Lavere elafgift fra sommer skærer 350 kroner af elregningen i 2022

Som en del af en ny reformpakke blev et flertal i Folketinget fredag enige om at sænke elafgiften en god bid mere og tidligere, end det oprindeligt var planen.

Finansminister Nicolai Wammen (S) præsenterede sammen med en række ministre og lederne fra Radikale Venstre, SF, Kristendemokraterne og Dansk Folkeparti aftalen om første del en reformpakke fredag den 21. januar. Som en del af pakken blev politikerne enige om at sænke elafgiften mere end oprindeligt planlagt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fredag i den forgangne uge fik de prisstigningsramte elforbrugere en håndsrækning fra et flertal i Folketinget. Regeringen blev nemlig enig med SF, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne om at sænke elafgiften mere end planlagt allerede fra 1. juli i år.

Det sker som et led i den reformpakke, »Danmark kan mere I«, som regeringen og de fire partier blev enige om.

Elafgiften udgør i dag 90 øre per kilowatt-time. Ifølge energiaftalen fra 2018 skulle den sænkes gradvist til 79,6 øre per kilowatt-time i 2025. Men under indtryk af de kraftigt stigende energipriser er partierne blevet enige om at sænke afgiften med yderligere 14 øre fra 1. juli 2022, 16 øre i 2024-2029 og 17 øre fra 2030.

Dansk Energi har regnet på tallene og er nået frem til, at en gennemsnitsfamilie med et elforbrug på omkring 4.000 kilowatt-timer om året vil få en årlig besparelse fra 2022 på 700 kroner, hvis man medregner moms. Da afgiftsnedsættelsen først træder i kraft 1. juli i år, er der dog kun tale om en besparelse i år på omkring 350 kroner.

I 2030 er der til gengæld lagt op til en årlig besparelse på 850 kroner.

Det er primært husholdninger og erhverv, der ikke er momsregistrerede, der betaler elafgift.

Ikke sidste gang afgiften må sættes ned

Hos energiselskabernes brancheorganisation, Dansk Energi, glæder administrerende direktør Lars Aagaard sig over, at politikerne benytter sig af lejligheden til at sænke elafgiften, efter at blandt andre Dansk Energi længe har presset på for det.

»Hvis den danske elafgift var en elefant, så bliver den spist i ganske små bidder. Jeg havde selvfølgelig gerne set, at politikerne havde taget en større bid her og nu, men de 14 øre, prisen bliver sænket med her i 2022, er en håndsrækning til forbrugerne i en tid med voldsomme stigninger på energipriser,« skriver Lars Aagaard i en kommentar.

»Det fjerner dog ikke det faktum, at danskerne stadig kigger ind i en højere elregning i år,« tilføjer han.

Han opfordrer politikerne til at sænke afgiften yderligere og henviser til, at Danmark har Europas højeste afgift på el, hvilket rimer dårligt med den grønne omstilling og elektrificeringen af samfundet.

»Danmark har Europas højeste elafgift, og det kan hverken forsvares og forklares. Det er ikke en retfærdig måde at beskatte borgerne på, da den rammer personer med lave indkomster hårdere, fordi elregningen fylder relativt mere i deres budget,« skriver Lars Aagaard.

Han kalder afgiften helt ude af proportioner i forholdt til, hvor lidt CO₂ danskproduceret el udleder, og forudser, at det ikke bliver sidste gang, politikerne kommer til at nedsætte afgiften.

Indkalder til flere forhandlinger

Som en del af reformaftalen har Klima-, Energi- og Forsyningsministeren lovet at indkalde til forhandlinger, hvor yderligere tiltag vil blive drøftet.

Samtidig foregår der forhandlinger om de høje energipriser mellem regeringen og Folketingets partier. De tager udgangspunkt i, at regeringen i november 2021 afsatte 100 millioner kroner til en såkaldt varmepakke, som kommunerne kan søge tilskud fra til at hjælpe de borgere, der er hårdest ramt.

Hvad regeringen derudover har tænkt sig at spille ud med i forhandlingerne, er ikke klart endnu, men partier fra begge sider af Folketinget kræver, som tidligere omtalt i Berlingske, flere penge på bordet, enten til direkte tilskud eller til afgiftslempelser.