Mandagens aktier: Ambu overstrålede resten i grønt julemarked

Julestemningen var i top på det danske aktiemarked mandag, hvor det danske eliteindeks gik på juleferie med en stigning på 0,9 pct. til 1258,88 godt hjulpet på vej af stigninger i Ambu, Novozymes og Royal Unibrew.

ARKIVFOTO: Juan Jose Gonzalez er topchef i milliardvirksomheden Ambu. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Dermed satte indekset også endnu engang ny lukkerekord.

Generelt var der tale om et volumentyndt marked, da flere handlere allerede i sidste uge lukkede bøgerne og gik på juleferie, og nyheder var der ikke mange af i løbet af handelsdagen.

Den grønne bølge skal ifølge Mads Zink, der er chefhandler i Danske Bank, blandt andet forklares med afsmitning fra det amerikanske.

»USA har haft det godt og havde det også godt i det meste af sidste uge, og det er det, der smitter af på Europa i dag, hvor specielt Danmark ligger fint til. Der er stadig fokus på, at der er kommet mere positive toner omkring handelskrigen mellem USA og Kina, og det er stadig den mest styrende faktor for markedet«, siger han.

Øverst i det danske C25-indeks landede Ambu med en stigning på 3,5 pct. til 113,25 kr. Ifølge chefhandleren uden bagvedliggende nyt.

»Jeg tror, der er mange, der er ved at positionere sig ind til de aktier, de tror, man skal ligge i i 2020, og der tror jeg, at Ambu er en af de aktier, som står højt på listen over, hvad folk synes er spændende«, forklarer Mads Zink.

Med op fulgte mandag Novozymes og Royal Unibrew med stigninger på henholdsvis 2,2 pct. til 326,90 kr. og 2,3 pct. til 613,80 kr., men igen uden nyt.

Topdanmark var mandag igen at finde i det danske eliteindeks, hvor aktien erstattede Maersk Drilling. Forsikringskoncernen vendte tilbage til det fine selskab med en stigning på 0,5 pct. til 329,80 kr.

I bunden af C25-indekset fandt man mandag Novo Nordisk, der faldt 0,1 pct. til 390,90 kr., og Rockwool, der faldt med 0,4 pct. til 1593 kr. Begge uden nyheder som baggrund.

Vestas kunne mandag fortælle, at selskabet har modtaget en repowering-ordre i Norge på 38 megawatt (MW).

Aftalen omfatter udskiftning af 15 Nordex-møller på 2,5 MW i Havøygavlen Wind Park med ni møller af typen V117-4.2 MW.

Vestas-aktien steg med 0,8 pct. til 674 kr.

KURSMÅLSÆNDRINGER OG SEKTORNYT

Uden for C25-indekset var Maersk Drilling i hopla med en stigning på 4,2 pct. til 435,60 kr. Aktien var formentlig positivt påvirket af sektornyt.

Norske Seadrill offentliggjorde nemlig mandag en kontrakt, der godt kunne tyde på bedring i markedet.

Aftalen, som Seadrill har indgået med Vår Energi, har en samlet kontraktsum på 302 mio. dollar og omfatter boreriggen West Phoenix, som kommer på boreopgaver i Balder-feltet i Nordsøen i perioden fra andet kvartal 2021 til tredje kvartal 2023.

»Det smitter nok lidt positivt af, at sektoren har det fint i dag, og det er med til at trække aktien op, men igen under relativt begrænset volumen,« vurderer Mads Zink.

ABG Sundal Collier løftede sit langsigtede kursmål for aktien i Roblon med 30 kr. til 165 kr. Der blev dog ikke fundet anledning til at ændre på salgsanbefalingen, fremgår det af data fra Bloomberg News.

Aktien i Roblon endte dagen 4,7 pct. højere til 200 kr.

/ritzau/FINANS