Glem guld: Her er metallet med det bedste afkast

Guld er blevet vippet af pinden som det mest værdifulde ædelmetal. På førstepladsen ligger nu palladium, som er steget 80 pct. det seneste år. Den eksplosive stigning har fået tyveknægtene på gaden, så de nu – i hvert fald i London – stjæler katalysatorer fra biler.

Sådan ser det ud – verdens dyreste ædelmetal, palladium.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Ilya Naymushin/Reuters/Ritzau Scanpix

Guld har længe været blandt investorernes favoritter, men de seneste måneder er det blevet overstrålet af et konkurrerende ædelmetal: Palladium.

Det sølvfarvede metal er siden nytår braget over 30 pct. frem på børsen, og er inden for det seneste år eksploderet 80 pct. Til sammenligning er guld »kun« steget 21 pct. det seneste år, mens globale aktier har scoret en stigning på cirka 20 pct.

I øjeblikket koster en ounce af palladium 2.547 dollar, hvilket gør det væsentligt mere værd end guld med sin pris på 1.560 dollar. Indtil september sidste år kostede de to ædelmetaller ellers næsten det samme, men analytikere forventer, at prisen på palladium vil stige yderligere og fortsætte med at give guld baghjul, fordi efterspørgslen ikke ser ud til at aftage lige foreløbigt.

Vigtig del i bilmotorer

Guld er som investering og finansielt instrument en klassiker, og bliver særligt købt op i perioder med økonomisk og geopolitisk modvind. Derfor klarede metallet sig rigtigt godt, da aktiemarkedet dykkede sidste august på grund af uro over handelskrigen, og i starten af 2020 efter USA dræbte den højtstående iranske general Qassem Soleimani.

Palladiums popularitet har derimod intet med finansmarkedet at gøre. I stedet er de høje priser affødt af, at metallet er en essentiel komponent i katalysatoren på benzinmotorer. Palladium hjælper til at nedbryde de farlige partikler og gasser i bilernes udstødning og omdanne dem til mindre skadelige stoffer. I øjeblikket er efterspørgslen fra bilproducenter steget voldsomt i takt med at flere lande – herunder særligt Kina – er ved at indføre strengere krav til bilernes udstødning. Cirka 80 pct. af al palladium bliver brugt i katalysatorer, ifølge det britiske medie BBC.

»Indtil bilproducenterne finder et alternativ til at bruge palladium i bilkatalysatorer, vil palladium fortsat være et af de mest eftertragtede fysiske aktiver,« skriver Jasper Lawler, researchchef hos London Capital Group, i en kommentar.

Volkswagens »dieselgate«-skandale i 2015 har også fået forbrugerne til at skifte væk fra dieselbiler og over til benzinbiler i stedet. Det har givet palladium et yderligere boost, da dieselbiler bruger søstermetallet platin i katalysatoren, som derved er blevet mindre eftertragtet.

Pas på din bil

Mens efterspørgslen er steget, kan udbuddet for ottende år i træk ikke følge med, beretter BBC, og situationen forværres endda. Sydafrika, der producerer cirka 40 pct. af al verdens palladium, sagde i sidste uge, at produktionen af metallet faldt næsten 14 pct. i november. Palladium er et biprodukt i produktionen af nikkel og platin, så derfor har minerne mindre fleksibilitet til at øge mængden af metallet, når efterspørgslen stiger.

Det er ikke kun investorerne, men også tyveknægte der har opdaget, at palladium er blevet et værdifuldt metal. Ifølge Londons Metropolitan Police blev der i de første seks måneder af 2019 stjålet næsten dobbelt så mange katalysatorer i biler som i hele 2018.