Ja, der er brug for hårde domme for økonomisk kriminalitet

Den økonomiske kriminalitet i Danmark er stigende. Der er for mange banditter i habitter. Det risikerer at smadre tilliden i erhvervslivet. Uden tillid ingen forretning. I denne uge er der en ny runde i Hesalight-sagen

Stifter og direktør i Hesalight Lars Nørholt blev idømt syv års ubetinget fængsel. Dommen er anket. Den økonomiske kriminalitet er stigende og risikerer at underminere den afgørende tillid i erhvervslivet. Arkivfoto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Indrømmet, de ligner ikke umiddelbart hårdkogte forbrydere, som vi kender dem fra drama- og krimifilm.

De er velklædte, jakkesættet sidder som det skal, de er præsentable, overbevisende og insisterende, ofte veltalende netværksmestre, der udadtil kan kunsten at skabe og afslutte en hurtig forretning. Men vær på vagt. De er mere skadelige for den gensidige tillid i samfundet end den traditionelle bankrøver eller skumle forbryder.

Bag facaden er der tale om løgnagtige, manipulerende og skruppelløse ledere, der (desværre) har fået indflydelse i erhvervslivet. De er blevet givet en position og en tillid, som gør dem farlige. De har en besættelse af at stjæle andre folks penge og er klar til at tage alle midler i brug.

»Bag facaden er der tale om løgnagtige, manipulerende og skruppelløse ledere, der (desværre) har fået indflydelse i erhvervslivet. De er blevet givet en position og en tillid, som gør dem farlige«


I denne uge skrives endnu et kapitel i Hesalight-skandalen. I en sag, hvor der ikke findes helte. Forrest i skudlinjen står idémanden og »opfinderen« af led-lampevirksomheden Hesaligth, Lars Nørholt.

Han blev tidligere på året fundet skyldig i omfattende svindel. Dommen lød på syv års ubetinget fængsel – en af de hårdeste domme overhovedet for økonomisk kriminalitet i Danmark. Dommen er anket.

I denne uge handler det om konkursboets erstatningskrav på 200 mio. kr. mod Hesalight-ledelsen, ligesom kurator i konkursboet, advokat Henrik Selchau Poulsen fra Bruun & Hjejle, også har trukket Hesalights revisor ind i erstatningssagen.

Blandt de andre navne i den liga er Stein Bagger, Amanda Jacobsen, Bent A. Nielsen, Steen Gude, Klaus Riskær, Poul Fischer, Bjørn Stiedl, John Trolle og mange flere. Listen er alt for lang. Snart skriver også Britta Nielsen sig ind i kredsen af svindlere, som har misbrugt en betroet stilling og misbrugt en tillid.

»Det er naivt at tro, at vi kan undgå typer som Lars Nørholt og Stein Bagger.«


Domstolene har over de seneste par årtier skærpet dommene for økonomisk kriminalitet meget betydeligt. Det er nødvendigt. Smuldrer den gensidige tillid i erhvervslivet, smuldrer også grundlaget for at have et effektivt erhvervsliv. Her gælder ikke det gamle mantra om, at tillid er godt, kontrol er bedre. Hvor der ikke er tillid, kan der ikke skabes forretning.

Økonomisk kriminalitet er typisk sager om underslæb, bedrageri, mandatsvig, skyldnersvig, skattesvig, momssvig og afgiftssvig. Ofte komplicerede sager, som er svære at trevle op. Den særlige sagkundskab i disse sager ligger typisk i bagmandspolitiet, mens de enkelte politikredse ofte ikke har hverken ressourcer eller den særlige viden til at tackle disse sager.

Den økonomiske kriminalitet er stigende, og det er voldsomt bekymrende. Stiger den økonomiske kriminalitet, falder den gensidige tillid i erhvervslivet. Vi ser det i disse år i finansen, hvor sektoren er sovset ind i så meget kontrol, at det truer med at nedbryde den tillid, der er et livsgrundlag for en finansiel sektor. Det er et resulat af finanskrisens meget lange skygge.

Det er naivt at tro, at vi kan undgå typer som Lars Nørholt og Stein Bagger. De vil altid findes, og de vil altid forsøge at finde sprækker og huller i systemet og forsøge at misbruge den høje tillid, vi igennem mange årtier har opbygget i dansk erhvervsliv.

Derfor må vi nødvendigvis gøre livet sværere for dem. Internt i virksomhederne skal man lære også at bruge »sund-fornuft«-knappen. Samtidig må investorer, revisorer og andre rådgivere som advokater steppe op og mindske hullerne i systemet.

Får vi ikke bugt med den stigende økonomiske kriminalitet risikerer tilliden og risikovilligheden at gå tabt og trække tæppet væk under et ellers effektivt og sundt dansk erhvervsliv.

Jens Chr. Hansen er Berlingskes erhvervskommentator