Han er Esplanadens godfather - her er løftet, han mangler at indfri

Mærsk-bossen Søren Skou har sat aktionærerne på pinebænken. Olien er solgt fra, et rederi er købt til, og omkostningerne presset ned – meget er lykkedes for Søren Skou i Danmarks måske største transformation nogensinde. Men, men, hvor er bonussen til aktionærerne? Mærsk har svært ved at omsætte opkøb og frasalg til gyldne aktionærkroner.

Det er svært at slå et smil af Mærsk-topchefen, Søren Skou. Den historiske tranformation er da heller ikke fuldført. Kontrakter og frasalg er på plads, men, men, aktionærerne må stadig se langt efter de gyldne afkast. Aktionærernes tålmodigheden er sat på en hård prøve. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jacob Gronholt-Pedersen/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Topchefen i A.P. Møller - Mærsk, Søren Skou, er lykkedes med rigtigt mange ting, siden han tog over efter et dramatisk direktionsskifte i juni 2016. Ikke bare er han Mærsk-mand om en hals. En række skift både i direktion og bestyrelse igennem de allerseneste år har gjort Søren Skou til Esplanadens godfather.

Søren Skou har leveret på den hovedopgave han fik i 2016. Nemlig en historisk transformation af Mærsk-konglomeratet med frasalg af olieaktiviteterne og opkøb af Hamburg Süd til en toptunet, digital og effektiv container- og logistikvirksomhed. Verdens største af slagsen. Fortsat med fokus på forretningerne på havet.

»Søren Skou & co. har (endnu ikke) formået at få udløst gevinsterne til aktionærerne. Mærsk-aktien hænger fast i dyndet og usikkerheden til fremtiden.«


Men. Fordi der er nemlig et stort men. Søren Skou & co. har (endnu ikke) formået at få udløst gevinsterne til aktionærerne. Mærsk-aktien hænger fast i dyndet og usikkerheden til fremtiden. Aktien handles til en kurs/indre værdi under 1, og det betyder, at aktiemarkedet ikke har tillid til værdien af de bogførte aktiver. Transformationen blev netop sat i værk for at dyrke ekstra gevinster frem til aktionærerne.

På torsdag sender Søren Skou sit fjerde årsregnskab på gaden. Tallene for 2019 rummer næppe overraskelser. Pæn fremgang som skitseret i løbet af 2019, blandt andet også med et par opjusteringer undervejs. Samlet set en driftsindtjening på mellem 5,4 og 5,8 mia. dollar – altså omkring 35-40 mia. kroner. Godkendt og som forventet.

»Mærsk har pengene, men har de også viljen? «


Den store interesse derimod vil samle sig om Søren Skous udmelding om fremtiden. Her er et par nedslag.

- Mærsk arbejder hårdt på, at få et bedre match mellem aktiviteterne på havet (skibene) og så de alt for få aktiviteter på land (logistik, mæglere, spedition etc.). Profitten er større på land end til havs. Spørgsmålet er, om der skal investeres stort og konkret på dette område. Mærsk har pengene, men har de også viljen?

- Søren Skou er kendt for sit fokus på omkostningerne. Ikke bare de løbende omkostninger, men i Mærsk-regi særligt den såkaldte Capex. Altså større investeringer i kapitalaktiver som skibe, havne og lignende. Mærsk har modsat konkurrenterne sat nybygningsordrerne i bero.

Det hjælper på finanserne her og nu, men mistimer man nye ordrer, risikerer Mærsk-rederiet at blive sejlet agterud. Det kan være en hårfin balance. Konkurrenterne har store nybyningsordrer undervejs. Spørgsmålet er, hvor længe Søren Skou tør vente, og om Mærsk-topchefen på torsdag melder ud om evt. nye ordrer.

- A.P. Møller - Mærsk har i en årrække været førende i branchen med hensyn til klimaforbedrende tiltag. Klima er hot som aldrig før. Har Søren Skou nye klima- og bæredygtighedsesser i ærmet, så Mærsk ikke bare kan fastholde men udbygge sin førerpositi

- På det helt nære område må det forventes, at Søren Skou også kommer ind på konsekvenserne af den aftagende globale vækst, herunder ikke mindst væksten i Kina – samt selvfølgelig de foreløbige konsekvenser af Corona-virussen.

Trods sine kun knap fire år som topchef i A.P. Møller - Mærsk er Søren Skou Esplanadens grand old man. Hele direktionen med undtagelse af Søren Skou er skiftet ud. Søren Skous nære fortrolige Claus V. Hemmingsen fulgte med over ved frasalg af olien. Andre er blevet presset ud og andre igen har søgt nye græsgange. Til stor overraskelse for selvforståelsen på Esplanaden.

Også i bestyrelsen er der skiftet kraftigt ud. Formanden Jim Hagemann Snabe kom ind i Mærsk i 2016 og blev allerede formand i 2017. Ud over de »fødte« medlemmer i bestyrelsen, Ane Uggla og Robert Uggla, er der blot tre medlemmer i bestyrelsen, der har været med før Søren Skou overtog topchefdepechen.

Søren Skou sidder solidt i sin CEO-stol, men skjules kan det ikke, at aktionærerne er ved at blive utålmodige.

Jens Chr. Hansen er Berlingskes erhvervskommentator

»Søren Skou sidder solidt i sin CEO-stol, men skjules kan det ikke, at aktionærerne er ved at blive utålmodige.«