Hotelbranchen holder fast i kritik af afskaffet regel: »Den har hele tiden været meningsløs«

Brancheorganisationen for hotel-, restaurant- og turisterhvervet, Horesta, er glad for afskaffelsen af seksdagesreglen i genåbningens fase fire, men holder fast i, at den i deres øjne hele tiden har været meningsløs.

Hotellerne i København har været hårdt ramt af seksdagesreglen i løbet af sommeren, der ifølge Horesta har betydet et fald i omsætningen på 70 til 80 procent. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hotellerne og borgmestrene i København har længe protesteret imod seksdagesreglen, der indebar, at udenlandske gæster skulle booke minimum seks overnatninger for få lov til at rejse ind i landet.

Fredag aften præsenterede partierne Folketingets aftale om genåbningens fase fire, der blandt andet indebærer en afskaffelse af reglen. Og det glæder hotellernes brancheorganisation, Horesta.

»Vi er rigtig glade for, at det endelig er blevet afskaffet. Vi har kæmpet indædt for det i lang tid,« siger Horestas politiske chef, Kirsten Munch Andersen.

Reglen blev indført 15. juni i forbindelse med Danmarks genåbning af grænserne mod Tyskland, Norge og Island. Siden er den blevet lempet over for Norge og enkelte regioner i Sverige og Tyskland, men fastholdt over for alle andre lande, som Danmark har åbnet for.

»Det har hele tiden været en meningsløs regel, som specielt har forhindret udenlandske gæster i at komme til København,« siger Kirsten Munch Andersen.

København hårdt ramt

Horesta skriver i en pressemeddelelse, at seksdagesreglen særligt har ramt de københavnske hoteller, som i løbet af sommeren har haft en omsætning på 20-30 procent af det normale.

Samtidig viser et internt notat fra Københavns Kommune, som Berlingske har fået indsigt i, at udenlandske gæster fra juni til august foretog 90 procent færre overnatninger i hovedstaden sammenlignet med samme periode i 2019. Selv om Kirsten Munch Andersen glæder sig over reglens afskaffelse, forventer hun ikke, at det vil betyde fyldte hotelværelser fra nu af.

»Vi forventer ikke, at bookingerne flyver ind i ordrebøgerne, men der er mulighed for at tiltrække gæster igen,« siger hun.

De nuværende hjælpepakker udløber ved udgangen af august. Derfor appellerer Kirsten Munch Andersen også til Folketingets partier om nye kompensationsordninger til at dække den tabte omsætning, som heller ikke i den nærmeste fremtid kan komme op på et bæredygtigt niveau.

»Nye kompensationsordninger er usandsynligt vigtige. Virksomhederne kan ikke blive ved med at betale en stor del af regningen selv uden at blive kompenseret, når de ikke har en indtægt,« siger hun.

En anden del af aftalen, som partierne præsenterede fredag, er, at den tilladte åbningstid for barer, restauranter og cafeer udvides fra midnat til klokken 02.00, forudsat at der ikke lukkes nye gæster ind efter klokken 23.00. Også det element i genåbningens fase fire tager Horesta godt imod.

»Der foregår en fest udenfor efter midnat alligevel, så vi er meget positive over for, at man kan flytte festen indenfor i mere trygge og regulerede rammer,« siger Kirsten Munch.