IFU slår kapitalrekord i verdensmålsfond

Investeringsfonden for udviklingslande har fået et rekordhøjt tilsagn om investeringer til en ny verdensmålsfond. Det er godt nyt, da private investeringer er nødvendige for at nå verdensmålene, siger forsker, som dog påpeger, at der er udfordringer.

En af IFUs verdensmåls investeringer er sat i blåbærproduktion i det sydlige Afrika. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ermal Meta
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Knap fem mia. kroner er det lykkes Investeringsfonden for udviklingslande, IFU, at indsamle til en ny fond, der skal investere med udgangspunkt i FNs verdensmål.

Beløbet er rekordhøjt for IFU, der har kombineret offentlige og private investeringer i udviklingsprojekter siden 1967, fortæller fondens direktør, Torben Huss.

»Ambitionen med fonden er både at understøtte FNs verdensmål og give et fornuftigt afkast. Det tror jeg tiltaler investorerne, som i stigende grad søger alternative investeringer. Og vores historik viser, at vi kan fremme udvikling og komme ud med et afkast,« siger direktøren.

60 pct. af kapitalen i IFUs verdensmålsfond bliver dækket af private investorer, herunder pensionskasserne PKA, PensionDanmark, JØP og DIP, PFA, Pensam og ATP. Det offentlige bidrager med de resterende 40 pct. af midlerne.

Målsætningen er, at fonden skal give et årligt afkast på 10-12 pct., og investeringerne vil særligt rette sig mod energi og klima, landbrug og infrastruktur, forklarer Torben Huss.

»Indtil videre har vi investeret i et solcelleanlæg i Ukraine og i blåbærproduktion i det sydlige Afrika,« fortæller IFU-direktøren og tilføjer, at fonden er tæt på at få flere aftaler i hus.

Flere private investeringer i udvikling

FNs verdensmål blev præsenteret på en konference i Etiopiens hovedstad Addis Ababa i 2015. Det 17. og sidste verdensmål mønter sig direkte på nødvendigheden af flere partnerskaber mellem den offentlige og private sektor.

Lars Engberg-Pedersen, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, DIIS, har generelt set en bevægelse i Danmark mod flere private investeringer i udvikling.

»Til dels i det offentlige, hvor både den nuværende og forrige regering har haft en ambition om at sikre flere private investeringer i udvikling. Men også i det private, hvor flere virksomheder orienterer sig mod verdensmålene,« siger forskeren.

Han mener grundlæggende, det er en fantastisk nyhed, at IFU tiltrækker flere midler, men påpeger, at der er udviklingsområder, private investeringer ofte ikke berører.

»Det er nemmere at få afkast i nogle sektorer end i andre. Hvis man vil undgå brugerbetaling, er sundheds- og uddannelsessektoren, hvor mange lande har et stort behov for investeringer, meget svært at få dækket med privat kapital,« siger Lars Engberg-Pedersen:.

»Hvad angår store investeringer, som dem IFU laver, vil investeringerne desuden ofte gå uden om de fattigste og skrøbeligste lande, hvor der er størst problemer med at nå verdensmålene, fordi det er svært at etablere store projekter.«

IFUs verdensmålsfond blev oprettet sommeren 2018.