Konkursdronning skulle have 458.750 kr. for to timers arbejde

Da advokaternes salær skulle godkendes i skifteretten, var Kammeradvokaten parat til at betale Plesner-advokat Pernille Bigaard op mod en halv million for to timers arbejde med et omstridt konkursbo.

Kammeradvokatens bestyrelsesformand, Boris Frederiksen, lagde op til, at kollegaen Pernille Bigaard fra et af Danmarks store advokatfirmaer, Plesner, skulle have op mod en halv mio. kr. for to timers arbejde med et konkursbo. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rune Evensen

Kammeradvokatens bestyrelsesformand, Boris Frederiksen, lagde sidste år op til at tildele sin advokatkollega Pernille Bigaard fra Plesner 458.750 kr. i salær for to timers arbejde med et konkursbo, de to advokater behandlede i fællesskab. Det viser dokumenter fra en verserende sag i Østre Landsret.

Kammeradvokaten var i efteråret 2017 klar til at afslutte et af finanskrisens konkursboer, nemlig boet efter en vindmøllepark, som var en del af matadoren Martin Klüts' krakkede Sandgården-koncern. I november skulle regningen for arbejdet med boet – advokaternes salær – sendes af sted til skifteretten til godkendelse.

En advokat og senior manager fra Kammeradvokatens konkursafdeling mailede derfor 19. november 2017 konkurssagens afsluttende dokumenter, herunder boregnskab og salærindstilling til to advokatkolleger, som samarbejdede om konkursbehandlingen med Kammeradvokaten som såkaldte medkuratorer.

Konkursdronningen

De to var Pernille Bigaard fra Plesner, som er kendt som kurator eller konkursadvokat fra en stribe store konkursboer og ofte omtales som konkursdronningen. Den anden var Kristian Elvang fra det mindre advokatkontor Elvang & Partners. I e-mailen opfordrede Kammeradvokaten kollegerne til at vende tilbage hurtigt. Det hastede, da sagen skulle i skifteretten hurtigst muligt, gerne allerede dagen efter, stod der.

Dokumenter indleveret til landsretten viser, at Boris Frederiksen havde stået for hovedparten af arbejdet med konkursboet, mens Pernille Bigaard kun havde brugt to timer, og Kristian Elvang 40 timer på konkursbehandlingen. Boris Frederiksen indstillede et samlet salær på 970.000 kr. ekskl. moms. Alligevel skulle han og Pernille Bigaard hver tildeles 458.750 kr., mens Kristian Elvang skulle have 52.500 kr.

Boris Frederiksen, bestyrelsesformand hos Kammeradvokaten

»Mailen skulle sætte skub i processen med at få sagen afsluttet.«


Den usædvanlige salærfordeling blev dog aldrig en realitet. Kristian Elvang protesterede og henviste til en stående aftale om at fordele salæret med en tredjedel til hver. Boris Frederiksen, Pernille Bigaard og Kristian Elvang har i fællesskab behandlet en stribe konkursboer i Sandgården-koncernen, hvor vindmølleparken var et af koncernens datterselskaber.

Udøvede pres

Ifølge Boris Frederiksen var den salærfordeling, der blev foreslået i Kammeradvokatens e-mail til de to kolleger, et forsøg på at lægge pres på Kristian Elvang og dermed få sat skub i afslutningsprocessen.

»Jeg vidste, at vi var uenige om fordelingen af salæret, og mailen skulle sætte skub i processen med at få sagen afsluttet. Jeg mente, at salæret skulle fordeles blandt de tre kuratorer i forhold til timeforbruget, men Kristian Elvang forlangte at få en tredjedel, selv om Kammeradvokaten havde lavet det meste af arbejdet,« siger Boris Frederiksen.

Han bekræfter, at de tre kuratorer har fordelt salæret med en tredjedel til hver i de øvrige konkursboer i Sandgården-koncernen, men hvor arbejdet ifølge ham var væsentligt mere ligeligt fordelt. Boris Frederiksen kan ikke give nogen specifik forklaring på, hvordan det kom ind i salærindstillingen, at Pernille Bigaard skulle have op mod en halv mio. kr. for sin beskedne indsats.

Berlingske har spurgt Pernille Bigaard, hvorfor hun skulle have 458.750 kr. for to timers arbejde. Hun er ikke på sit kontor og skriver »efter hukommelsen« i en e-mail:

»Så vidt jeg husker, har jeg haft to timer på den sag og skal derfor have, hvad der svarer til to timers arbejde. Sagen har ligget hos Boris fra starten af, og vi andre er orienteret løbende, men jeg har ikke beskæftiget mig med sagen mere end de få timer.«

Kristian Elvang har ingen kommentarer.

Diskussionen om konkursadvokaters honorarer er gammel, og historier om advokater, der »kører tanken tom«, inden de afslutter et konkursbo, cirkulerer. Berlingske kunne forleden afsløre en intern e-mail sendt fra Kammeradvokaten til medkuratorerne ved afslutningen af konkursbehandlingen af Windpark Iven.

E-mailen drejede sig ifølge Kristian Elvangs udlægning om, hvor meget konkursadvokaterne kunne slippe af sted med at tage i salær i relation til kreditorerne. Boris Frederiksen karakteriserede dog e-mailen som »tæt på at være ligegyldig«, fordi det salær, der blev foreslået i e-mailen, blev sat ned efter at have været forbi hans skrivebord.