7 pct. til 93,40 kr. efter et fald på 4 pct. fredag.

Novo Nordisk fik hævet sit kursmål hos amerikanske JPMorgan efter fredagens regnskab fra den danske medicinalgigant. Det lyder nu på 435 kr. mod tidligere 375 kr., fremgår det af Bloomberg News.

Også DZ Bank har hævet kursmålet for aktien til 315 kr. fra tidligere 295 kr., og Jyske Bank har løftet sit kursmål 410 kr. fra 385 kr. Novo Nordisk-aktien steg 0,4 pct. til 380,50 kr.

Demant steg 0,8 pct. til 179,20 kr. Morgan Stanley sænkede sit kursmål for aktien til 181 kr. fra 205 kr.

REGNSKABER FRA PARKEN OG JUTLANDER BANK

Blandt sidepapirerne var der regnskab fra Parken, som viste, at salget af Fitness.dk har været godt for Parken Sport & Entertainment, der oppræciserede forventningerne til hele 2019.

Parken ser nu en omsætning på 780-810 mio. kr., hvor spændet tidligere var på 760-810 mio. kr. Overskuddet for de første ni måneder af året var på 57 mio. kr. mod et underskud på 190,1 mio. kr. i de første ni måneder af 2018.

Aktien steg 5,1 pct. til 104 kr.

Jutlander Bank rapporterede højere udlån og en stor konverteringsaktivitet på realkreditområdet, som har været med til at løfte indtægterne hos banken i årets første ni måneder, hvor der også noteres stigning i kursreguleringerne og tilbageførte nedskrivninger på udlån, som også har trukket godt op i de samlede resultater.

Bankaktien sluttede handelsdagen med et plus på 1,1 pct. til 188 kr.

Proteseselskabet Össur har indgået en samarbejdsaftale med Alfred Mann Foundation, der giver det islandske selskab mulighed for at videreudvikle sensorsystemet IMES til brug i proteser.

Det meddelte selskabet mandag morgen. Aktien faldt 0,5 pct. til 584,20 kr.

Tilbage blandt eliteaktierne steg Vestas 0,3 pct. til 561,20 kr. Vindmølleproducenten er valgt som leverandør af ti møller med en kapacitet på 42 megawatt til et vindmølleprojekt i det nordlige Sverige.

/ritzau/FINANS

Henning Nielsen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans@ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk