Første dansker fældet af Panama Papers: Fængslet for avanceret børssvindel og hvidvask

USAs justitsministerium anklager udlandsdansker for hvidvask og avanceret kursmanipulation efter »pump-and-dump metoden«. Danskeren blev inden jul fængslet i London sammen med mulig medskyldig, og USA forlanger nu begge mænd udleveret.

Panama Papers består af 11,5 millioner dokumenter fra 214.000 offshore-selskaber. Dokumenterne kom fra Panama-advokaten Mossack Fonsecas kontor. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rodrigo Arangua/AFP/Ritzau Scanpix

Afsløringen af de såkaldte Panama Papers fælder nu den første dansker, en forretningsmand, som sammen med en mulig medskyldig blev fængslet i Storbritannien før jul anklaget for avanceret kursmanipulation og hvidvask. Det amerikanske justitsministerium forlanger udlandsdanskeren Ulrik Debo alias Ulrik Mølgaard alias Mølgaard Debo og en britisk/schweizisk mulig medskyldig udleveret til USA.

Anklageskriftet mod Ulrik Debo og hans mulige medsammensvorne Kenneth Ciapala samt to andre unavngivne personer giver et unikt indblik i – hvis anklagerne holder – hvor opfindsomt og samtidig hvor samvittighedsløst internationale forretningsfolk udnytter informations- og skattely til at svindle sig til profit, som efterfølgende skjules og hvidvaskes på fjerne palmeøer.

Panama Papers

Ulrik Debo og Kenneth Ciapala er ifølge anklageskriftet, som Berlingske har læst, tilknyttet det schweiziske kapitalforvaltningsfirma Blacklight SA, hvor Ciapala er stifter og hovedejer. Blacklight er paraply for i alt 14 skuffeselskaber, som ifølge nyhedstjenesten Bloomberg er nævnt i Panama Papers.

Dokumenterne blev lækket fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i 2014 og 2015. I alt 11,5 millioner dokumenter med detaljerede finansielle oplysninger om 214.000 offshore-firmaer blev lækket. Sagen mod Ulrik Debo og Blacklight ligger nu hos U.S. Attorneys Office for the Southern District of New York, som står bag anklageskriftet.

Blacklights forretningsmodel var ifølge anklageskriftet at opkøbe aktier i mindre børsnoterede selskaber og udsende falske pressemeddelser om f.eks. forestående fusioner. Når aktiekurserne så steg på basis af de falske informationer, solgte Blacklight ud og scorede millioner af dollar i profit. Metoden kaldes »pump-and-dump«, fordi man først pumper aktiekurserne op, hvorefter man dumper aktierne på markedet – det vil sige, at man sælger dem.

De 14 skuffeselskaber, der var tilknyttet Blacklight SA, havde hjemsted i skattely på blandt andet Britisk Anguilla og Samoa. Her blev deltagernes aktieposter i de manipulerede selskaber skjult, og ejerne kunne undgå oplysningkrav fra den amerikanske børsmyndighed SEC. Siden blev profitten fra kursmanipulationen skjult og hvidvasket.

Hyrede »promoters«

Ulrik Debo beskyldes blandt andet for at have betalt »promoters«, som udsendte overdrevne eller falske pressemeddelelser om børsnoterede selskaber for at presse aktiekursen i vejret. Ulrik Debo skulle også have betalt forskellige »specialister«, som assisterede med at manipulere aktiekurser og aktieomsætning. Ulrik Debo var ifølge anklageskriftet ansat i et finansfirma på Cayman Islands.

Også den amerikanske børsmyndighed SEC er i hælene på personkredsen omkring Blacklight i Schweiz. SEC har rejst en parallel civil sag mod yderligere en håndfuld personer, herunder stifterne af Blacklights, hvoraf den ene er den fængslede Kenneth Ciapala. Ifølge en såkaldt »complaint« dateret 2. januar 2020 fra SEC har Blacklight-svindlen genereret over 35 millioner dollar i ulovlig aktiehandel med mindst 45 mindre børsnoterede selskaber. SEC ønsker sagen prøvet foran en jury og forlanger bøder, samt at den ulovlige profit betales tilbage. SECs »complaint« omfatter ikke Ulrik Debo.

Debo er nævnt i den såkaldte »Offshore Leaks«-database med to selskaber, nemlig Debo Holding Inc. på Bahamas og Debo Limited i Malta. I det danske selskabsregister optræder han med selskabet Fenero Capital i Monaco, som han udtrådte af i 2017.

Det har ikke været muligt at komme i kontakt med Ulrik Debo.