Ingen kender vinderen i USA – men herhjemme vinder boligkøberne første valgrunde

De amerikanske renter falder som følge af, at det amerikanske præsidentvalg tegner til at blive mere spændende, end de fleste havde forudset. Ifølge økonomer vil det smitte af på europæiske renter og dermed også de danske boligrenter.

Donald Trump har allerede udråbt sig selv til sejrherre i præsidentvalget, hvilket giver udsigt til længere uro og usikkerhed om valgresultatet. Ifølge økonomer kan det presse renterne endnu længere ned. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mandel Ngan/AFP/Ritzau Scanpix

Det bliver tæt. Meget tæt. Kampen om at blive USAs præsident ser ud til at blive en gyser, hvor Republikanernes kandidat, Donald Trump, lige nu er bookmakernes favorit til fire år mere i Det Hvide Hus.

Usikkerheden om valget har sendt de amerikanske renter ned. Ifølge Søren V. Kristensen, cheføkonom i Sydbank, og Kim Fæster, chefanalytiker i Jyske Bank, skyldes det, at der lige nu er udsigt til en splittet kongres. Og det betyder med al sandsynlighed, at der ikke vil komme en lige så stor hjælpepakke, som hvis Demokraterne og Joe Biden havde vundet mere suverænt.

»Udsigten til mindre stimuli betyder, at renterne bliver presset ned. De europæiske renter vil højst sandsynligt følge med og afspejle den amerikanske udvikling,« siger Søren V. Kristensen.

Og faldende europæiske renter er umiddelbart gode nyheder for danske boligkøbere, vurderer Kim Fæster.

»Det kan blive billigere for eventuelle boligkøbere i Danmark, fordi de skal ud at finansiere til en lavere rentesats, end de skulle i går,« siger han.

Ifølge chefanalytiker i Totalkredit, Sune Malthe-Thagaard, kan en optrapning af stridighederne om valgresultatet give øget uro på de finansielle markeder de kommende dage og få renterne til at falde yderligere. Det er derfor ikke umuligt, at kursen på 0,5 procentlånet med afdrag kan komme op og blive rigtigt interessant i den kommende tid, vurderer han.

»Det vil både gavne boligkøbere, der står over for at købe et hus eller en lejlighed, men også for de boligejere, der gerne vil konvertere til en lavere rente,« siger chefanalytikeren.

Meget kan stadig ske

Donald Trump har allerede udråbt sig selv og Republikanerne som vindere af valget. Det tyder umiddelbart på, at der vil være uro omkring valgresultatet, hvilket ifølge Søren V. Kristensen kan presse renterne endnu længere ned.

»Uro omkring valgresultatet kan betyde, at renterne i specielt Danmark kan falde meget mere, end vi har set de amerikanske renter gøre indtil nu,« vurderer han.

Kim Fæster mener, at det er positivt, at renterne vil falde i Danmark og Europa, fordi det kan sætte yderligere gang i investeringer og boligkøb.

Sune Malthe-Thagaard vurderer omvendt, at en hurtig afklaring med Joe Biden som vinder kan få rentepilen til hurtigt at pege opad igen. Det skyldes, at mange forventer, at han vil føre en mere lempelig finanspolitik end Donald Trump.

»For at Biden kan føre sin mere lempelige finanspolitik, hvor den føderale regering pumper flere milliarder ud i amerikansk økonomi, kræver det dog, at han kan få det igennem Kongressen. Og det er ikke givet i øjeblikket, at demokraterne får et klart flertal her,« siger han.

Du kan følge Berlingskes liveblog om det amerikanske præsidentvalg her.

LÆS MERE