Kære aktionær, bliv hjemme fra generalforsamling

Årets bølge af generalforsamlinger skal gennemføres i stærkt beskåret udgave. Opfordringen fra børsselskaberne til deres mange hundredetusinder aktionærer er klar: Bliv hjemme. Det er svært helt at aflyse generalforsamlingerne – i så fald kan udbytter for milliarder ikke udbetales. Men årets generalforsamlinger kan blive forløberen for fremtidens digitale generalforsamlinger.

 
Få overblik over coronavirussen, som spreder sig verden over, i videoen her. Video: Ida Marie Odgaard, Reuters, Ritzau Scanpix. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Landets største børsselskaber står foran forårets bølge af generalforsamlinger med én fælles opfordring til sine hundredetusinder af aktionærer: Bliv hjemme og live-stream generalforsamlingen på nettet.

Børsselskaber på stribe tager selv en række forholdsregler for at mindske risikoen for coronasmitte og coronakarantæne mest muligt ved disse arrangementer. Ingen frokoster og buffetter, ingen kager, blot vand, kaffe og hos Carlsberg friskbrygget øl. Mere fysisk adskillelse blandt de fremmødte samt en række andre sikkerhedsforanstaltninger.

Danske Bank opfordrer sine aktionærer til at blive hjemme fra generalforsamlingen på grund af coronakrisen. Men selv om bankens generalforsamling gennemføres i beskåret udgave, må formand Karsten Dybvad (th.) og topchef Chris Vogelzang  imødese en maratonforestilling med lange og udsigtsløse debatter fra få, private aktionærer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Coronavirussen er især farlig for ældre mennesker. Netop generalforsamlingerne er karakteriseret ved, at flertallet af de fremmødte er ældre mennesker, typisk i 60- og 70-årsalderen. Risikoen er derfor større end ved mange andre, større forsamlinger.

»Årets generalforsamlinger er normalt en paradeforestilling.«


Mange direktører og bestyrelsesmedlemmer bliver hjemme

Årets generalforsamlinger er normalt en paradeforestilling med hele bestyrelsen og den samlede øverste ledelse på podiet eller på de forreste rækker. Men sådan bliver det ikke i år.

Frygten for, at topledelsen rammes af smitte eller risikerer at komme i karantæne har fået flere børsselskaber til at skære kraftigt ned på hvilke bestyrelsesmedlemmer og direktører, der fysisk møder op. Typisk er det alene formand og topchef, måske sekunderet af næstformand og finanschef, mens resten af toppen må blive hjemme.

Flere børsselskaber oplyser, at mange udenlandske bestyrelsesmedlemmer bliver hjemme og følger generalforsamlingen digitalt.

En række selskaber er blevet opfordret til helt at aflyse generalforsamlingen. Det giver mening, når man tænker på, at generalforsamlinger er paradeforestillinger, hvor alt er lagt til rette på forhånd. Typisk styret af en gruppe af de største aktionærer.

En konkret aflysning kommer imidlertid ikke på tale, selv om det i yderste konsekvens kan blive nødvendigt at aflyse den fysiske generalforsamling og i stedet afholde generalforsamlingen digitalt.

Der er nemlig en meget vigtig grund til at afholde generalforsamling, eftersom det er den formelle vedtagelse af regnskabet og dermed også dividendeudbetalingen. En total aflysning vil resultere i, at børsselskaberne ikke kan foretage udbetalinger af de mange milliarder i udbytte til aktionærerne. Den samlede udbyttebetaling løb i 2019 op i næsten 70 milliarder kroner.

»Det kan dog i yderste konsekvens blive nødvendigt at aflyse den fysiske generalforsamling og i stedet afholde generalforsamlingen digitalt.«


Derfor tyder alt på, at generalforsamlingerne vil blive afholdt, men i begrænset fysisk form eller som en ren digital forestilling. Novo Nordisk har aflyst aktionærmøderne op til generalforsamlingen, og sådan er det hele vejen rundt: Der er skåret kraftigt ned for aktiviteterne.

Som aktionær er det en god idé løbende at følge udviklingen på de respektive børsselskabers hjemmesider. Den kan ændre sig fra dag til dag afhængig af udmeldingerne fra sundhedsmyndighederne.

En forsmag på fremtiden

Carlsberg og DSV afholder generalforsamling på mandag 16. marts. Danske Bank 17. marts, og i ugen efter er det A.P. Møller - Mærsk og Novo Nordisk – for at blot at nævne et par af de mest besøgte generalforsamlinger, hvor udbytter for adskillige milliarder kroner bliver konfirmeret.

»En af de kraftigste opfordringer til at blive hjemme kommer fra Danske Bank.«


En af de kraftigste opfordringer til at blive hjemme kommer fra Danske Bank: »Som alternativ til at møde op fysisk på generalforsamlingen opfordrer vi således alle vores aktionærer til at følge generalforsamlingen via livestreaming på InvestorPortalen. Vi opfordrer ligeledes vores aktionærer til at stemme enten pr. brev eller pr. fuldmagt.«

Samtidig opfordrer banken sine aktionærer til ikke at tage rådgivere og andre ledsagere med til generalforsamlingen. Banken selv skærer ned på fremmødte fra banktoppen. Kun bankens formand Karsten Dybvad, næstformanden Jan Thorsgaard Nielsen samt topchefen Chris Vogelzang og finansdirektør Jacob Aarup-Andersen møder frem foran aktionærerne.

Flere end 1.000 af Danske Banks 280.000 aktionærer har tilmeldt sig årets generalforsamling i K.B. Hallen i København. Færre møder dog nok op. Netop Danske Bank-generalforsamlingen hører traditionelt til de mere dramatiske af slagsen. Og der er da også i år lagt op til en maratonforestilling med hidsige træfninger mellem enkelte, private aktionærer og bankbestyrelsen.

Ingen tvivl om, at stigningen i bestyrelsens honorar, bestyrelsesforsikringer og andre ledelsesspørgsmål vil komme til debat. Samt selvfølgelig følgerne af hvidvaskskandalen i Estland og bølgen af retssager i denne forbindelse.

Særligt interessant ved de kommende ugers generalforsamlinger bliver det, om generalforsamlingerne fremover kan skifte karakter fra at blive afholdt fysisk til alene at blive afholdt digitalt.

Generalforsamlinger i den klassiske form synes på vej til at have overlevet sig selv. Det er vigtigt, at aktionærdemokratiet opretholdes, og at alle aktionærer kan komme til orde, men den fysiske generalforsamling er både dyr, tung og ligegyldig for selve beslutningsprocessen.

2020-udgaven kan således blive forløberen til fremtidens digitale generalforsamlinger.

Jens Chr. Hansen er Berlingskes erhvervskommentator

»2020-udgaven kan således blive forløberen til fremtidens digitale generalforsamlinger.«