Her er professoren, der fik sat din skat ned

50 år torsdag. Claus Thustrup Kreiner har som professor i økonomi gravet dybt i, om lavere skat på arbejde giver danskerne lyst til at arbejde mere.

Claus Thustrup Kreiner er professor i økonomi på Københavns Universitet. Han var i tre år med i formandsskabet for Det Økonomiske Råd og med i den daværende VK-regerings Skattekommission. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

Man kan næsten sige, at Claus Thustrup Kreiner er professoren, som var med til at give danskerne lavere skat. Han var i hvert fald med til at skabe grobund for Forårspakke 2.0, der sænkede bundskattten og forhøjede grænsen for topskatten.

Claus Thustrup Kreiner er samtidig en af de personer, der ved mest om, hvad lavere skat betyder for danskernes lyst til at arbejde. Og så er han efter sigende god til at undervise de studerende på økonomistudiet på Københavns Universitet.

7. november fylder han 50 år. Han har tidligere været med i formandsskabet for Det Økonomiske Råd, og i den periode var han ikke bleg for at komme med mere ubehagelige budskaber til danskerne.

Da den daværende borgerlige regering tilbage i 2011 gennemførte tilbagetrækningsreformen sammen med de Radikale og Dansk Folkeparti, sagde Claus Thustrup Kreiner som vismand, at det var en vidtgående og rigtig reform, men at det ikke var nok. Reformen skar kraftigt ned på efterlønnen og var med til at hæve folkepensionsalderen for på længere sigt at skaffe flere penge til dansk økonomi.

Thustrup Kreiner mente, at man også skulle tage fat på de boligskatter, der var fastfrosne på grund af skattestoppet. Og han mente, ligesom tilfældet med efterlønnen, at jo før man tog fat på det problem desto bedre. Efterfølgende kan man sige, at Claus Thustrup Kreiner dengang ikke helt lykkedes med vismændenes mission på det område.

Den akademiske vej

Claus Thustrup Kreiner er uddannet økonom eller mere præcist cand.polit fra Københavns Universitet tilbage i 1994. Han er søn af den tidligere konservative kulturborgmester i København, Hans Thustrup Hansen. Faderen var ligeledes uddannet økonom fra Københavns Universitet, og han var i ni år den første og sidste borgmester for Magistratens 6. afdeling, der var skatteafdelingen.

Men i modsætning til faderen har Claus Thustrup Kreiner ikke haft politiske ambitioner, og han har udelukken valgt den akademiske vej. Fire år efter, at Claus Thustrup Kreiner blev uddannet økonom, fik han en ph.d.-grad, der for mange kan være første skridt til en egentlig forskerstilling.

Det var det også for Thustrup Kreiner, der blev professor i økonomi ved Københavns Universitet i 2005. En stilling, han har bestridt lige siden. På universitetet har han i mange år undervist de unge håbefulde studerende i mikro- og makroøkonomi. Det er han så god til, at han to gange har modtaget »Den Usynlige Hånd«, der er en udmærkelse til en underviser på studiet. Den bliver uddelt efter indstillinger fra de studerende.

I den internationale forskerverden er han blevet særlig anerkendt for sine bidrag inden for offentlig økonomi, ulighed og adfærdseffekter af økonomisk politik, og han er aktiv internationalt i rådgivende udvalg, redaktion af tidsskrifter og ledelse af forskningsnetværk.

For ti år siden blev han medlem af den daværende VK-regerings skattekommission, der havde den tidligere socialdemokratiske skatteminister Carsten Koch som formand. Skattekommissionen skulle se på, hvordan man kunne få sænket skatten på arbejde. Men det skulle ske, uden at man hævede skatten for boligejerne.

Skattekommissionens arbejde blev grundlaget for Forårspakke 2.0, der blev indgået mellem den daværende regering og Dansk Folkeparti. Den trådte i kraft ved indgangen til 2010.