K-profil revser statsgaranti på boliglån: »Vi skal jo ikke have en erhvervsminister, som også skal være bankdirektør«

Regeringen lægger op til at give statsgaranti på realkreditlån i landdistrikterne, hvor realkreditinstitutterne ellers siger nej. Ædelt motiv, men helt forkert løsning, mener De Konservative. Venstre afventer yderligere oplysninger.

De Konservatives erhvervsordfører, Mona Juul, mener ikke, at der skal være statsgaranti på realkreditlån i landdistrikterne. Arkivfoto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen foreslår et »stort og strukturelt« tiltag, som skal gøre det »lettere for danskerne at låne til drømmehuset« og give sektoren et »afgørende rygstød«.

Sådan siger erhvervsminister Simon Kollerup (S) om en ny model med statsgaranti på dele af realkreditbelåningen til boligkøb, som ifølge Erhvervsministeriet aldrig er set før i Danmark.

Og det er der en grund til, mener Mona Juul, erhvervsordfører hos De Konservative:

»Vi skal jo ikke have en erhvervsminister, som også skal være bankdirektør. Jeg synes, det er et ædelt motiv, men det er ikke den rigtige løsning,« siger hun.

Hun henviser til, at over halvdelen af de afslag, der i dag gives, skyldes økonomiske udfordringer.

»Så hjælper det jo ikke noget, om det er den ene eller den anden, der går ind og vurderer det. Jeg synes, vi har et velfungerende marked, og jeg har meget svært ved at se, hvorfor et realkreditinstitut, som kun har ét eneste produkt på hylden, ikke skulle have lyst til at sælge det,« siger Mona Juul og tilføjer:

»Vi har alle hørt om nogle, der har haft udfordringer, men så må vi undersøge hvorfor. Det kan jo være, fordi man politisk har besluttet at stramme skruen på de her lån. I bund og grund er det os selv, der via Finanstilsynets rolle som vagthund styrer, hvad vi ønsker, så det kunne vi kigge på til at starte med.«

Statsgaranti

Regeringen foreslog mandag, at der indføres en model med statsgaranti på realkreditbelåningen på mellem 60 og 80 procent af boligens værdi. Den skal gælde i postnumre med kvadratmeterpriser på under 8.000 kroner.

Modellen kan bruges i tilfælde, hvor realkreditinstitutterne ikke tilbyder belåning på grund af usikkerhed om ejendommens værdi i visse områder.

Regeringen vil dermed give bedre adgang til lån for borgere i landdistrikterne, mens institutternes risiko for tab mindskes.

»Det er grundlæggende urimeligt, hvis det er dit postnummer, der afgør, om du kan låne til drømmeboligen eller starte ny virksomhed op. I mange år har vi hørt, at affolkningen i yderområderne var en definitiv trend, og at der ikke kunne gøres noget. Sådan forholder det sig ikke. Vi skal sikre bedre muligheder i landdistrikterne og på den måde skabe et Danmark i balance,« siger Simon Kollerup i en pressemeddelelse.

Desuden lægger regeringen op til, at det bliver nemmere at optage lån til nye virksomheder via Vækstfonden, hvor man ønsker at ophæve den nuværende lånegrænse på én million kroner for det såkaldte vækstlån.

Venstres boligordfører, Heidi Bank, understreger, at det er vigtigt, at Danmark er »attraktivt og muligt at bo i«:

»Derfor kigger vi også på det her, men vi mangler stadig svar fra regeringen på en masse spørgsmål. Udfordringerne i landdistrikterne er mere komplekse end bare boligmarkedet, så det skal også ses i en større sammenhæng med eksempelvis arbejdspladser, erhvervsudvikling og helt nødvendig infrastruktur. Det vil vi gerne se på, men vi har brug for nogle mere konkrete svar fra regeringen, inden vi kan tage stilling,« siger hun.

Erhvervsministeriet henviser til Socialdemokratiets finansordfører Christian Rabjerg Madsen. I et interview med Berlingske afviser han kritikken:

»I årevis har man talt om den her problemstilling, nedsat kommissioner og de borgerlige har sagt, at der er et problem, men der ikke blevet gjort noget. Hvis vi skal have et land der, hænger sammen, så skal det være muligt at købe fast bolig, også i de postnumre med længere mellem husene.«

Han kalder muligheden for at købe fast ejendom for »ilttilførslen« og »forudsætningen« i landdistrikterne. Adspurgt til, om ikke realkreditinstitutterne afviser lån på grund af politiske regler, svarer han:

»Det mener jeg ikke. Vi skal have en realkreditsektor, som er solid, og en samlet husfinansieringsbranche, som er solid, men det er mit indtryk, at der i for mange banker har bredt sig en for høj grad af modvilje mod at låne ud i de her områder, alene fordi man kigger på områderne fremfor den enkelte kunde. Så er problemet, at bankernes afslag begrundet i en øget risiko bliver det en selvopfyldende profeti,« siger Christian Rabjerg Madsen.